Οι δύο εκδοχές για το «αύριο» της ομάδας Αχτσιόγλου και ποιοι θα απαρτίζουν μια ενδεχόμενη κοινοβουλευτική ομάδα.
Η«νέα μέρα» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως την ευαγγελίζεται ο Στέφανος Κασσελάκης, είναι μια μέρα θολή και αβέβαιη. Εύθραυστη το δίχως άλλο με δεδομένο ότι οι αντιπροεδρικές τάσεις εντός παράταξης παραμένουν στις επάλξεις και δεν ομονοούν.
Αν και δεν αποσχίστηκαν όπως η Ομπρέλα, ακόμη δεν έχει καθοριστεί ο ακριβής δρόμος που θα ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα. Γι’ αυτό και οι παρασκηνιακές κουβέντες, με συσκέψεις επί συσκέψεων κι ανταλλαγές μηνυμάτων, είναι συνεχείς.
Ήδη τη Δευτέρα (13/11), λίγες ώρες δηλαδή μετά το τέλος της επεισοδιακής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, η ομάδα των 6+6, με επικεφαλής την Έφη Αχτσιόγλου, συζήτησε για το πώς και το τι είναι πιθανό να προκαλέσει το κύμα που σηκώθηκε τις δύο προηγούμενες ημέρες.
Οι δύο εκδοχές
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν στο Live News του Νίκου Ευαγγελάτου, εντός τάσεως επικρατούν δύο εκδοχές.
- Η πρώτη προτιμά ν’ αφήσει τον χρόνο να δουλέψει γι’ αυτήν. Να συνεχίσει την εσωκομματική αντιπολίτευση στην προεδρική ομάδα και να περιμένει τη φθορά της στο διάστημα που θα μεσολαβήσει ως τις Ευρωεκλογές του 2024, το ερχόμενο καλοκαίρι. Εκτιμάται ότι, εφόσον τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ είναι χαμηλότερα του αναμενομένου, ο Στέφανος Κασσελάκης θα αναγκαστεί να παραιτηθεί και δρομολογηθούν εκ νέου εξελίξεις διαδοχής του. Άρα το πεδίο θα είναι ελεύθερο.
- Η δεύτερη ζητά άμεση αποχώρηση ακόμη κι εντός δεκαπενθημέρου, διότι δεν υπάρχει σημείο συνεννόησης και σύμνοιας μ’ έναν πρόεδρο που μιλά διαρκώς για υπονομευτές και υιοθετεί προσβλητικές εκφράσεις για άλλα στελέχη. Αν χαθεί ένα ολόκληρο οκτάμηνο, θα χαθεί και το μομέντουμ, όπως χαρακτηριστικά εκτιμούν. Είναι αυτός ο λόγος που πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Πώς θα προκύψει μια νέα ΚΟ
Στην περίπτωση που επικρατήσει εν τέλει η άποψη της άμεσης απόσχισης, η Έφη Αχτσιόγλου οι έξι βουλευτές που τάσσονται μαζί της θα διεκδικήσουν να δημιουργήσουν μια ανεξάρτητη κοινοβουλετική ομάδα. Η πρώην υπουργός Εργασίας έχει στο πλευρό της τη Σία Αναγνωστοπούλου, τον Νάσο Ηλιόπουλο, τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, τη Μερόπη Τζούφη, τη Θεανώ Φωτίου και τον Αλέξη Χαρίτση.
Προκειμένου φυσικά να συγκροτηθεί μια νέα ΚΟ επτά πρόσωπα δεν αρκούν – θα πρέπει να βρεθούν τουλάχιστον δέκα βουλευτές.
Οι δύο επόμενοι, για να φτάσουν τους εννέα, υπολογίζεται πως θα είναι τα δύο πρόσωπα της Ομπρέλας: ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Πέτη Πέρκα που ήδη διεγράφησαν από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο επόμενος ένας θα αναζητηθεί μεταξύ των δύο μειονοτικών βουλευτών, τον Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και τον Οζγκιούρ Φερχάτ, που τείνουν προς την Έφη Αχτσιόγλου δεδομένου πως ο Στέφανος Κασσελάκης πρεσβεύει μια «πατριωτική Αριστερά», έναν ΣΥΡΙΖΑ διαφορετικό απ’ αυτόν που οι ίδιοι έχουν κατά νου. Εφόσον δεχθούν και οι δύο, τότε η δυνητική αυτή ΚΟ θα διαθέτει έντεκα μέλη και μια σχετικώς ικανοποιητική δύναμη, μεγαλύτερη της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας.
Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί με 36 βουλευτές από τους 47 που εξέλεξε στις εκλογές του Ιουνίου.
Είναι ένα σενάριο που συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες επιβεβαίωσης και υλοποίησης. Μένει ν’ αποδειχθεί όμως στην πράξη. Εκτός κι αν προτιμηθεί η εκδοχή της φθοράς της ηγεσίας μέσα στο επόμενο οκτάμηνο με το ρίσκο της παγίωσης, πόσο μάλλον της, βελτίωσης των ποσοστών.