Ποια περιφερειακά αεροδρόμια «έγραψαν» καλές επιδόσεις τον Νοέμβριο- Η θέση της Ρόδου

Ο πιο «δυνατός» Νοέμβριος των τελευταίων ετών ήταν ο φετινός για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια (Ακτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος) που διαχειρίζεται η Fraport Greece, με την επιβατική κίνηση στο «σβήσιμο» της σεζόν να διαμορφώνεται σε επίπεδα υψηλότερα τόσο σε σχέση με το 2022, όσο και σε σχέση με το προπανδημικό 2019.

Υψηλότερες επιδόσεις κατέγραψαν τα 14 αεροδρόμια και σε επίπεδο 11μήνου, με περισσότερους από 33,1 εκατ. ταξιδιώτες να διακινούνται σε αυτά και τη συνολική επιβατική κίνηση να σημειώνει άνοδο 8,5% σε σχέση με το 2022. Τόσο η διεθνής κίνηση, όσο και η κίνηση εσωτερικού κατέγραψαν αύξηση σε ποσοστό 17,4% και 6,4% συγκριτικά με πέρυσι.

Αρνητικό πρόσημο κατέγραψε μόνο η Μύκονος, στο -1,7%, λόγω της μειωμένης διεθνούς κίνησης. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία απόκλιση ως προς τη διεθνή κίνηση κατέγραψε η Σαντορίνη με απώλειες 9,9% και άνοδο 1% στο σύνολο σε σχέση με τα προ πανδημίας νούμερα. Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση και τον υψηλότερο αριθμό επιβατών σημείωσε η Θεσσαλονίκη στο 19% με πάνω από 6,5 εκατ. ταξιδιώτες. Πάνω από 6 εκατ. επισκέπτες κατέγραψε και το αεροδρόμιο της Ρόδου, με συνολική άνοδο 4,8% σε σχέση με το 2022.

Αντίστοιχα, υψηλές πτήσεις έκαναν τα συγκεκριμένα αεροδρόμια και σε σύγκριση με το 2019, με την άνοδο να διαμορφώνεται στο συν 12,4% συνολικά, την κίνηση εσωτερικού να βρίσκεται στο συν 5,8% και την κίνηση εξωτερικού στο συν 14,3%. Η Καβάλα με πτώση 5,9% και η Σάμος με μείωση 0,6% ήταν οι δύο προορισμοί που σημείωσαν αρνητικό πρόσημο συγκριτικά με το 2019.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, πιο αναλυτικά, η επιβατική κίνηση τον Νοέμβριο ξεπέρασε τις 784 χιλιάδες, αυξημένη σε ποσοστό 13% συγκριτικά πέρυσι και κατά 7,9% σε σχέση με το τελευταίο έτος κανονικότητας πριν από την πανδημία. Η κίνηση εσωτερικού ήταν αυξημένη κατά 11,2% συγκριτικά με το 2019 και κατά 13,2% σε σχέση με το 2022. Σε ό,τι αφορά την κίνηση εξωτερικού, αυτή διαμορφώθηκε στο συν 12,6% σε σχέση με το 2022 και στο συν 2,9% συγκριτικά με το 2019.

Ακτιο (-36,7%), Κέρκυρα (18,9%), Κεφαλονιά (-3,2%), Ζάκυνθος (-6,7%) και Σκιάθος (-12,4%) ήταν οι… χαμένοι του Νοεμβρίου, με τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, τους δύο premium προορισμούς της χώρας να βρίσκονται στο συν 21,6% και στο συν 25,6% και να καταγράφουν σημαντικές απώλειες, ωστόσο, σε ό,τι αφορά τη διεθνή κίνηση.

Συγκεκριμένα, στο -19,7% βρέθηκε η Μύκονος και στο -40,7% η Σαντορίνη. Τα Χανιά, η Θεσσαλονίκη, η Μυτιλήνη και η Ρόδος ήταν οι προορισμοί που κατάφεραν να «γράψουν» θετικό πρόσημο τόσο ως προς τη διεθνή κίνηση, όσο και ως προς την κίνηση εσωτερικού. Μάλιστα, φαίνεται πως η Ρόδος, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Ιουλίου, έκανε ολική επαναφορά μέχρι τον Νοέμβριο τουλάχιστον, με αύξηση μεγεθών κατά 34,5%, με τη διεθνή κίνηση στο συν 105,7% και την κίνηση εσωτερικού στο 15,5% σε σχέση με πέρυσι.

Σε σχέση με το προπανδημικό 2019, Ακτιο, Χανιά, Ζάκυνθος, Κως, Ρόδος, Μύκονος και Σαντορίνη ήταν οι προορισμοί με τις καλύτερες επιδόσεις. Μάλιστα, η Μύκονος και η Ρόδος σημείωσαν τις υψηλότερες ποσοστιαίες μεταβολές, με άνοδο ως προς την επιβατική κίνηση κατά 58,5% και 40,5% αντίστοιχα.

Σταθερά στη πρώτη θέση των πηγών προέλευσης των ταξιδιωτών βρίσκεται η Γερμανία, με την Κύπρο να ακολουθεί και το Ηνωμένο Βασίλειο να τερματίζει στην Τρίτη θέση. Την πεντάδα συμπλήρωσαν Ιταλία και Αυστρία.

euro2day.gr

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ