Ησυζήτηση και κατάθεση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά ΑΕΙ, την οποία ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Κυριακής, εν όψει της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της Τετάρτης, ήταν προγραμματισμένη, όμως εκ των πραγμάτων επιδρά πλέον διαφορετικά απ’ ό,τι είχε σχεδιαστεί.

Το νομοσχέδιο έχει προετοιμαστεί από καιρό από τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη και κυβερνητικές πηγές ενημέρωναν ήδη από την προηγούμενη Παρακευή το πρωί, ότι πρόκειται να είναι το βασικό θέμα συζήτησης στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του έτους.

Είναι κάτι που άλλωστε χρειάζεται ο υπουργός Παιδείας, ώστε να ανανεώσει το μεταρρυθμιστικό του προφίλ από τη νέα του θέση, όμως την ίδια στιγμή εξυπηρετεί και την κυβέρνηση από πολιτικής άποψης, για διαφορετικούς λόγους.

Ευκαιρία σύγκρουσης με την αντιπολίτευση

Δεδομένου ότι την ίδια ημέρα αναμένεται ότι θα κορυφώνεται το «δράμα» με την κατά πάσα βεβαιότητα απουσία του Αντώνη Σαμαρά, ίσως και άλλων, από την ψήφιση της τροπολογίας για την άδεια διαμονής σε ειδικές κατηγορίες μεταναστών, μοιραία η συζήτηση και η αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση θα στραφεί στο πεδίο των μη κρατικών ΑΕΙ.

Πρόκειται για κάτι που προφανώς θα ευνοήσει πολιτικά την κυβέρνηση, δεδομένου ότι αναμένεται πως θα ανοίξει ένα πεδίο σύγκρουσης με την μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση, η οποία την ίδια στιγμή θα επιχειρεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση, λόγω της διαφοροποίησης του πρώην Πρωθυπουργού.

Πέραν αυτού, η ψήφιση του νομοσχεδίου στις αρχές του έτους, αναμένεται ότι θα έχει και μία ακόμη επίδραση.

Καθώς προεξοφλείται ότι θα αποτελέσει αφορμή για μαζικές αντιδράσεις συγκεκριμένων συνδικαλιστικών ομάδων από το χώρο της Παιδείας γενικότερα, ανοίγει ένα πολιτικό μέτωπο πολύ νωρίς στις αρχές του έτους και πολύ μακριά από τον χρόνο των ευρωεκλογών του Ιουνίου, εν όψει των οποίων κάθε απόφαση θα «ζυγίζεται» διαφορετικά.

tovima.gr