Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δύο μήνες περίπου μετά τη λήξη των δασικών πυρκαγιών της Ρόδου, υπέγραψε την εργολαβική σύμβαση για τις «Επείγουσες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στις πληγείσες περιοχές, από τη δασική πυρκαγιά της 18/07/2023 στη ν. Ρόδο»

Η εκτέλεση του έργου, προϋπολογισμού 6.534.823,00 (συν Φ.Π.Α. 24%), που δημοπρατήθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ξεκινάει αμέσως την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει στις περιοχές παρέμβασης 24 ποτάμια σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και νότιας Ρόδου-αφού στις ορεινές και δασικές δέσμια αρμοδιότητα έχει αποκλειστικά η Δασική Υπηρεσία.

Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται από τους ίδιους πόρους της Περιφέρειας, με απόφαση του Περιφερειάρχη, προκειμένου να εκκινηθεί και να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν, όπως και έγινε. Αυτό επιλέχθηκε για να κερδηθεί ο χρόνος έως την έγκριση της χρηματοδότησης του έργου από το Ταμείο Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, στο οποίο και κατατέθηκε το σχετικό αίτημα από την πρώτη στιγμή που συμφωνήθηκε το περιεχόμενο του έργου μεταξύ των μηχανικών της Διεύθυνσης Φυσικών Καταστροφών και των τεχνικών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου.

«Από πέμπτοι στη σειρά εκτέλεσης των αντιπλημμυρικών έργων καταφέραμε να γίνουμε πρώτοι» σχολίασε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, αναφερόμενος στο νομικό πλαίσιο που ορίζει ότι αντιπλημμυρικά έργα εκτελεί το Υπουργείων Υποδομών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η Περιφέρεια, ο Δήμος.

tovima.gr