ΠΑΙΔΕΙΑ

1.Μη κρατικά πανεπιστήμια

Αποτελεί τη «ναυαρχίδα» της μεταρρυθμιστικής ατζέντας για το νέο έτος και έχει χαρακτηριστεί από τον Πρωθυπουργό «ιστορική μεταρρύθμιση» με τη διαβεβαίωση ότι προτεραιότητα παραμένει η ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου (ευελιξία, αυτοδιοίκητο, χρηματοδότηση).

Η στόχευση είναι τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα να λειτουργήσουν ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων που ήδη εκδηλώνουν σχετικό ενδιαφέρον και τα προγράμματα σπουδών τους θα εγκρίνονται με βάση αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια, ενώ οι εγκαταστάσεις τους θα πρέπει κι αυτές με τη σειρά τους να τηρούν πολύ συγκεκριμένες, αυστηρές προϋποθέσεις.

Σκοπός της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης είναι να σταματήσει η διαρροή φοιτητών προς το εξωτερικό και ταυτόχρονα η προσέλκυση φοιτητών από το εξωτερικό.

Η νομοθετική μεταρρύθμιση αποτελεί το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της συνταγματικής αναθεώρησης του άρθρου 16 και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον – στο πλαίσιο της διαβούλευσης που ξεκινά – η θέση που θα λάβουν και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις καθώς και το εύρος των αντιδράσεων που αναμένονται από το φοιτητικό κίνημα.

***

ΕΚΛΟΓΕΣ

2.Επιστολική ψήφος

Εν όψει των ευρωεκλογών η άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου για τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου που έχει ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτελεί μία από τις μείζονες μεταρρυθμιστικές τομές της κυβέρνησης με απώτερο στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου της διαρκώς αυξανόμενης αποχής από την εκλογική διαδικασία και βεβαίως τη διευκόλυνση των χιλιάδων Ελλήνων του εξωτερικού που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους χωρίς μετακινήσεις και άλλα εμπόδια.

Παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται από κάποια κόμματα, η κυβέρνηση προσέρχεται με διαβεβαιώσεις για τη διασφάλιση της μυστικότητας και του αδιάβλητου της διαδικασίας μέσω δικλίδων ασφαλείας που θεσπίζονται όπως η διπλή ταυτοποίηση (κινητό και e-mail), η ταυτοπροσωπία μέσω του αντιγράφου πιστοποίησης των στοιχείων του εκλογέα και της σχετικής υπεύθυνης δήλωσής του που θα περιέχονται μαζί με το ψηφοδέλτιο στον σχετικό φάκελο με ειδική σήμανση που θα του αποσταλεί, αλλά και ο έλεγχος από την αρμόδια Ειδική Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου που θα αποτελείται από δικαστικούς.

***

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

3.Νέος Ποινικός Κώδικας

Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα εμπίπτουν στις επείγουσες προτεραιότητες της κυβέρνησης παρά τις ενστάσεις που εγείρονται. Στο επίκεντρο των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων βρίσκεται η επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας και της έκδοσης αποφάσεων καθώς και η καταπολέμηση του φαινομένου της δικομανίας.

Μεταξύ των αλλαγών είναι ο αυστηρός περιορισμός των αναβολών σε αποκλειστικά μία, ώστε να μην παρατείνονται επ’ άπειρον οι δίκες, ενώ αυστηροποιείται το πλαίσιο έκτισης των ποινών με απώτερο στόχο να μην είναι πλέον κανόνας η αναστολή εκτέλεσης μιας ποινής, όπως ισχύει τώρα, αλλά να γίνει η εξαίρεση. Πιο αυστηροί γίνονται και οι κανόνες όσον αφορά τις ποινές για απόπειρα βιασμού, για εμπρησμό δάσους και παραβίαση κόκκινου σηματοδότη που επιφέρει βαριά σωματική βλάβη ή θάνατο.

Επίσης, προωθείται η αυτεπάγγελτη δίωξη – και όχι μετά από μήνυση – για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος όπως είναι η απιστία και ειδικά στον τομέα των τραπεζών, η απάτη, η υπεξαίρεση και η τοκογλυφία, ενώ αυτεπάγγελτη θα είναι και η δίωξη για την κακόβουλη άρνηση διατροφής στα διαζευγμένα ζευγάρια.

***

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

4.Ο νέος χάρτης της υγείας

Η διαμόρφωση του νέου υγειονομικού χάρτη για τη διοικητική διάρθρωση των υπηρεσιών υγείας αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα ενώ προωθούνται νομοθετικές τομές όπως η οργάνωση και λειτουργία Εθνικού Συστήματος Τραύματος, το οποίο περιλαμβάνει τη σύσταση 16 Κέντρων Τραύματος σε νοσοκομεία, με ειδικό εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να διασφαλιστεί η ταχεία μεταφορά του τραυματία/ασθενούς από το σημείο του συμβάντος στον κατάλληλο νοσηλευτικό σχηματισμό στον ελάχιστο χρόνο, όσο και η παροχή άμεσης ιατρικής φροντίδας.

Στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναμένονται εμπίπτει και η ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης 30 έτη μετά την εκκίνησή της, η οποία προβλέπει ότι για πρώτη φορά συστήνεται ένα Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας που διαρθρώνεται σε Περιφερειακά Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, τα οποία λειτουργούν στις Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών, ενώ προωθούνται η Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων και η Πληροφοριακή Οργάνωση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. «Στοίχημα» αποτελεί η επιλογή των νέων διοικήσεων των νοσοκομείων.

***

ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ

5.Επαγγελματική εκπαίδευση

Από τις πρώτες νομοθετικές κινήσεις θα είναι και η ψήφιση του σχεδίου νόμου για τη μεταρρύθμιση στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση μέσω της ενσωμάτωσης των Επαγγελματικών Λυκείων, των Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης και των ΙΕΚ σε νέα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, καθώς και η μετονομασία των ΙΕΚ σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης με στόχο την ποιοτική αναβάθμισή τους αλλά και τη διεύρυνση του πεδίου παρέμβασής τους.

Είναι ένα νέο πλαίσιο προτεραιοτήτων προκειμένου να υπάρξει αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στα δυο πεδία, όπως και η σύζευξή τους με την αγορά εργασίας, καθώς και με τις ανάγκες και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης της διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας.

Τα νέα ΚΕΕΚ θα βασιστούν σε 60 στοχευμένες δομές τύπου campus σε όλη τη χώρα με χρηματοδότηση 114 εκατ. ευρώ, με νέο εξοπλισμό στα επαγγελματικά εργαστήρια και με 130 νέους οδηγούς κατάρτισης στις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ 

6.Γάμος ομόφυλων ζευγαριών

Το 2024 σηματοδοτεί τη νομοθετική διευθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών με την κυβέρνηση να μελετά προσεκτικά τα δεδομένα μετά και τις ενστάσεις που εκδηλώνονται εντός ΝΔ αλλά και τις διαφωνίες από την πλευρά της Εκκλησίας. Στον απόηχο του «όχι» του Αντώνη Σαμαρά στη ρύθμιση για την άδεια εργασίας προς μετανάστες, στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται φειδωλοί ως προς το περιεχόμενο της επίμαχης νομοθετικής πρωτοβουλίας.

«Υπάρχει μια μεγάλη παρανόηση για το τι θα φέρουμε, τι δεν θα φέρουμε. Ας δούμε τι θα φέρει η κυβέρνηση, γιατί εγώ που είμαι κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπερασπίζομαι τις νομοθετικές πρωτοβουλίες μιας κυβέρνησης που δεν θέλει να βάλει νερό στο κρασί της, δεν το έχω δει ακόμη το κείμενο» σχολίασε ο Παύλος Μαρινάκης.

Μένει να φανεί αν η νομοθετική «εκκρεμότητα» θα παραπεμφθεί τελικά σε απώτερο χρόνο – άλλωστε ο Πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει τη νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών μέσα στην τετραετία – ή αν θα προταχθεί η ψήφισή του πριν από τις ευρωεκλογές των αρχών του Ιουνίου, ή αν θα παραπεμφθεί αμέσως μετά στα θερινά τμήματα της Βουλής.

tovima.gr