Ο μαινόμενος «Μίνωας» έδειξε την πυγμή, που μπορεί να ξεσπάσει στο Αιγαίο – Με φόντο την Τουρκία ο Αρχηγός ΓΕΣ

Εντυπωσιακή άσκηση της 5ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας με ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, Φρεγάτας και Αρματαγωγού του Πολεμικού Ναυτικού και μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Κρήτη.

του Χρήστου Μαζανίτη

Ο Μίνωας στην ελληνική μυθολογία ήταν βασιλιάς της Κρήτης. Το βασίλειο του Μίνωα περιελάμβανε ολόκληρη την Κρήτη, που είχε εκατό πόλεις, και τις Κυκλάδες, που λέγονταν Μινωίδες.

Η επιλογή της ονομασίας της άσκησης κάθε άλλο παρά τυχαία φέρει τον τίτλο ΜΙΝΩΑΣ, αφού δείχνει την πυγμή του Στρατού που μπορεί να ξεσπάσει έναντι κάθε επιβουλέα στο Αιγαίο.

Επί 2 εβδομάδες – από τις 20 Νοεμβρίου ως τις 15 Δεκεμβρίου – πραγματοποιήθηκε η εντυπωσιακή άσκηση στην Περιοχή Ευθύνης της 5ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (5 Α/Μ ΤΑΞ) «V ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΚΡΗΤΩΝ», επιχειρησιακή εκπαίδευση με τη συμμετοχή τμημάτων και μέσων της 5ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (5 Α/Μ ΤΑΞ) «V ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΚΡΗΤΩΝ», της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) «ΚΙΛΚΙΣ ΛΑΧΑΝΑ», 1 ζεύγους αεροσκαφών F-16 σε αποστολές Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (ΕΑΥ) της Πολεμικής Αεροπορίας, 1 φρεγάτας και ενός αρματαγωγού του Πολεμικού Ναυτικού.

Σκοπός της δράσης ήταν η εκπαίδευση του προσωπικού σε ρεαλιστικά τακτικά σενάρια, η προαγωγή της διακλαδικότητας και της κοινής επιχειρησιακής αντίληψης.

Η επιχειρησιακή εκπαίδευση περιέλαβε τη διεξαγωγή της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΜΙΝΩΑΣ – 23», συνεκπαίδευση με το αρματαγωγό «ΙΚΑΡΙΑ» καθώς και πλήθος επιχειρησιακών αντικειμένων.

Άσκηση «Μίνωας»Άσκηση «Μίνωας»Άσκηση «Μίνωας»Άσκηση «Μίνωας»Άσκηση «Μίνωας»Άσκηση «Μίνωας»Άσκηση «Μίνωας»Άσκηση «Μίνωας»Άσκηση «Μίνωας»Άσκηση «Μίνωας»

Με φόντο την Τουρκία…

Παράλληλα, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, πραγματοποίησε επίσκεψη σε Επιτηρητικά Φυλάκια (ΕΦ) στην Περιοχή Ευθύνης (ΠΕ) της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) «ΑΙΓΕΑΣ».

Ειδικότερα, ο Αρχηγός επισκέφθηκε το ΕΦ «ΓΑΥΔΟΥ» όπου και απηύθυνε χαιρετισμό, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Στρατηγείο της «ΑΣΔΕΝ» προς τιμήν διατελεσάντων Διοικητών ΑΣΔΕΝ. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το ΕΦ «ΧΑΛΚΗΣ», το ΕΦ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΥΡΑ» στη Νίσυρο και το ΕΦ «ΨΕΡΙΜΟΥ». Πρόκειται για φυλάκια που βρίσκονται μία ανάσα από τα τουρκικά παράλια, με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να έχουν ζήσει πραγματικά πολλές μέρες και νύχτες έντασης με τους «απέναντι», πριν αποφασίσουν να κάνουν στροφή προς τον δρόμο της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών με την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός, ευχαρίστησε το προσωπικό για το έργο που επιτελεί και αντάλλαξε μαζί του ευχές εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

enikos.gr

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ