Ποιοι γλιτώνουν τα τέλη κυκλοφορίας και ποιοι τα πληρώνουν με τον μήνα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας  και καλό είναι όσοι τα έχουν αμελήσει να το βάλουν στο… πρόγραμμα, καθώς νέα παράταση της προθεσμίας δεν .. προβλέπεται: Συγκεκριμένα, τα τέλη θα πρέπει να εξοφληθούν μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου, διαφορετικά.. πρόστιμο.

Κάποιοι, βεβαίως μπορούν να απαλλαγούν από την πληρωμή τους, όταν άλλοι εφόσον το επιθυμούν την τρέχουσα χρονιά μπορούν να κινήσουν τα οχήματά τους καταβάλλοντας το αντίτιμο με την μήνα. Πρώτα όμως θα πρέπει να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη διαδικασία.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Για τις κατηγορίες των ιδιοκτητών οχημάτων που απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας δεν προβλέπεται κάποια «αυτόματη» διαδικασία και θα πρέπει να υποβάλλουν την σχετική αίτηση. Αντίστοιχα και εκείνοι που θα επιλέξουν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, πρώτα επιβάλλεται να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις πινακίδες των οχημάτων τους.

Ποιοι απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας

Συγκεκριμένα, Άτομα με αναπηρία, όπως και γονείς ΑμεΑ απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας. Η απαλλαγή αφορά ένα όχημα ανά οικογένεια. Στην περίπτωση αυτή δεν προβλέπεται επί του παρόντος αυτόματη διαδικασία, ώστε να μηδενίζονται τα τέλη σε όσους εμφανίζει το σύστημα (βάσει των στοιχείων του ΕΦΚΑ και της ΑΑΔΕ) πως έχουν τη σχετική πιστοποίηση από τα ΚΕΠΑ και είναι δικαιούχοι επιδόματος αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ.

Ακόμη και εκείνοι που έχουν βγάλει τη σχετική κάρτα για στάθμευση σε θέσεις αναπήρων και απαλλαγή από διόδια, εμφανίζονται κανονικά στο σύστημα ως υπόχρεοι καταβολής τελών κυκλοφορίας, αν δεν προχωρήσουν την διαδικασία που απαιτείται με δήλωση στην εφορία ότι αιτούνται τη απαλλαγή. Θα πρέπει λοιπόν, οι δικαιούχοι της απαλλαγής να φροντίσουν μόνοι τους να κάνουν τους απαιτούμενους χειρισμούς και να φροντίσουν να κάνουν τη σχετική αίτηση, με την οποία θα ζητήσουν από τη ΔΟΥ την απαλλαγή τους.

 Η διαδικασία για τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Μέσω του myCAR οι ενδιαφερόμενοι μπορούν -αφού καταθέσουν ηλεκτρονικά τις πινακίδες τους- να κάνουν άρση της ακινησίας και να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα.
Για έναν μήνα, καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για 2 μήνες τα 2/12 του ποσού κτλ. Το ποσό δηλαδή διαμορφώνεται ανάλογα με το χρονικό διάστημα, που θα επιλέξει ο ιδιοκτήτης του οχήματος.
Ο μήνας μέσα στον οποίο θα δηλωθεί άρση ακινησίας μετράει ολόκληρος, ανεξάρτητα από το ποια μέρα έγινε η διαδικασία.

Αν είχε δηλωθεί το αυτοκίνητο σε ακινησία και την περασμένη χρονιά και στη συνέχεια έγινε άρση ακινησίας μόνο για έναν μήνα, πχ τον Δεκέμβριο του 2023, ο οποίος και πληρώθηκε, θα έπρεπε ως τις 31/12 να τεθεί εκ νέου σε ακινησία το όχημα, εφόσον δεν υπήρχε η διάθεση να εξοφληθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός το σύνολο του 2024 ή έστω οι δύο πρώτοι μήνες του έτους. Αν το όχημα δεν τέθηκε σε ακινησία και δεν πληρωθούν τα τέλη του 2024, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος προστίμου.

 Πώς μπορείτε να θέσετε σε ακινησία το όχημά σας

Όπως προαναφέρθηκε όμως για να φτάσει κάποιος να πληρώνει τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, θα πρέπει πρώτα να θέσει σε ακινησία το όχημά του, με άλλα λόγια να καταθέσει ηλεκτρονικά τις πινακίδες του οχήματός του.

Η σχετική υποβολή γίνεται και πάλι μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ «myCAR» . Τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν είναι τα εξής:

 • Συνδέεστε στην εφαρμογή με τους κωδικούς Taxisnet.
 • Επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία
 • Καταχωρείτε τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.
 • Δηλώνετε υπεύθυνα τον χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος
 • Υποβάλλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημά σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σημείωση: Η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για επιβατικά ΙΧ και δίκυκλα ΙΧ, η κατάσταση των οποίων είναι «σε κίνηση» και ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους. Δεν αφορά επαγγελματικά οχήματα.

Η διαδικασία εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας 2024

Σε κάθε περίπτωση, αυτή την στιγμή τα ειδοποιητήρια για το τι οφείλει ο κάθε ιδιοκτήτης είναι αναρτημένα στην πλατφόρμα https://aade.gr/mycar

Ποια είναι όμως η διαδικασία για την εκτύπωση των τελών;

 • Εισέρχεστε στην πλατφόρμα και επιλέγετε «ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ».
 • Εισάγετε τους κωδικούς του Taxisnet και πατάτε ΣΥΝΔΕΣΗ.
 • Πατάτε  «Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων».
 • Επιλέγετε το «Ειδοποιητήρια Τελών Κυκλοφορίας Οχημάτων».
 • Επιβεβαιώνετε ότι ο ΑΦΜ και το έτος (2023) που εμφανίζονται είναι τα σωστά και στη συνέχεια εισάγετε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.
 • Πατάτε πάνω στο «Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας» προκειμένου να σώσετε το αρχείο στο κινητό ή σε κάποιον υπολογιστή, όπου στη συνέχεια μπορείτε να το εκτυπώσετε.

Ο άλλος τρόπος είναι με την εκτύπωση των ειδοποιητηρίων χωρίς τη χρήση των κωδικών TAXISNET. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζονται ο προσωπικός σας ΑΦΜ και ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος.

Εισέρχεστε στο site της ΑΑΔΕ.

Πατάτε το κουμπί «ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ».

Συμπληρώνετε τον ΑΦΜ σας, τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και μετά επιλέγετε την χρονιά που επιθυμείτε.

Πατάτε το κουμπί «ΕΚΤΥΠΩΣΗ» και εμφανίζεται το ειδοποιητήριο σε νέο παράθυρο προκειμένου να το σώσετε στο κινητό ή σε κάποιον υπολογιστή όπου στη συνέχεια μπορείτε να το εκτυπώσετε.

Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν να πληρώσουν τα τέλη με τους εξής τρόπους:

 • μέσω των μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών που βρίσκονται στις τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση θα ζητηθεί το QR Code, το εικονίδιο δηλαδή που βρίσκεται πάνω δεξιά στο ειδοποιητήριο.
 • μέσω Web banking εφόσον έχετε πρόσβαση στην διαθέσιμη εφαρμογή από την τράπεζά τους. Σε αυτή την περίπτωση θα  ζητηθεί ο κωδικός RF. Είναι ο 23ψήφιος αριθμός που βρίσκεται στο κέντρο του ειδοποιητηρίου αμέσως μετά τα γράμματα «RF».
 • στην πλησιέστερη τράπεζα ή σε κάποιο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, έχοντας εκτυπώσει εκ των προτέρων το ειδοποιητήριο.

enikos.gr

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ