Ομόφυλα ζευγάρια: Κρίσιμο 10ήμερο στη Βουλή με το «βλέμμα» στους διαφωνούντες – Πώς διαμορφώνονται τα αριθμητικά δεδομένα

Το κρίσιμο 10ήμερο για το νομοσχέδιο σχετικά με τα ομόφυλα ζευγάρια άρχισε στη Βουλή με την εισαγωγή του στις αρμόδιες επιτροπές προς συζήτηση. Η συζήτηση και η ψήφισή του στην Ολομέλεια αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα και τα «βλέμματα» όλων είναι στραμμένα στους διαφωνούντες της ΝΔ, ενώ αρκετές ενστάσεις υπάρχουν και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Το νομοσχέδιο φαίνεται να συγκεντρώνει μέχρι στιγμής τη στήριξη της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας αν και ορισμένοι βουλευτές εκφράζουν προβληματισμούς.

Σε ό, τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία, το Μέγαρο Μαξίμου κατάφερε να περιορίσει σημαντικά τις αρχικές ενστάσεις. Εκτός του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, ο οποίος θα πάει σε αποχή, τη διαφωνία του έχει εκφράσει ανοιχτά και οι πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αναμένεται μάλιστα να τοποθετηθεί από το βήμα της Ολομέλειας. Στέλιος Πέτσας και Άγγελος Συρίγος φαίνεται πως επίσης θα επιλέξουν την αποχή την ημέρα της ψήφισης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν δεσμεύσεις στα όρια της κομματικής πειθαρχίας για τους βουλευτές. Ωστόσο ο Παύλος Πολάκης φέρεται να έχει διαμηνύσει ότι την ημέρα της ψηφοφορίας θα βρίσκεται στην Κρήτη, ενώ προβληματισμό για την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια φέρεται να εκφράζει και η Νίνα ΚασιμάτηΗ Αθηνά Λινού που είχε εκφράσει κάποιες επιφυλάξεις φαίνεται πως θα στηρίξει τις κυβερνητικές ρυθμίσεις.

Από το ΠΑΣΟΚ επιφυλάξεις έχουν εκφράσει περίπου δέκα βουλευτές -μεταξύ αυτών οι Παναγιώτης Παρασκευαΐδης και Σταύρος Μιχαηλίδης, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και η γραμματέας της ΚΟ Ευαγγελία Λιακούλη.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί το διήμερο 14 και 15 Φεβρουαρίου και θ’ ακολουθήσει η ψηφοφορία.

Τα αριθμητικά δεδομένα στη Βουλή

Το νομοσχέδιο συγκεντρώνει ευρεία συναίνεση, γιατί πέρα από τη ΝΔ που το εισηγείται στη Βουλή, στηρίζουν, σύμφωνα με τις δηλώσεις των αρχηγών τους, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας. Αναμένεται λοιπόν να λάβει 180 θετικές ψήφους. Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει το κυβερνών κόμμα στο ν/σ είναι ότι εισηγήτρια είναι η βουλευτής και γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα που συμμετείχε και στην κλειστή ενημέρωση των βουλευτών στην Πειραιώς.

Το νομοσχέδιο μπήκε λοιπόν για συζήτηση στην Επιτροπή, συγκεντρώνοντας σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, τουλάχιστον 110 θετικές ψήφους από το γαλάζιο στρατόπεδο, ενώ περίπου το 1/3 της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ θα απέχει ή θα καταψηφίσει την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Από αυτούς περίπου 10 βουλευτές είναι ακόμα αναποφάσιστοι και αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στην αποχή και το ΟΧΙ. Γεγονός πάντως ότι υπάρχουν ακόμα 10 μέρες συζήτησης του νομοσχεδίου μέχρι να ψηφιστεί στην Ολομέλεια, χρόνος ικανός για μετατοπίσεις ή διαμόρφωση θέσης.

Στο ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Από τους 36 βουλευτές του, πληροφορούμαστε ότι μόνο δύο φαίνεται να έχουν ερωτηματικά, οπότε αν απέχουν ή καταψηφίσουν, θα είναι μικρές απώλειες σε σχέση τη γραμμή που έχει δώσει ο Στέφανος Κασσελάκης, δηλαδή την υπερψήφιση.

Στο ΠΑΣΟΚ τώρα που η ψήφος είναι κατά συνείδηση, από τους 32 βουλευτές, 12-14 έχουν επιφυλάξεις και μάλιστα οι 8 έχουν πιο έντονες και εκτιμάται ότι θα καταψηφίσουν.

Κατηγορηματικά αντίθετοι στο νομοσχέδιο είναι η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες, η Νίκη, όπως και το ΚΚΕ με διαφορετικό όμως σκεπτικό.

Όσα έγιναν την πρώτη ημέρα της συζήτησης

Στην πρώτη ημέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, καταγράφηκαν διαφωνίες εντός της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ΠΑΣΟΚ, ενώ λιγότερες στον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, υπήρξε αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο της Επιτροπής, Λάζαρο Τσαβδαρίδη και τους βουλευτές της Νίκης και των Σπαρτιατών, οι οποίοι ζήτησαν να κληθούν εκπρόσωποι της Εκκλησίας ώστε να τοποθετηθούν για το νομοσχέδιο, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε.

Αιτιολογώντας την απόφασή του να αποκλειστεί εκπρόσωπος της Εκκλησίας από την ακρόαση φορέων, ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Τσαβδαρίδης ανέφερε πως η άποψή της είναι ήδη γνωστή. «Σε όλους εμάς τους βουλευτές είναι απολύτως γνωστές οι θέσεις της Ιεράς Συνόδου, έχει αποσταλεί και προσωπική επιστολή σε κάθε ένα από εμάς. Προφανώς σεβόμαστε απόλυτα την Εκκλησία και απόλυτα σεβόμαστε το κατοχυρωμένο δικαίωμά της, να εκφράζεται ελεύθερα και να υπερασπίζεται τις θέσεις της. Άρα θεωρώ ότι δεν έχει κάτι περισσότερο να προσφέρει» είπε χαρακτηριστικά.

Η κατάσταση φαίνεται πως ξέφυγε, όταν ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Σπύρος Μπιμπίλας φώναξε «αν είναι να έρθει η Εκκλησία να πει την αλήθεια, να δούμε πόσοι είναι οι gay ιερείς». Τότε, παρενέβη ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θάνος Πλεύρης, ζητώντας από τον κ. Τσαβδαρίδη να ανακαλέσει στην τάξη τον κ. Μπιμπίλα, ωστόσο το αίτημά του δεν εισακούστηκε.

Παράλληλα, εντύπωση προκάλεσαν για ακόμη μία φορά, τα όσα είπε ο βουλευτής της Νίκης, Νίκος Παπαδόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών «εωσφορικό» και του «σκότους». Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος πρόσφατα και ενόψει των Χριστουγέννων είχε καλέσει τους πιστούς να προσέχουν τις επιθέσεις καλικατζάρων.

Αναλυτικότερα, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η Έλενα Ακρίτα χαρακτήρισε το νομοσχέδιο “σημαντική αλλαγή για τη χώρα, αλλά με σοβαρά προβλήματα” και πρόσθεσε “Όλοι είναι ίσοι ανεξαρτήτως φύλου και χωρίς αστερίσκους, το λέει απλά και ρητά το Σύνταγμα”. Μίλησε για “αγωνιώδη προσπάθεια προοδευτισμού από τον Κ. Μητσοτάκη” σημειώνοντας “Το νομοσχέδιο δεν αποτελεί Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για την κυβέρνηση. Δεν θα προσφέρει εξιλέωση για τις παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου”. Παράλληλα πρότεινε να ονομαστεί “γάμος όχι ομοφύλων, αλλά μεταξύ ατόμων ανεξαρτήτως φύλου” και να επιτραπεί “παρένθετη μητρότητα”

Ο αγορητήςτου ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης ανέφερε ότι με ευθύνη της Κυβέρνησης υπάρχει διχασμός της κοινής γνώμης επειδη ένα τόσο σημαντικό θέμα έγινε μέρος του “επικοινωνιακού αφηγήματος” του κ. Μητσοτάκη. “Καμία θρησκεία δεν μπορεί να επιβάλλει στο κράτος τι θα ορίζει ως πολιτικό γάμο ” είπε και υπογράμμισε “Δεν είναι απειλή ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών”, αλλά συνολικά η οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης που εντείνει το δημογραφικό πρόβλημα

Για “νομοσχέδιο ανορθολογισμού, εμπορευματοποίησης της τεκνοθεσίας και της τεκνοποίησης και υπονόμευσης των κοινωνικών σχέσεων” έκανε λόγο η βουλευτής του ΚΚΕ Παρασκευή Δάγκα και ο Παύλος Σαράκης από την Ελληνική Λύση κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι “διχάζει την κοινωνία η ΝΔ” και ότι το νομοσχέδιο “έρχεται σε αντίθεση με το αρ. 21 του Συντάγματος”

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εκ μέρους της Νέας Αριστεράς είπε “σήμερα έχουμε ακούσει πολλά μαργαριτάρια από την Ακροδεξιά όπως την Ελληνική Λύση και τη ΝΙΚΗ, προκαλεί όμως απορία όταν προέρχονται από το ΚΚΕ” και σημείωσε “η πολιτική της ΝΔ τροφοδότησε ρατσιστικά αντανακλαστικά και έχει ευθύνη ο κ. Μητσοτάκης που 40 βουλευτές της ΝΔ θα απέχουν”.

“Οι Σπαρτιάτες στηρίζουν την παραδοσιακή ελληνική οικογένεια. Είμαστε κάθετα κατά του ν/σ όχι από μίσος αλλά από αγάπη στην ιστορία και στο έθνος” τόνισε ο αγορητής των Σπαρτιατών Πέτρος Δημητριάδης.

Ο Γιώργος Αποστολάκης από τη Νίκη υπογράμμισε “Θα αγωνιστούμε να το ακυρώσουμε και να αποφανθεί η κοινωνία με δημοψήφισμα, καθώς η Νίκη δεν αντιμάχεται αυτούς που αποκλίνουν από τη ευλογημένη ετερόφυλη σχέση”.

Ο αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας Σπύρος Μπιμπίλας ανέφερε “Λυπούμαστε που ακόμη και μέσα στη Βουλή υπάρχουν ακραίες ρατσιστικές και απάνθρωπες φωνές, μας ξένισαν οι θέσεις του ΚΚΕ και η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα θέλει σεβασμό, ίση μεταχείριση, δεν είναι πολίτες β’ κατηγορίας”.

Οι φορείς που καλούνται είναι η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Οργανώσεων ΛΟΑΤΚΙ οικογενειών ΝELFA, οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος, ο Συνήγορος του Πολίτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία, το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, η Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης ΑΡΓΩ, η Εgalite the LGTBI+staff association of the European Institutions, η Διεθνής Αμνηστία, Rainbow Seniors, Ομάδα Υπερήφανοι Γονείς, Εκπρόσωπος από τη Θεσσαλονίκη Pride, Πολύχρωμο Σχολείο για μια συμπεριληπτική εκπαίδευση σε ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας, η Orlando LGBT+, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος.

Σημειώνεται πως η επεξεργασία του νομοσχεδίου συνεχίζεται τη Τετάρτη στη 13:00 το μεσημέρι με την ακρόαση φορέων και στις 16:00 το απόγευμα με τη συζήτηση επί των άρθρων. Η επεξεργασία στις κοινοβουλευτικές επιτροπές ολοκληρώνεται με τη δεύτερη ανάγνωση τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου και εισάγεται στην Ολομέλεια στις 14 Φεβρουαρίου για να ψηφιστεί τη επόμενη μέρα.

enikos.gr

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ