ΗΕκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης Αναπνευστικών Λοιμώξεων, η οποία εκδόθηκε εχθές από τον ΕΟΔΥ και περιελάμβανε τα δεδομένα της εβδομάδας 11-17 Δεκεμβρίου 2023, δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ότι η Covid-19 βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Οι αριθμοί είναι εύγλωττοι: 1373 νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία, 26 νέες διασωληνώσεις (σύνολο διασωληνωμένων 62), 60 θάνατοι.

Συγκριτικά, την εβδομάδα 4-10 Δεκεμβρίου τα αντίστοιχα δεδομένα ήταν: 1176 νέες εισαγωγές, 26 νέες διασωληνώσεις (σύνολο διασωληνωμένων 59), 48 θάνατοι. Και την εβδομάδα 27 Νοεμβρίου-3 Δεκεμβρίου καταγράφτηκαν 991 νέες εισαγωγές, 21 νέες διασωληνώσεις (σύνολο διασωληνωμένων 64), 44 θάνατοι.

Και καθώς οι έλεγχοι στα λύματα, οι οποίοι αποτελούν τον καθρέφτη του τι γίνεται στην κοινότητα, δείχνουν επίσης αυξητικές τάσεις της λοίμωξης στις περισσότερες γεωγραφικές περιοχές της χώρας, και μάλιστα αυτή τη χρονική στιγμή που όλοι ετοιμαζόμαστε για οικογενειακές και φιλικές συναθροίσεις, είναι μαθηματικά βέβαιον ότι το κύμα έξαρσης του SARS-CoV-2 θα συνεχιστεί.

Δύο σημεία αξίζει ίσως να επισημανθούν: η μεγάλη ηλικιακή διακύμανση των θανάτων και η (ατυχής) σύγκριση με τη γρίπη. Αν και ο μέσος όρος ηλικίας των θανάτων ξεπερνά τα 80 έτη, η διακύμανση δείχνει ότι ο ιός δεν σκοτώνει μόνο ηλικιωμένους και πιθανότατα πάσχοντες από άλλα νοσήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διακύμανση την εβδομάδα 27 Νοεμβρίου-3 Δεκεμβρίου ήταν 34-97 έτη!

Οσο για την ιδέα ότι τώρα πιά η Covid-19 έγινε μια «γριπούλα», αρκεί να δει κανείς ότι την τελευταία εβδομάδα εξ αιτίας της γρίπης εισήχθησαν στη ΜΕΘ 4 ασθενείς, ενώ σημειώθηκε ένα θάνατος για να αντιληφθεί ότι η σύγκριση είναι (θανατηφόρα) ατυχής.

Παραμένει λοιπόν η Covid-19 μια σοβαρή και απειλητική για τη ζωή νόσος. Ας θυμηθούμε λοιπόν τα μέτρα προστασίας που όλοι πια γνωρίζουμε: πρωτίστως ο εμβολιασμός ο οποίος μπορεί να μην μας προστατεύει 100% από την μόλυνση, αλλά μπορεί να μετριάσει τα συμπτώματα και την διάρκεια της ασθένειας. Επίσης οι μάσκες, οι οποίες μας προφυλάσσουν όταν είμαστε σε πολυσύχναστα μέρη όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Και ακόμη, εν όψει εορταστικών συναθροίσεων, ένα διαγνωστικό τεστ πριν πάμε να επισκεφθούμε αγαπημένους μιας κάποιας ηλικίας ή με βεβαρυμμένη υγεία.

Όπως έχουμε ξαναγράψει στο παρελθόν, όταν και πάλι οι θάνατοι ξεπερνούσαν τους 40 εβδομαδιαίως, οι αριθμοί θανάτων αντιστοιχούν στο να πέφτει κάθε εβδομάδα ένα λεωφορείο γεμάτο επιβάτες σε γκρεμό. Οι 60 νεκροί της περασμένης εβδομάδας δείχνουν ότι το πρώτο λεωφορείο έχει ήδη γεμίσει και αρχίζουμε να γεμίζουμε και δεύτερο. Είναι στο χέρι μας να ανακόψουμε αυτή την πορεία και να μπούμε στο 2024 με αισιοδοξία.

tovima.gr