Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Ένταλμα σύλληψης του Βλαντίμιρ Πούτιν

Ένταλμα σύλληψης του Βλαντίμιρ Πούτιν για εγκλήματα πολέμου λόγω της φερόμενης εμπλοκής του στις απαγωγές παιδιών από την Ουκρανία εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Σε ανακοίνωσή του, το ΔΠΔ αναφέρει πως ο Ρώσος πρόεδρος «φέρεται να ευθύνεται για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και για εκείνο της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στην Ρωσική Ομοσπονδία».

Το ΔΠΔ εξέδωσε επίσης ένταλμα σύλληψης της Μαρία Αλεξέγιεβνα Λβόβα-Μπελόβα, επίτροπο Δικαιωμάτων των Παιδιών στην προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας με παρόμοιες κατηγορίες.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τόνισε ότι η προδικαστική του διαδικασία συμπέρανε πως υπήρχαν «λογικές βάσεις για να πιστέψουμε ότι κάθε ύποπτος φέρει ευθύνη για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης και μεταφοράς πληθυσμού από κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στην Ρωσική Ομοσπονδία και συγκεκριμένα παιδιών».

Η ανακοίνωση του Δικαστηρίου αναφέρει πως «υπάρχουν λογικές βάσεις για να πιστεύουμε ότι ο κ. Πούτιν φέρει ατομική εγκληματική ευθύνη» για τις απαγωγές παιδιών «έχοντας διαπράξει τις αποδιδόμενες πράξεις απευθείας, από κοινού με άλλους ή/και μέσω άλλων, και αποτυγχάνοντας να ασκήσει τον κατάλληλο έλεγχο επί πολιτών και στρατιωτικών που τις διέπραξαν».

Σε μαγνητοσκοπημένη δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΔΠΔ Πιοτρ Χοφμάνσκι τόνισε πως, ενώ το Δικαστήριο έχει εκδώσει τα εντάλματα, η εκτέλεσή τους εναπόκειται στη διεθνή κοινότητα, αφού το ΔΠΔ δεν έχει δική του αστυνομική δύναμη.

«Το ΔΠΔ κάνει τη δική του δουλειά ως δικαστήριο. Οι δικαστές εκδίδουν εντάλματα σύλληψης. Η εκτέλεσή τους εξαρτάται από τη διεθνή συνεργασία», δήλωσε ο Χοφμάνσκι.

Το ενδεχόμενο δίκης οποιουδήποτε Ρώσου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αποτελεί ένα πολύ απίθανο σενάριο, καθώς η Μόσχα δεν αναγνωρίζει την αρμοδιότητα του ΔΠΔ και δεν εκδίδει Ρώσους πολίτες. Η θέση της αυτή επαναβεβαιώθηκε νωρίτερα την εβδομάδα που πέρασε από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ούτε η Ουκρανία όμως είναι μέλος του ΔΠΔ, ωστόσο του έχει παραχωρήσει αρμοδιότητες στην επικράτειά της, με τον εισαγγελέα Καρίμ Χαν να έχει επισκεφθεί τη χώρα τέσσερις φορές μετά το άνοιγμα σχετικής έρευνας πριν ένα χρόνο.

Την Πέμπτη έρευνα υπό τον ΟΗΕ έκανε λόγο για ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία κατά αμάχων, περιλαμβανομένων συστηματικών βασανιστηρίων και φόνων στις κατεχόμενες περιοχές, οι οποίες, μεταξύ άλλων, αποτελούν εγκλήματα πολέμου και πιθανόν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η έρευνα εντόπισε επίσης εγκλήματα που διαπράχηκαν κατά Ουκρανών στη ρωσική επιράτεια, συμπεριλαμβανομένων απελαθέντων παιδιών από την Ουκρανία, στα οποία απαγορεύθηκε να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Αυτά τα φερόμενα εγκλήματα περιελάμβαναν την κράτηση Ουκρανών σε απομόνωση ή και σε απάνθρωπες συνθήκες.

Όμως την Παρασκεή, το ΔΠΔ προσωποποίησε στον Πούτιν τις κατηγορίες περί απαγωγών παιδιών.

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ