Από το 1949, ενημέρωση με αξιοπιστία

Η Πολεμική Αεροπορία αγοράζει τα ισραηλινά drone HERON

Έπειτα από χρόνια συνεργασίας με τους Ισραηλινούς η Πολεμική Αεροπορία αποφάσισε να προχωρήσει στην αγορά των drone HERON, με τα οποία επιχειρεί ήδη εδώ και χρόνια, έχοντας αναβαθμίσει θεαματικά τις επιχειρησιακές της δυνατότητες.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Από τις 11 Ιουνίου 2021 οι «ΑΧΕΡΟΝΤΕΣ του Αιγαίου» τα UAV’HERON που η Πολεμική Αεροπορία απέκτησε με τη μορφή του leasing από το Ισραήλ, ξεκίνησαν να επιχειρούν στο Αιγαίο.

Χρησιμοποιούν ως βάση την 135 Σμηναρχία Μάχης στην Σκύρο, όπου Ισραηλινοί εκπαίδευσαν τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας στις σύνθετες αποστολές, που έως σήμερα κλήθηκαν να φέρουν σε πέρας.

Συνολικά δύο HERON έχει η Πολεμική Αεροπορία, με τα οποία επιχειρεί νύχτα και μέρα σε Αιγαίο, Έβρο και Ανατολική Μεσόγειο, προσφέροντας υπερπολύτιμες πληροφορίες για όσα γίνονται, σε αποστολές επιτήρησης αλλά και κατάδειξης στόχων. Στην Ελλάδα επιχειρούν, όμως HERON, αφού ακόμη ένα έχει πάρει το Λιμενικό Σώμα μέσω FRONTEX.

Χθες, Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) στην Αίθουσα Συνεδριάσεων «ΣΤΡΑΤΑΡΧΟΥ ΑΛ. ΠΑΠΑΓΟΥ», κατά την οποία εξετάστηκαν τα παρακάτω θέματα Ημερήσιας Διάταξης:

  • Συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων σε Ειρηνευτικές Αποστολές ΕΕ και NATO
  • Θέματα Οργάνωσης των Γενικών Επιτελείων και Διεθνών Οργανισμών
  • Εξοπλιστικά Προγράμματα
  • Απονομή Ηθικών Αμοιβών

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr, μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η πλήρης αγορά του ενός HERON μαζί με το συνοδευτικό του, η σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης των οποίων έληξε. Επί της ουσίας η Πολεμική Αεροπορία έκανε χρήση του δικαιώματος που είχε, καταβάλλοντας ένα τίμημα σαφώς χαμηλότερο από την αγορά νέου, καταβάλλοντας περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Έτσι, η Πολεμική Αεροπορία αποκτά το πρώτο της σύγχρονο drone που ήδη χρησιμοποιεί μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης καθώς και του δεύτερου, που χρησιμοποιείται ως εφεδρικό.

Το Heron I ανήκει στην 390 Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (390 Μ. ΜΕΑ/Φ), η οποία αποτελεί την πρώτη Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Το χαρακτηριστικό κλήσης του HERON Ι είναι «ΑΧΕΡΩΝ».

Όμως, δεν είναι τα μόνα. Στις προθέσεις της ηγεσίας – βάσει του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ – είναι η απόκτηση και τουλάχιστον τριών οπλισμένων εκδόσεων HERON στην έκδοση UCAV, που φέρουν πυραύλους αέρος εδάφους. Είναι κάτι για το οποίο έχει ασχοληθεί προσωπικά ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, με ταξίδι που έχει κάνει στο Ισραήλ.

Επιπλέον, ήδη από το 2018 «τρέχει» το πρόγραμμα για τα αμερικανικά MQ-9, για λογαριασμό της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο σχετικός φάκελος πέρασε από το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο και το ΣΑΓΕ ενώ έλαβε την σχετική έγκριση και από τη Βουλή.

Ταυτόχρονα, είναι υπό σκέψη η μεταφορά όλων των ελληνικών UAVs στην 110 Πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα. Από εκεί, σήμερα επιχειρούν τα MQ-9 των ΗΠΑ.

Στόχος του ΓΕΕΘΑ, σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), είναι να μετατραπεί η 110 Π.Μ. σε φωλιά των ελληνικών UAVs. Και δεν είναι μόνο αυτά. Υπάρχει ήδη σε εξέλιξη η διαδικασία αναβάθμισης των UAVs «ΠΗΓΑΣΟΣ» της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία κατασκευάζονται από την ΕΑΒ. Η αναβάθμιση αυτή μπορεί να γίνει σε συνεργασία με Ισραηλινούς, με στόχο τη μετατροπή των «ΠΗΓΑΣΟΣ» σε αεροσκάφη μάχης.

Συνοπτικά, Τεχνικά Χαρακτηριστικά / Επιδόσεις του HERON

  • Πλήρωμα: 3 (1 Air Vehicle Operator, 1 Payload Operator, 1 Maritime Patrol Radar Operator)
  • Κινητήρας: Rotax 914 115hp AT 5800RPM
  • Εκπέτασμα πτερύγων: 16,6μ
  • Μήκος: 8,4μ
  • Μέγιστη Ταχύτητα: 120 Kts
  • Μέγιστο Ύψος: 30.000 πόδια

enikos.gr

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ