Τιμώντας την μνήμη και τους αγώνες των προγόνων μας, έχουμε χρέος να φανούμε αντάξιοί τους.

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821, αποτελεί μια ιστορική εποποιία, μεγάλης πολιτικής σημασίας, που σφράγισε την εθνική πορεία των Ελλήνων και ενέταξε την Ελλάδα στον πολιτικό χάρτη των ανεξάρτητων κρατών.

Η επιτυχής έκβαση του αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας από την οθωμανική καταπίεση, απασχόλησε την ευρωπαϊκή διπλωματία, ενεργοποίησε τις φιλελεύθερες συνειδήσεις, ενέπνευσε διανοούμενους και καλλιτέχνες της δύσης, γέννησε το κίνημα του Φιλελληνισμού και όπλισε με προσδοκίες τους ευρωπαϊκούς λαούς, που αναζητούσαν την εθνική τους δικαίωση.

Σ’ αυτόν τον Μεγάλο Αγώνα της Ανεξαρτησίας, για την ελευθερία του Έθνους οι Δωδεκανήσιοι προσφέρουν τον στόλο τους, τους ναυτικούς τους και τα ολοκαυτώματα τελειωτικής καταστροφής των νησιών. Στα Δωδεκάνησα συμβαίνουν σπουδαία ιστορικά γεγονότα, που σχετίζονται με την Ελληνική Επανάσταση. Στις 31 Αυγούστου 1788 ο Λάμπρος Κατσώνης, νίκησε μετά από σφοδρό αγώνα τον τουρκικό στόλο στα νερά της Καρπάθου. Στις 29 Μαϊου1824 οι Κασιώτες πλήρωσαν τη συμμετοχή τους στην Επανάσταση με το Ολοκαύτωμα της Ηρωικής Νήσου Κάσου. Στις 29 Αυγούστου 1824 στη ναυμαχία του Γέροντα, απέναντι από τους Λειψούς και τη Λέρο, με τον ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη, γράφεται μία από τις λαμπρότερες σελίδες της Επανάστασης του ’21.

Η Ρόδος και η Κως, όπου υπήρχαν ισχυρές τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις ενισχύουν την Επανάσταση και πολεμούν για την ελευθερία. Η Χάλκη, η Νίσυρος, η Σύμη, η Τήλος, η Κάλυμνος, η Λέρος, το Καστελλόριζο, η Αστυπάλαια, όλα τα Δωδεκάνησα σηκώνουν τη σημαία της Επανάστασης για να πραγματοποιήσουν μετά από πάνω από ένα αιώνα τον προαιώνιο πόθο της ενσωμάτωσης τους στο Ελληνικό κράτος.

Τιμώντας την μνήμη και τους αγώνες των προγόνων μας, έχουμε χρέος να φανούμε αντάξιοί τους και να διαφυλάξουμε την Ειρήνη και την Πρόοδο σ΄ ένα Σύγχρονο Ελληνικό Κράτος, απέναντι στον αναχρονιστικό αναθεωρητισμό των γειτόνων μας.

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ