Προϋπολογισμός: Τι προβλέπει για τα μισθολόγια των δημοσίων υπαλλήλων – Πώς θα ενισχυθούν οι αποδοχές

Γενική αναμόρφωση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων με «πολλαπλή» ενίσχυση των αποδοχών τους, «σφραγίζει» ο προϋπολογισμός της νέας χρονιάς: Από την 1η Γενάρη υιοθετούνται οριζόντιες αυξήσεις, αναπροσαρμόζεται η οικογενειακή παροχή για όσους έχουν παιδιά, όπως και μια σειρά από άλλα επιδόματα, χορηγούνται ενισχυμένα «μπόνους» σε συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων, ενώ ενισχύονται ως και τα οδοιπορικά. Μάλιστα, υπάρχει πρόβλεψη ακόμη και για συμμόρφωση σε αποφάσεις του ΣτΕ.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Αναμορφώνεται από τον νέο χρόνο το μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων (ενιαίο μισθολόγιο και ειδικά μισθολόγια) με έμφαση στους χαμηλόμισθους, όσους έχουν θέσεις ευθύνης, αλλά και στους γονείς. Υπολογίζεται μάλιστα ότι μέσα από αυτές τις «συνδυαστικές» παρεμβάσεις το «κέρδος» των κρατικών υπαλλήλων μπορεί να φτάσει έως και τους δύο μισθούς τον χρόνο.

Η «πολλαπλή» ενίσχυση στις αποδοχές των Δημοσίων Υπαλλήλων

Συγκεκριμένα, ο εισαγωγικός μισθός δημοσίου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα διαμορφωθεί στα 850 ευρώ από τα 780 που είναι σήμερα με αποτέλεσμα μαζί με τα επιδόματα τα οποία επίσης θα αναπροσαρμοστούν να υπάρχει τελικά εξίσωση με τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα.

Ο μισθός αν προστεθεί το επίδομα παιδιού –το οποίο επίσης θα αυξηθεί- θα φτάσει τα 920 ευρώ και ουσιαστικά εξισώνεται με τον κατώτατο του ιδιωτικού τομέα όπου υπάρχουν 14 μισθοί αντί για 12 όπως στο δημόσιο.

Ειδική έμφαση θα δοθεί σε όσους υπαλλήλους κατέχουν θέσεις ευθύνης, όπως τμηματάρχες και Διευθυντές.

Με δεδομένη την αναμόρφωση του μισθολογίου θα υιοθετηθούν και «μπόνους»: Οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα εμπλέκονται στην υλοποίηση του ετήσιου σχεδίου δράσης των υπουργείων θα επιβραβευθούν με την παροχή κινήτρων, με «μπόνους», το οποίο θα αγγίζει ως και το 15% του συνολικού βασικού μισθού τους.

Η ενίσχυση των αποδοχών των Δημοσίων Υπαλλήλων ενεργοποιείται από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Όλες οι παρεμβάσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων

Ειδικότερα, από το νέο χρόνο για τις αποδοχές των κρατικών υπαλλήλων, προβλέπεται:

 1. Οριζόντια αύξηση 70 ευρώ των αποδοχών. «Φουσκώνει» κατά 70 ευρώ μεικτά ο βασικός μισθός όλων των υπαλλήλων.
 2. Ενίσχυση της Οικογενειακής παροχής. Συγκεκριμένα, αυξάνεται:
 • Από τα 50 ευρώ, το επίδομα για ένα παιδί θα πάει στα 70 ευρώ.
 • Για δύο παιδιά από τα 70 στα 120 ευρώ
 • Για τρία παιδιά, από τα 120 το επίδομα θα διαμορφωθεί στα 170 ευρώ.
 • Και για 4 παιδιά από τα 170 στα 220 ευρώ
 1. Αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης κατά 30%: Αφορά τμηματάρχες, υποδιευθυντές, διευθυντές, γενικούς διευθυντές, ενώ αντιστοίχως αφορά και τα επιδόματα θέσης ευθύνης των ενστόλων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, των ιατρών του ΕΣΥ, των ερευνητών, των προϊσταμένων εκπαίδευσης κ.λπ. Έτσι, ένας τμηματάρχης θα λάβει επιπλέον 87 ευρώ, ένας υποδιευθυντής 105 ευρώ, ένας διευθυντής 135 ευρώ και ένας γενικός διευθυντής 300 ευρώ περισσότερα τον μήνα.
 2. Ενίσχυση κατά 15 ευρώ του επιδόματος ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που είναι έγγαμοι ή έχουν παιδιά. Πρόκειται για ειδικό επίδομα, το οποίο αναπροσαρμόζεται από 55 ευρώ σε 70 ευρώ για τους έγγαμους χωρίς τέκνα και από 115 ευρώ σε 130 ευρώ για τους έγγαμους με τέκνα.
 3. Αύξηση κατά 30% του επιδόματος παραμεθορίου. Το επίδομα παραμεθορίου αυξάνεται από 100 στα 130 ευρώ και αφορά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.
 4. Επιπλέον αύξηση μισθών των μελών ΔΕΠ (διδακτικό ερευνητικό προσωπικό) και θέσπιση ειδικού επιδόματος βιβλιοθήκης, με συνολική μεσοσταθμική αύξηση αμοιβών κατά 10%. Συγκεκριμένα αναπροσαρμόζεται, αναδρομικά από 7/10/2022, το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ (12.500 δικαιούχοι), σε συμμόρφωση με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η αύξηση αυτή είναι επιπλέον της αύξησης των 70 ευρώ και της οικογενειακής παροχής που θα λάβουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι.
 5. Αυξάνεται η χιλιομετρική αποζημίωση μετακίνησης των υπαλλήλων από 0,15 ευρώ σε 0,20 ευρώ για μετακινήσεις που αφορούν υπηρεσιακές ανάγκες. Επιπλέον, αναπροσαρμόζονται οι δαπάνες διανυκτέρευσης στο εσωτερικό από 25% έως 33%, καθώς και στο εξωτερικό κατά 10%. Αφορά το σύνολο των φυσικών προσώπων που μετακινούνται με εντολή Δημοσίου για υπηρεσιακές ανάγκες.

enikos.gr

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ