Από το 1949, ενημέρωση με αξιοπιστία

ΠΑΣΟΚ: Πραγματική στήριξη των εργαζομένων και όχι προεκλογικά δωράκια.

Η ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού από τον πρωθυπουργό στα 780 ευρώ είναι η ανεπαρκής και ετεροχρονισμένη, την ώρα που ο πληθωρισμός τρέχει με αλματώδεις ρυθμούς. Ενώ δεν συνοδεύεται από τα απαιτούμενα αντισταθμιστικά μέτρα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Η αργοπορημένη και ελάχιστη δυνατή αυτή αύξηση αφορά ένα μόνο μέρος των εργαζομένων, λιγότερο από 590.000 και φυσικά δεν καλύπτει το υψηλό κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών. Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που παραμένουν εκτός τραπεζικής χρηματοδότησης, θα μείνουν και χωρίς κρατική στήριξη για να ανταπεξέλθουν.

Η αύξηση που θα δουν οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση – στην μεγάλη τους πλειοψηφία, οι πλέον ευάλωτες ομάδες,  νέοι και γυναίκες- θα είναι αμελητέα. Ταυτόχρονα επικρατεί πλέον ο απόλυτος παραλογισμός, καθώς δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα αμείβονται κάτω από τον εθνικό κατώτατο μισθό.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα έχει καμία ιδιαίτερη επίπτωση στους μέσους μισθούς, αφού οι κλαδικές συμβάσεις παραμένουν ανενεργές ελέω του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη.

Η κυβέρνηση της ΝΔ κώφευσε στις επανειλημμένες νομοθετικές παρεμβάσεις της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους και την αποκατάσταση του συνολικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Διατήρησε την πρωθυπουργική προνομία καθορισμού του κατώτατου μισθού, όπως άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ, για προεκλογικούς και μόνο λόγους.

Καμία ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ολόπλευρη στήριξη του κόσμου της εργασίας και της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, χωρίς την θεσμική θωράκιση του κόσμου της εργασίας. Η Ελλάδα παραμένει ουραγός της ΕΕ στους μισθούς και στα εργασιακά δικαιώματα.

Το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής δεσμεύεται και προγραμματικά για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το ξεπάγωμα των τριετιών και την επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους μέσω της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η κοινωνία ξανά στο προσκήνιο με δυνατούς δημοκρατικούς θεσμούς.

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ