Ατομα που νοσηλεύονται με εποχική γρίπη μπορεί να εμφανίσουν μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, τα οποία αφορούν κυρίως το αναπνευστικό σύστημα, σε ένα μοτίβο που μοιάζει με εκείνο της γνωστής πλέον μακράς COVID η οποία ταλαιπωρεί δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Αυτό έδειξε νέα μελέτη ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις και από το Σύστημα Υγειονομικής Φροντίδας για τους Βετεράνους στο Σεντ Λούις η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό «The Lancet Infectious Diseases».

Αύξηση κινδύνου μακροπρόθεσμων προβλημάτων σε διάστημα 18 μηνών από τη λοίμωξη

Από τη μελέτη στην οποία συγκρίθηκε η επίδραση του ιού SARS-CoV που είναι ο «ένοχος» για την COVID-19 καθώς και του ιού της γρίπης στον ανθρώπινο οργανισμό προέκυψε ότι σε χρονικό διάστημα 18 μηνών από τη λοίμωξη, ασθενείς που νοσηλεύθηκαν είτε με COVID-19 είτε με εποχική γρίπη αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου, επανεισαγωγής στο νοσοκομείο καθώς και προβλημάτων σε πολλά συστήματα του οργανισμού. Μάλιστα ο υψηλότερος κίνδυνος επιπλοκών ή θανάτου εμφανιζόταν μετά τις 30 ημέρες ή και περισσότερο από την αρχική λοίμωξη.

Και οι δύο ιοί σχετίζονται με μακρά νόσο

«Η μελέτη δείχνει το υψηλό τίμημα που αφορά τόσο σε θανάτους όσο και σε μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας μετά τη νοσηλεία είτε με COVID-19 είτε με εποχική γρίπη» ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Ζιγιάντ Αλ-Αλι, κλινικός επιδημιολόγος και επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον και προσέθεσε: «Είναι σημαντικό να

υπογραμμίσουμε ότι οι κίνδυνοι για την υγεία ήταν υψηλότεροι μετά τις πρώτες 30 ημέρες από τη λοίμωξη. Πολλά άτομα θεωρούν ότι τελείωσαν με την COVID-19 ή με τη γρίπη μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο. Αυτό μπορεί να ισχύει για κάποιους ασθενείς αλλά η μελέτη μας δείχνει πως και οι δύο ιοί μπορούν να προκαλέσουν μακρά νόσο».

Αξιολόγηση για 94 διαφορετικά προβλήματα υγείας

H στατιστική ανάλυση που διεξήγαγαν οι ερευνητές κάλυψε περίοδο ως και 18 μηνών μετά τη λοίμωξη και περιέλαβε συγκριτική αξιολόγηση σχετικά με τον κίνδυνο θανάτου καθώς και με 94 διαφορετικά προβλήματα υγείας που αφορούσαν τα μεγαλύτερα συστήματα οργάνων. Ο δρ Αλ-Αλι επεσήμανε ότι «οι προηγούμενες ανασκοπήσεις μελετών που συνέκριναν την COVID-19 με τη γρίπη επικεντρώνονταν σε βραχυπρόθεσμα προβλήματα που σχετίζονταν με λίγα μόνο όργανα. Η προσέγγισή μας συνέκρινε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία σε ένα μεγάλο εύρος επιπλοκών και είδαμε ότι τόσο η COVID-19 όσο και η γρίπη μπορούν να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας. Η μακρά COVID είναι πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας από την COVID και η μακρά γρίπη είναι πολύ σημαντικότερο πρόβλημα υγείας από τη γρίπη».

Σοβαρότερος ο κίνδυνος για το αναπνευστικό από τη γρίπη

Πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι ο συνολικός κίνδυνος θανάτου, επανεισαγωγής στο νοσοκομείο αλλά και προβλημάτων σε πολλά συστήματα οργάνων φάνηκε να είναι σημαντικά υψηλότερος στους ασθενείς με COVID-19 σε σύγκριση με όσους έπασχαν από εποχική γρίπη. «Μια αξιοσημείωτη εξαίρεση ήταν ότι η γρίπη έθετε σημαντικότερο κίνδυνο για το αναπνευστικό σύστημα σε σχέση με την COVID-19» τόνισε ο Αλ-Αλι. «Αυτό μας δείχνει ότι η γρίπη είναι πράγματι ένας αναπνευστικός κατά κύριο λόγο ιός, όπως γνωρίζουμε τα τελευταία 100 χρόνια. Η COVID-19 είναι πιο επιθετική και μπορεί να πλήξει τόσο το αναπνευστικό σύστημα όσο και οποιοδήποτε άλλο σύστημα του οργανισμού ενώ είναι πιο πιθανό να προκαλέσει θάνατο αλλά και σοβαρές επιπλοκές σε όργανα όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος και οι νεφροί».

Μελέτη σε δεκάδες χιλιάδες ασθενείς

Για να καταλήξει στα συμπεράσματά της η ερευνητική ομάδα ανέλυσε ιατρικούς φακέλους από τη βάση δεδομένων του αμερικανικού υπουργείου για τις Υποθέσεις των Βετεράνων. Τα στοιχεία αφορούσαν 81.280 ασθενείς διαφορετικών ηλικιών που νοσηλεύθηκαν με COVID-19 σε κάποια χρονική στιγμή από την 1η Μαρτίου του 2020 ως τις 30 Ιουνίου του 2022 καθώς και 10.985 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν με εποχική γρίπη σε κάποια χρονική στιγμή από την 1η Οκτωβρίου του 2015 ως τις 28 Φεβρουαρίου του 2019.

Σχετικά και με τους δύο ιούς, ο εμβολιασμός δεν φάνηκε να επηρεάζει τα αποτελέσματα. Να υπογραμμιστεί ότι οι ασθενείς με COVID-19 νοσηλεύθηκαν κατά τη διάρκεια κυριαρχίας τόσο των παραλλαγών προ της Δέλτα αλλά και κατά τη διάρκεια κυριαρχίας της Δέλτα και της Ομικρον.

Υψηλότερος κίνδυνος θανάτου μετά την COVID-19

Κατά τη διάρκεια της 18μηνης περιόδου της μελέτης, οι ασθενείς που είχαν εμφανίσει COVID-19 αντιμετώπιζαν 50% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν μολυνθεί με γρίπη. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχούσε σε περίπου οκτώ επιπλέον θανάτους ανά 100 άτομα στην ομάδα της COVID-19 σε σχέση με την ομάδα της γρίπης.

Σημαντικές πιθανότητες απώλειας της υγείας και από τους δύο ιούς

Παρότι η COVID-19 φάνηκε να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο μακροπρόθεσμων προβλημάτων υγείας σε σύγκριση με την εποχική γρίπη, η λοίμωξη και με τους δύο ιούς συνδεόταν με σημαντικές πιθανότητες απώλειας της υγείας. Συγκεκριμένα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η COVID-19 συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο για το 68% του συνόλου των προβλημάτων υγείας που εξετάστηκαν σχετικά με όλα τα συστήματα οργάνων (64 στα 94 προβλήματα υγείας που αξιολογήθηκαν) ενώ η γρίπη συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο για το 6% επί του συνόλου των προβλημάτων υγείας (6 από τα 94 προβλήματα υγείας) τα οποία επικεντρώνονταν στο αναπνευστικό σύστημα.

Μεγαλύτερος κίνδυνος επανεισαγωγών και θανάτων εξαιτίας της COVID-19

Επιπλέον κατά τη διάρκεια των 18 μηνών της παρακολούθησης οι ασθενείς με COVID-19 αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο επανεισαγωγής στο νοσοκομείο καθώς και εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Συγκεκριμένα για κάθε 100 άτομα υπήρχαν 20 περισσότερες εισαγωγές στο νοσοκομείο και εννέα περισσότερες εισαγωγές σε ΜΕΘ ασθενών που είχαν εμφανίσει COVID-19 σε σχέση με γρίπη.

Εμφαση στον εμβολιασμό

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη συνεχή ανάγκη για μείωση του κινδύνου νοσηλείας εξαιτίας αυτών των δύο ιών. Οι εμβολιασμοί μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης και στη μείωση του κινδύνου νοσηλείας και θανάτου και για τους δύο ιούς. Ο εμβολιασμός πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις και τα συστήματα

υγείας σε όλο τον κόσμο, ιδίως σε ό,τι αφορά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως τα ηλικιωμένα άτομα και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα» ανέφερε ο καθηγητής Αλ-Αλι.

Κύριες αιτίες χρόνιων νόσων οι ιογενείς λοιμώξεις

Τόσο σε ό,τι αφορούσε την COVID-19 όσο και τη γρίπη περισσότερες από το 50% των περιπτώσεων θανάτου ή μακροπρόθεσμων προβλημάτων υγείας εμφανίστηκαν στους μήνες μετά τη λοίμωξη και όχι κατά την οξεία φάση της (μέσα δηλαδή στις πρώτες 30 ημέρες από τη στιγμή της μόλυνσης). «Η ιδέα ότι η COVID-19 και η γρίπη είναι νόσοι που εκδηλώνονται με οξέα συμπτώματα παραβλέπει τις πολύ μεγαλύτερες μακροπρόθεσμες επιδράσεις τους στην ανθρώπινη υγεία. Πριν από την πανδημία τείναμε να υποτιμούμε τις περισσότερες ιογενείς λοιμώξεις θεωρώντας ότι ‘θα αρρωστήσουμε και θα το ξεπεράσουμε σε λίγες ημέρες’. Ανακαλύπτουμε όμως ότι δεν το βιώνουν όλοι οι άνθρωποι το ίδιο – κάποιοι καταλήγουν με σοβαρά μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε αυτή την πραγματικότητα, να σταματήσουμε να υποβαθμίζουμε τις ιογενείς λοιμώξεις και να κατανοήσουμε ότι αποτελούν κύριες αιτίες χρόνιων νόσων» κατέληξε ο δρ Αλ-Αλι.

tovima.gr