Τι αλλάζει στη Ρόδο μετά τις πυρκαγιές;

Ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται στα όσα πρέπει να αλλάξουν μετά τις πυρκαγιές στη Ρόδο, στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση μετά τις πυρκαγιές, καθώς και στη διπλωματία της Τουρκίας.

Αρκετές ημέρες έχουν περάσει πλέον από όταν κυκλοφόρησαν οι συγκλονιστικές φωτογραφίες από τη φλεγόμενη Ρόδο. Για τους 115.000 Ροδίτες «το νησί τους, το σπίτι τους έγινε τότε σύμβολο της ανελέητης καταστροφής του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο. Και κάθε μέρα που οι πυρκαγιές συνεχίζονταν, έβλεπαν τα μέσα για την επιβίωσή τους να γίνονται στάχτη», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα;», διερωτάται η εφημερίδα και γράφει: «Όλοι όσοι επλήγησαν θα υποστηριχθούν, συμπεριλαμβανομένων των γεωργών και των αμπελουργών και το προειδοποιητικό σύστημα για τις δασικές πυρκαγιές θα βελτιωθεί. Επιπλέον, η επίδραση της κλιματικής αλλαγής λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Ο φιλόδοξος στόχος είναι η Ρόδος να καταστεί το πιο βιώσιμο νησί στον κόσμο.

Καμένη παραλία της Ρόδου
Η διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση δεν ήταν αποτελεσματικήΕικόνα: Damianidis Eleftherio/AA/picture alliance

Μήπως λοιπόν δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα; Μήπως ήταν μια ακόμη δασική πυρκαγιά, όπως αυτές που έχουν συμβεί στη Ρόδο δεκάδες φορές στο παρελθόν και απλώς αυτή τη φορά χρειάστηκε να απομακρυνθούν μερικές χιλιάδες τουρίστες;

Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Αρχικά, η διαχείριση της κρίσης από τις αρχές δεν ήταν τόσο αποτελεσματική και επαγγελματική όσο παρουσιάζεται, τουλάχιστον εάν πιστέψει κανείς τις πολυάριθμες αναφορές των μέσων ενημέρωσης και των αυτοπτών μαρτύρων. Δεν υπήρξαν νεκροί στη Ρόδο, όμως υπήρξαν σε άλλες δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα. Ακόμη, η ζημιά για το περιβάλλον είναι τεράστια, καθώς κάηκε περίπου το 15% της έκτασης του νησιού. Τα δάση θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να ανακάμψουν».

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης φιλοξενεί και την άποψη του Δημήτρη Μίχαλου από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου: «Κατά τη γνώμη του Μίχαλου υπάρχουν υπερβολικά πολλά κατασκευαστικά έργα, τεράστια ζήτηση για νερό και ενέργεια και μεγάλες ποσότητες αποβλήτων. Για τον ίδιο, ο μαζικός τουρισμός είναι ταυτόχρονα κατάρα και ευλογία. Οι Ροδίτες τον χρειάζονται, όμως “η αντοχή του νησιού όσον αφορά τους φυσικούς πόρους και τις υποδομές έχει φτάσει στα όριά της”, όπως λέει ο Μίχαλος».

Κριτική στην κυβέρνηση μετά τις πυρκαγιές

Το καμένο δάσος της Δαδιάς
Η κυβέρνηση δέχεται έντονη κριτική για τις εκτεταμένες καταστροφέςΕικόνα: Achilleas Chiras/AP/picture alliance

Εν αντιθέσει πάντως με την περίπτωση της Ρόδου, οι πυρκαγιές στη βόρεια Ελλάδα εξακολουθούν να μαίνονται για πολλοστή ημέρα. «Όπως δείχνουν οι δορυφορικές εικόνες από το Σύστημα Παρατήρησης της Γης Copernicus της Ε.Ε., μέχρι την Τρίτη είχαν ήδη καεί στη Θράκη 808 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικών εκτάσεων – μια έκταση μεγαλύτερη από τη Νέα Υόρκη», δημοσιεύει το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND).

Οι εκτεταμένες και καταστροφικές πυρκαγιές προκαλούν ανησυχία και στην ελληνική κυβέρνηση. «Σίγουρα ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης δεν οραματιζόταν έτσι την αρχή της δεύτερης θητείας του», σχολιάζει το γερμανικό δίκτυο. «Η δημόσια κριτική για τη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση αυξάνεται, σε πολλές πόλεις λαμβάνουν ήδη χώρα διαδηλώσεις, ενώ τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν και αυτά ολοένα και περισσότερο επικριτικά σχόλια.

[…] Οι πολιτικοί της κυβέρνησης υποστηρίζουν πως οι καταστροφές οφείλονται στην κλιματική αλλαγή και τις εμπρηστικές ενέργειες. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως τα καμένα δάση θα αναδασωθούν αμέσως. Όμως όταν γίνεται αναδάσωση, τα δέντρα συχνά καίγονται ξανά μετά από λίγα χρόνια. Επιπλέον, θα χρειαστούν πολλά χρόνια για την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων».

Τέλος, το RND καταλήγει πως από τις καταστροφές «θα μπορούσαν να επωφεληθούν τα ακροδεξιά, λαϊκιστικά κόμματα. Μένει έτσι να φανούν οι πολιτικές συνέπειες των πυρκαγιών στις επικείμενες τοπικές εκλογές του Οκτωβρίου».

Η Τουρκία επιδιώκει την ισορροπία

Ερντογάν και Πούτιν το 2020
Ο Ερντογάν θέλει να διατηρήσει ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας με τη ΜόσχαΕικόνα: Mikhail Metzel/ITAR-TASS/IMAGO

Όπως έχει γίνει γνωστό, ο πρόεδρος Ερντογάν πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν, με τις εξαγωγές σιτηρών να τίθενται στο επίκεντρο της ατζέντας τους. Η FAΖ παρατηρεί πάντως πως τον τελευταίο ενάμιση μήνα «ο Ερντογάν είχε ανακοινώσει αρκετές φορές επικείμενες συναντήσεις με τον Πούτιν. […] Όμως το Κρεμλίνο άλλοτε ανακοίνωνε ότι δεν είχε προγραμματιστεί κάποια συνάντηση, άλλοτε απαντούσε στις δημόσιες προτροπές της Τουρκίας με συγκεχυμένες διπλωματικές διατυπώσεις που απλώς δεν απέκλειαν το ενδεχόμενοσυνάντησης Ερντογάν-Πούτιν».

Η Τουρκία επιδιώκει την αναβίωση της συμφωνίας για τα σιτηρά, ωστόσο η Ρωσία παραμένει απαθής. Κατά την εφημερίδα της Φρανκφούρτης, «η Μόσχα είναι δυσαρεστημένη με την Τουρκία για διάφορους λόγους. Πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο, ο Ερντογάν μίλησε θετικά για την ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ στη σύνοδο κορυφής ενέκρινε την εισδοχή της Σουηδίας στη συμμαχία. Η ρωσική ηγεσία αντέδρασε με αυτοσυγκράτηση: γνωρίζει τις υποχρεώσεις της Τουρκίας ως μέλος του ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία ενοχλήθηκε περισσότερο για ένα συμβολικά ευαίσθητο για εκείνη θέμα: τον Ιούλιο ο Ερντογάν επέτρεψε στους διοικητές των ουκρανικών ταγμάτων Αζόφ, οι οποίοι είχαν έρθει στην Τουρκία κατά τη διάρκεια μιας ανταλλαγής αιχμαλώτων υπό τουρκική μεσολάβηση, να επιστρέψουν στην Ουκρανία. Η Μόσχα θεωρούσε πως οι αιχμάλωτοι θα παρέμεναν στην Τουρκία μέχρι το τέλος του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, γι’ αυτό και θεώρησε πως η Τουρκία αθέτησε την υπόσχεσή της.

[…] Για την Τουρκία, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Δύση, είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας με τη Ρωσία. Γι’ αυτό και η τουρκική πλευρά θέλει να διατηρήσει μια ισορροπία καλών σχέσεων με την Ουκρανία και τη Ρωσία», καταλήγει η FAZ.

dw.com

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ