Πολιτική κόντρα για το σύστημα IRIS και τις χρεώσεις στις πληρωμές

Εκτόξευση καταγράφεται στον αριθμό των χρηστών της υπηρεσίας μεταφοράς χρημάτων IRIS, μετά και την υποχρεωτικότητα που επέβαλε ο πρόσφατος νόμος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ιανουαρίου 2024, που επικαλείται η ΕΡΤ, ο αριθμός των χρηστών μεταξύ φίλων ήταν 2,33 εκατομμύρια όταν αντίστοιχα τον Ιανουάριο του 2021 ήταν λίγο πάνω από 76.000. Στους επαγγελματίες ο αριθμός των χρηστών μέχρι το τέλος Ιανουαρίου έφτασε τους 233.000 χρήστες όταν τρία χρόνια πριν ήταν 55.000.

Το κόστος είναι μηδενικό για συναλλαγές μεταξύ φίλων. Ειδικότερα, δεν υπάρχει προμήθεια για μεταφορά χρημάτων έως 500 ευρώ. Έτσι, ο πολίτης που θα κάνει μια συναλλαγή με έναν επαγγελματία δεν θα πληρώσει κάτι.

Πολιτική κόντρα

Πάντως κόντρα έχει ξεσπάσει με αιχμή το όλο θέμα με το σύστημα IRIS. Σε ανάρτησή του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος, αφού παρέθεσε ομιλίες των Κυριάκου Μητσοτάκη και Κωστή Χατζηδάκη για το IRIS και τη λειτουργία του, στη συνέχεια επικαλέστηκε δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο «πλέον η επιβάρυνση για τον ελεύθερο επαγγελματία μέσω τής υπηρεσίας IRIS, όπως προκύπτει από τα νέα τιμολόγια που ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη οι τράπεζες, είναι μεταξύ 0,5% έως και 1% επί του τζίρου τής συναλλαγής».

Την ίδια στιγμή που όλη η Κυβέρνηση μιλάει ακόμα για ένα σύστημα IRIS χωρίς τραπεζικές προμήθειες, ανεξαιρέτως, οι τράπεζες ανακοινώνουν χρεώσεις για τον έμπορο και τον ελεύθερο επαγγελματία!. Αυτό υπογραμμίζει σε επίκαιρη ερώτησή του, επίσης, προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο Βουλευτής Α’ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος.

Η επίκαιρη ερώτηση Γερουλάνου

    • Στις 16 Σεπτεμβρίου 2023, στη ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαφημίσει το σύστημα IRIS ως μέθοδο συναλλαγών «χωρίς καμία τραπεζική προμήθεια»: «Η υπηρεσία IRIS είναι μία υπηρεσία η οποία υπάρχει, λειτουργεί σήμερα. Σας δίνει τη δυνατότητα να διακινείτε ποσά έως 500 ευρώ ημερησίως χωρίς καμία τραπεζική προμήθεια».
    • Την 1η Δεκεμβρίου 2023, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε ομιλία του στη Βουλή, απευθύνθηκε σε κάθε ελεύθερο επαγγελματία μιλώντας για το IRIS ως ένα σύστημα «χωρίς προμήθειες»: «Είναι ένα σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών, χωρίς προμήθειες από το κινητό τηλέφωνο. Ο ένας συναλλάσσεται με τον άλλον μέχρι 500 ευρώ χωρίς να πληρώνουν προμήθειες. Εμείς, λέμε ότι κάθε ελεύθερος επαγγελματίας θα πρέπει να έχει ένα επαγγελματικό λογαριασμό που να είναι διασυνδεδεμένος με αυτό το σύστημα, ώστε όποιος θέλει να συναλλάσσεται μαζί του χωρίς προμήθειες…».
  • Στην ίδια συνεδρίαση, σειρά βουλευτών της Ν.Δ. (Κουλκουδίνας, Ράπτη, Καπετάνος, Καββαδάς, Βεσυρόπουλος) που είχαν πιστέψει τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας, επανέλαβαν το ίδιο για το IRIS: «χωρίς χρεώσεις και προμήθειες από τράπεζα».
  • Ακόμα και πρόσφατα, στις 25 Ιανουαρίου 2024, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, διαφήμισε το σύστημα IRIS με ανάρτησή του στα social media, γράφοντας «Έχετε ακούσει ποτέ το σύστημα IRIS; Είναι ένα σύστημα για συναλλαγές χωρίς τραπεζικές προμήθειες! Με το κινητό τηλέφωνο…».
  • Κάθε φορά δε που ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής καταγγέλλαμε, σε δημόσιες συζητήσεις, την αδράνεια τής Κυβέρνησης στο ζήτημα των υπερβολικών τραπεζικών χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, η συντονισμένη απάντηση όλων των κυβερνητικών στελεχών ήταν πως υπάρχει και το IRIS, χωρίς προμήθειες.

“Άγνοια ή ψέματα;”

«Και την ίδια στιγμή», καταλήγει ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, «που όλη η Κυβέρνηση μιλάει ακόμα για ένα σύστημα χωρίς τραπεζικές προμήθειες, ανεξαιρέτως, οι τράπεζες ανακοινώνουν χρεώσεις για τον έμπορο και ελεύθερο επαγγελματία. Σύμφωνα με την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ «πλέον η επιβάρυνση για τον ελεύθερο επαγγελματία μέσω τής υπηρεσίας IRIS, όπως προκύπτει από τα νέα τιμολόγια που ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη οι τράπεζες, είναι μεταξύ 0,5% έως και 1% επί του τζίρου τής συναλλαγής».

Με βάση όλα τα παραπάνω, ο Παύλος Γερουλάνος απευθύνει ένα και μοναδικό ερώτημα στην Κυβέρνηση:

«Είχατε άγνοια για τις χρεώσεις που θα επέβαλαν στις συναλλαγές με IRIS οι τράπεζες ή γνωρίζατε και λέγατε συνειδητά ψέματα;»

Πολιτική κόντρα για το σύστημα IRIS και τις χρεώσεις στις πληρωμές© Παρέχεται από: News247.gr

Η απάντηση του ΥΠΕΘΟ

Στο μεταξύ, πηγές του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι ο “κ. Γερουλάνος έχει μπερδευτεί σε σχέση με το σύστημα IRIS παρά το γεγονός πως έκανε την σχετική έρευνα. Η υπηρεσία IRIS είναι μια ευέλικτη υπηρεσία, με μεγάλη διείσδυση στους νέους, που επιτρέπει την μεταφορά μετρητών έως 500 ευρώ ΧΩΡΙΣ προμήθεια”, σημειώνουν και προσθέτουν πως “η Κυβέρνηση θέλοντας να ενισχύσει την χρήση της υπηρεσίας αυτής από τους πολίτες θέσπισε την υποχρεωτική αποδοχή της υπηρεσίας IRIS από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Έτσι, κάθε φορά που ένας πολίτης επιθυμεί να αγοράσει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία από έναν ελεύθερο επαγγελματία έως του ποσού των 500 ευρώ, μπορεί να το κάνει χωρίς να επιβαρύνεται με προμήθειες! Έτσι οι πολίτες μπορούν να έχουν έναν εναλλακτικό τρόπο πληρωμής χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις. Αυτά σημείωσε τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αυτή είναι και η πραγματικότητα, όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να μπερδέψουν τους πολίτες και τους εαυτούς τους…”

Νέα απάντηση Γερουλάνου

Σε νεότερη ανάρτησή του, για το θέμα των τραπεζικών χρεώσεων στο σύστημα IRIS, και μετά από ανώνυμες διαρροές κύκλων του ΥΠΟΙΚ που “κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν”, ο Βουλευτής Α’ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος, υπογράμμισε, επίσης, τα εξής

“Ενημερώθηκα πως «κύκλοι του ΥΠΟΙΚ» απάντησαν στην παρακάτω ανάρτησή μου. Δεν αμφισβητούν κανένα από τα στοιχεία και τις δηλώσεις που παραθέτω, αλλά υποστηρίζουν πως «μπερδεύτηκα» και προσπαθούν να ερμηνεύσουν/διαστρεβλώσουν ξεκάθαρες δηλώσεις, τόσο του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, όσο και βουλευτών της ΝΔ που τους πίστεψαν σε αυτά που έλεγαν.

Πάμε, λοιπόν, άλλη μία φορά:

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, από το βήμα της ΔΕΘ, στις 16 Σεπτεμβρίου 2023 περιέγραψε το σύστημα IRIS ως μέθοδο συναλλαγών «χωρίς καμία τραπεζική προμήθεια»: «Η υπηρεσία IRIS είναι μία υπηρεσία η οποία υπάρχει, λειτουργεί σήμερα. Σας δίνει τη δυνατότητα να διακινείτε ποσά έως 500 ευρώ ημερησίως χωρίς καμία τραπεζική προμήθεια

Ο ίδιος ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, από το βήμα της Βουλής την 1η Δεκεμβρίου 2023, απευθύνθηκε σε κάθε ελεύθερο επαγγελματία μιλώντας για το IRIS ως ένα σύστημα «χωρίς προμήθειες»: “Είναι ένα σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών, χωρίς προμήθειες από το κινητό τηλέφωνο. Ο ένας συναλλάσσεται με τον άλλον, μέχρι 500 ευρώ, χωρίς να πληρώνουν προμήθειες… Εμείς λέμε ότι κάθε ελεύθερος επαγγελματίας θα πρέπει να έχει έναν επαγγελματικό λογαριασμό που να είναι διασυνδεδεμένος με αυτό το σύστημα, ώστε όποιος θέλει να συναλλάσσεται μαζί του χωρίς προμήθειες”.

Και κατέληξε: “Από το ξεκάθαρο «χωρίς καμία προμήθεια» της ηγεσίας της Κυβέρνησης, μέχρι την πρόθεση χρεώσεων στους εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες από 0,5% έως και 1% επί του τζίρου κάθε συναλλαγής, υπάρχει μεγάλη απόσταση, έτσι δεν είναι αγαπητοί κύκλοι τού ΥΠΟΙΚ;

Αγαπητοί κύκλοι τού ΥΠΟΙΚ,   Αντί να ασχολείστε μαζί μου, καλό θα ήταν να ασχοληθείτε με τις τράπεζες, που βάζουν χρεώσεις εκεί που λέγατε ότι δεν θα υπάρχουν. Τα υπόλοιπα στη Βουλή, γιατί το ερώτημα είναι ένα και αναπάντητο: Είχατε άγνοια για τις χρεώσεις που θα επέβαλαν στις συναλλαγές με IRIS οι τράπεζες ή γνωρίζατε και λέγατε συνειδητά ψέματα;”.

news247

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ