ΝΔ: Το «όχι» Σαμαρά και οι 7 βουλευτές που βρίσκονται στην «γκρίζα ζώνη» – Όλο το παρασκήνιο

Την πρώτη φορά που επί διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη επιβλήθηκε επισήμως κομματική πειθαρχία στους βουλευτές της ΝΔ υπήρξε ο πρώτος τριγμός στο οικοδόμημα της κυβερνώσας παράταξης. Ο Αντώνης Σαμαράς το είχε πει και το έκανε: όχι μόνο δεν πρόκρινε την αποχή αλλά καταψήφισε την τροπολογία για τους μετανάστες.

Με τον τρόπο αυτό ο πρώην πρωθυπουργός, εξαιρούμενος από τον «κανόνα» της πειθαρχίας, κλιμάκωσε την αντίδραση και επισφράγισε την ευθεία αμφισβήτησή του  στην κυβερνητική πρωτοβουλία, ολοκληρώνοντας το προηγούμενο διπλό «χτύπημα» στο Μαξίμου- αρχικά τη δήλωση με την οποία ζητούσε απόσυρση της «λανθασμένης» τροπολογίας και έπειτα την καθαρή βολή από συνεργάτες του για κυβερνητική ανακολουθία λόγου και πράξεων. Επρόκειτο για την πιο ηχηρή διαφοροποίηση του Μεσσήνιου πολιτικού από επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μπορεί η επιβολή κομματικής πειθαρχίας να απέδωσε για το Μαξίμου, δεδομένου ότι απέτρεψε οποιονδήποτε άλλον εκ των διαφωνούντων, επιφυλακτικών ή αιφνιδιασμένων της ΚΟ να στοιχιστεί με το «όχι» του Σαμαρά στην ψηφοφορία και μπορεί να επιδιώκεται αποδραματοποίηση του κλίματος, ωστόσο όλα μπαίνουν στο μικροσκόπιο. Όσο και αν από τα «κεντρικά» γυρνούν αλλού τη δημόσια συζήτηση δεν προσπερνούν τις εσωκομματικές αναταράξεις.

ΝΔ: Τριβές με φόντο την τροπολογία για τους μετανάστες – Η κομματική πειθαρχία, ο Σαμαράς και οι «αιφνιδιασμένοι» βουλευτές

Και όσο και αν επιδιώκεται να υποβαθμιστεί το ερώτημα αν απειλείται ζήτημα γαλάζιας συνοχής, κυβερνητικοί και βουλευτές επεξεργάζονται το ξαφνικό «βραχυκύκλωμα» στη ΝΔ. Υπάρχουν άλλωστε δύο διαπιστώσειςΗ πρώτη είναι ότι διαμορφώθηκε μια άτυπη ομάδα βουλευτών που βγήκαν ανοιχτά υπέρ των αντιρρήσεων Σαμαρά, παρότι υπέκυψαν στην κομματική γραμμή. Μαζί με τους έξι δημοσίως διαφωνούντες υπάρχουν κι άλλοι βουλευτές που στις ιδιωτικές συνομιλίες τους εκφράζουν προβληματισμό για το «μήνυμα» της επίμαχης ρύθμισης. Η δεύτερη διαπίστωση αφορά στο γεγονός ότι η στάση του πρώην πρωθυπουργού στο θέμα ερμηνεύτηκε ως «μετωπική» αντίδραση, δίνοντας την εικόνα ότι χαράσσει γραμμή εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Παρασκήνιο στη Βουλή

Συνομιλητές του δεν εξεπλάγησαν από τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε, εκτιμώντας ότι δεν θα «κρυβόταν» από τις «καθαρές θέσεις» του. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», υπήρξαν και χθες βουλευτές που πέρασαν από το γραφείο του Σαμαρά στο ισόγειο της Βουλής για σύντομη συζήτηση.

Τροπολογία για μετανάστες: Κομματική πειθαρχία για όλους στη ΝΔ – Εξαιρείται ο Αντώνης Σαμαράς

Ανάμεσά τους ήταν χθες στελέχη που τοποθετήθηκαν δημοσίως για το μεταναστευτικό είτε με αιχμές είτε με «πυρά», όπως ο Θάνος Πλεύρης, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Κώστας Καραγκούνης και άλλοι που δεν εξέφρασαν επιφυλάξεις, όπως ο Τάσος Δημοσχάκης. Πηγές με γνώση του παρασκηνίου εκτιμούν ότι ο Σαμαράς δεν δίνει «γραμμή».

Κυβερνητικοί παράγοντες παραδέχονται εκ των υστέρων ότι θα έπρεπε να υπάρξει πληρέστερη ζύμωση με την ΚΟ για το έτσι κι αλλιώς δύσκολο θέμα του μεταναστευτικού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν μικρή η ενόχληση του Μαξίμου. Και αυτό επειδή θεωρήθηκε ότι ο Σαμαράς σήκωσε πολύ ψηλά τους τόνους ενώ δεν πείστηκε ούτε από διευκρινίσεις προς καθησυχασμό των ανησυχιών στην παραδοσιακή βάση της ΝΔ.

Με λίγα λόγια, το θέμα θεωρείται «λήξαν» για το Μαξίμου αλλά πρόσωπα του περιβάλλοντος Μητσοτάκη εκτίμησαν ως υπέρμετρη την αντίδραση Σαμαρά, όπως και όσων βουλευτών επιμένουν σε επιφυλάξεις με αποτέλεσμα να συντηρείται δημοσίως σκηνικό αντιπαράθεσης.

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ