Γιώργος Χατζημάρκος για τη νέα θητεία: «Θητεία του άλματος στο νέο Νότιο Αιγαίο 2030. Εμείς οι ίδιοι, αρχιτέκτονες του μέλλοντος μας»

Σε πανηγυρικό κλίμα και με υψηλόβαθμη κυβερνητική εκπροσώπηση, πραγματοποιήθηκε στη Σύρο η ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου

 

 

«Χαρακτηρίζω τη νέα θητεία μας που ξεκινά σε λίγες μέρες, τη θητεία του άλματος στο νέο Νότιο Αιγαίο του 2023. Τη  θητεία στην οποία έχουμε πια τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε ακόμα περαιτέρω δεδομένα και ευκαιρίες που είτε βρήκαμε,  είτε ανακαλύψαμε είτε δημιουργήσαμε. Οι αρχιτέκτονες του μέλλοντός μας είμαστε εμείς οι ίδιοι».

Με αυτά τα λόγια, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος έδωσε το στίγμα και τη στόχευση της νέας – τρίτης κατά σειρά –  θητείας του, στο τιμόνι της πιο δύσκολης και απαιτητικής Περιφέρειας της χώρας, κατά την τελετή ορκωμοσίας των 45 νεοεκλεγέντων μελών  νέου Περιφερειακού Συμβουλίου που προέκυψε από τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 18 Δεκεμβρίου, στην Ερμούπολη, στο Θέατρο «Απόλλων». Την ορκωμοσία τέλεσε  ο Σεβασμιότατος. Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, παρουσία του Καθολικού Επίσκοπου Σύρου κ. Πέτρου Στεφάνου. Πολιτικό όρκο έδωσαν τα μέλη της περιφερειακής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση».

Παρόντες στην τελετή ήταν  ο  αναπληρωτής Yπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Yφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Παππάς, η βουλευτής Κυκλάδων, Κατερίνα Μονογυιού, η Ειδ. Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Μαριάννα Νικολαΐδου, ο  νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Αττικής και τέως Υπουργός, Νίκος Χαρδαλιάς, ο απερχόμενος Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, οι νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι, Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξανδρος Αθανασίου, Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης, Λέρου,  Τιμόθεος Κωττάκης, Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς,  Πάτμου, Νικήτας Τσαμπαλάκης, οι απερχόμενοι Δήμαρχοι,  Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης και Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, Γιάννης Πάππου και Γιάννης Ρούσσος αντίστοιχα και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλογικοτήτων.

Με πολύ θερμά λόγια για το σημαντικό έργο που έχει επιτευχθεί  στο Νότιο Αιγαίο  και τις πρωτιές που έχουν προέλθει και αντανακλούν σε ολόκληρη την χώρα, από τις διαδοχικές Περιφερειακές Αρχές του Γιώργου Χατζημάρκου αλλά και για τον ίδιο τον Περιφερειάρχη, μίλησαν άπαντες όσοι χαιρέτησαν την τελετή ορκωμοσίας, ενώ εξήραν το σημαντικό επίπεδο συνεργασίας, που έφερε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Κατά την ομιλία του, ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε όλους όσοι συνεργάστηκαν και συμπορεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια, στην πορεία που έφερε τα νησιά στην κορυφή, ενώ στα πρόσωπα των κ.κ. Λιβάνιου, Παππά και Χαρδαλιά, απηύθυνε ευχαριστίες στην κυβέρνηση για την στήριξη που παρείχε στο Νότιο Αιγαίο.

Αναφέρθηκε αρχικά στον μεγάλο στόχο που είχε θέσει εξ αρχής, να αφαιρέσει από τα νησιά την «ταμπέλα» της «άγονης γραμμής» και να την αντικαταστήσει με αυτήν του πρωταθλητισμού, σημειώνοντας ότι δεν είναι από τους πολιτικούς των εξαγγελιών, γι’ αυτό και η μόνη υπόσχεση που έδινε σε κάθε ορκωμοσία ήταν «δουλειά, αφοσίωση και αλήθεια».

Για την ανανέωση  – για τρίτη συνεχή φορά – της εμπιστοσύνης των νησιωτών στο πρόσωπο του ιδίου και των περιφερειακών συμβούλων που τον πλαισιώνουν, ο κ. Χατζημάρκος είπε:

«Είναι η συνέχεια μίας πορείας για τα νησιά της πάλαι ποτέ άγονης γραμμής που το είχαν όχι μόνο ως  ταμπέλα και ως αφήγημα, κάτι που σκότωνε την προοπτική τους. Τα νησιά της άγονης γραμμής δεν υπάρχουν πια. Σήμερα είναι νησιά της πρωτοπορίας και ταξιδεύουν το όνομα της Ελλάδας με πρωτιές. Είμαι υπερήφανος γιατί όλα αυτά τα χρόνια, υποσχέθηκα ένα μόνο πράγμα: δουλειά».

Για τη νέα θητεία που ξεκινά σε λίγες μέρες, ο Περιφερειάρχης έδωσε το στίγμα του λέγοντας:

«Θα την χαρακτήριζα ως τη θητεία στην οποία έχουμε τη δυνατότητα πια να αξιοποιήσουμε ακόμα περαιτέρω δεδομένα και ευκαιρίες που είτε βρήκαμε, είτε χτίσαμε,  είτε ανακαλύψαμε, είτε φτιάξαμε μαζί με τους συνεργάτες μας σε όλα τα επίπεδα, προφανώς και στην κυβέρνηση.  Είναι η θητεία του άλματος στο νέο Νότιο Αιγαίο του 2030 διότι το Νότιο Αιγαίο του 2023, δεν είναι το Νότιο Αιγαίο του  2014, δεν είναι το Νότιο Αιγαίο του 2019. Εν τω μεταξύ, έχει κατακτήσει την πρώτη θέση στην Ευρώπη σε ρυθμό ανάπτυξης, είμαστε η πρώτη, μοναδική περιφέρεια στην Ελλάδα με αύξηση πληθυσμού, έχουμε πετύχει τα καλύτερα δημογραφικά στοιχεία στην Ελλάδα, έχουμε κατακτήσει την πρώτη θέση σε απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων από τα περιφερειακά ευρωπαϊκά προγράμματα.  Το Νότιο Αιγαίο, την προηγούμενη μόλις εβδομάδα, έφερε στην Ελλάδα την πρώτη θέση στον τουρισμό σε διαδικτυακές αναζητήσεις παγκοσμίως, με τρία νησιά να σηκώνουν την Ελλάδα στην πλάτη τους και να την φέρνουν πρώτη. Μύκονος Σαντορίνη και Ρόδος,  με τη Ρόδο να είναι πρώτη σε αναζητήσεις παγκοσμίως.  Αυτό το Νότιο Αιγαίο δεν ήταν Νότιο Αιγαίο που υποσχεθήκαμε,  αλλά είναι το Νότιο Αιγαίο  που παραδίδουμε και χαίρομαι πάρα πολύ,  γιατί δεν ανέχομαι την ταμπέλα του ψεύτη πολιτικού. Γιατί θέλω μία σχέση με την κοινωνία η οποία να μου δίνει το δικαίωμα να τους κοιτάω στα μάτια και να απαντάω, όσο επιθετικά μπορώ να απαντήσω, αλλά να απαντάω με την αλήθεια μου και με τη δουλειά, την πολλή δουλειά που έχουμε κάνει και τα αποτελέσματα που έχουμε φέρει,  τα οποία είναι μοναδικά Προφανώς είμαστε περήφανοι για αυτά. Προφανώς θα τα υπερασπιστούμε και θα αγωνιστούμε για να τα διατηρήσουμε».

Αναφερόμενος στις συνεργασίες και αφού τόνισε ότι στο Νότιο Αιγαίο επετεύχθη ο υψηλότερος βαθμός συνεργασίας στη χώρα, μεταξύ Περιφέρειας και Δήμων, έθεσε τους δικούς του «όρους» για τη συνεργασία αυτή είτε με την αυτοδιοίκηση, είτε με τους θεσμικούς εκφραστές των τοπικών κοινωνιών:

«Και στις συνεργασίες, καθαρές κουβέντες.  Ναι, πάνω στο θετικό πνεύμα. Ναι σε όσους μοιράζονται αυτό το θετικό πνεύμα Το «άθλημα» του να κερδίσω πολιτικά, ποντάροντας πάνω στη δυστυχία, εμένα δεν με εκφράζει.  Είμαι και θα είμαι απέναντι σε αυτές στις λογικές. Ναι στις συνεργασίες όταν εστιάζεις στη λύση,  όταν δεν ψάχνεις να δώσεις άλλοθι στην αδράνεια ή να κάνεις πολιτικό αφήγημα δικό σου την δυστυχία και την κακομοιριά».

Για την συνεργασία με τις άλλες παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης ανέφερε κατ’ αρχήν ότι είναι πολύ υπερήφανος καθώς πρόκειται για ένα συμβούλιο εξαιρετικά δυναμικό «όμως αυτό είναι καλό στοιχείο,  γιατί θα μας κάνει σε όλους καλό η συνεργασία».

«Ναι στη συνεργασία με θεσμικά διακριτούς ρόλους. Κάθε παράταξη έχει μια αποστολή.  Δεν είμαστε δογματικά απέναντι στην αντίθετη άποψη,  είναι πάρα πολλές οι φορές που έχουμε δουλέψει με ανθρώπους που έχουν εκφράσει την εντελώς αντίθετη πολιτική άποψη από μας και σε πάρα πολλά θέματα. Αλλά δεν μπορώ δεν ανεχτώ το αφήγημα της κλάψας και της  κακομοιριάς. Όχι γιατί έχει να κάνει με την προσωπικότητά μου, αλλά γιατί έχει να κάνει με την υγεία αυτού του τόπου, με τον ένα  και μοναδικό στόχο, να κάνουμε  τη ζωή μας καλύτερη. Λογικές με τις οποίες προχωράς και βλέπεις τη ζωή των συμπολιτών σου να βελτιώνεται, δεν τις αλλάζεις» ανέφερε.

Καταλήγοντας ο κ. Χατζημάρκος, αναφέρθηκε στις διαδοχικές κρίσεις μέσα από τις οποίες πέρασαν τα νησιά και στάθηκαν όρθια, κάνοντας λόγο για  νησιωτικές κοινωνίες που ξέρουν να ενσωματώνουν μέσα στον τρόπο λειτουργίας τους όλες τις κρίσεις, που έχουν σφυρηλατηθεί μέσα από τα  κύματα και έχουν αναδείξει τις πραγματικές δυνατότητές τους. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Εγώ πιστεύω ότι, παρά τις  παγκόσμιες πρωτιές που έχουμε φέρει, έχουμε πάρα πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας.  Για μία καλύτερη ζωή, για ένα τόπο στον οποίο θα μπορούμε να πούμε ότι τα όνειρα των παιδιών μας εκπληρώνονται.  Εμείς είμαστε οι αρχιτέκτονες του μέλλοντός μας. Εμείς οι ίδιοι είμαστε  οι δημιουργοί του αύριο, οι δημιουργοί του νέου Νοτίου Αιγαίου 2030.  Εμείς οι ίδιοι μόνο. Κανένας άλλος».

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ