Σε αχαρτογράφητα νερά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το διαζύγιο με την «Ομπρέλα» – Οι εντός, οι εκτός και ο Τσίπρας

Mε τον εφιάλτη μιας νέας διάσπασης να πλανάται πάνω από την Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε αχαρτογράφητα νερά μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας», ενώ η Εφη Αχτσιόγλου και οι «6+6» βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός κόμματος. Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να «έσπρωξε» προς την έξοδο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ωστόσο ένα ακόμη «διαζύγιο» με την Ε. Αχτσιόγλου θα έχει πολύ μεγαλύτερες συνέπειες για τον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο σε επίπεδο ψηφοφόρων όσο και στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος, καθώς το σκληρό κείμενο εναντίον του προέδρου του υπέγραφαν επτά βουλευτές.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΚΙΡΗ – ΠΗΓΗ: Realnews

Η προσπάθεια του Στ. Κασσελάκη να κρατήσει «εντός τειχών» τους «6+6» φάνηκε ξεκάθαρα στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Ενώπιος ενωπίω» και στον Νίκο Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1, όπου έτεινε χείρα φιλίας, δηλώνοντας πως το σπίτι της Ε. Αχτσιόγλου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Πήρε 44% στις εκλογές του κόμματος. Το κόμμα της και ο χώρος της είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτός ο χώρος βασίζεται σε εκείνη για τη συνοχή του», είπε χαρακτηριστικά, ενώ έπλεξε το εγκώμιο του Νάσου Ηλιόπουλου και του Αλέξη Χαρίτση, λέγοντας πως θα είναι τιμή του να δουλέψουν μαζί. «Είναι πολύ αξιόλογα στελέχη. Ο Νάσος Ηλιόπουλος έχει έναν μεγάλο ακτιβιστικό χαρακτήρα στο έργο του και μου ταιριάζει ο τρόπος που πολιτεύεται. Ο Αλέξης Χαρίτσης έχει πολύ μεγάλη τεχνοκρατική επάρκεια. Του είχα ζητήσει αρκετές φορές να είναι τομεάρχης Οικονομικών», ανέφερε.

Βέβαια, δεν έλειψαν και οι προειδοποιήσεις για τη στάση που θα κρατήσει στην περίπτωση που αποφασίσουν να αποχωρήσουν, μιλώντας ανοιχτά για αποστασία. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι 50 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο -ξέρουμε πώς φτάσαμε στη χούντα- αυτοί οι αξιόλογοι άνθρωποι, που γνωρίζουν τους αγώνες του χώρου μας, θα γίνουν αποστάτες. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Πιστεύω ότι θα μείνουν στο κόμμα», είπε. Πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να πλησιάσει τους «6+6» και να τους πείσει πως θέλει να μείνουν στο κόμμα και πως η ομιλία του στην Κεντρική Επι- τροπή αφορούσε την «Ομπρέλα» και μόνο αυτή.

Επιστράτευσε ακόμη και τους γραμματείς του κόμματος, τη Ράνια Σβίγκου και τον Γιώργο Βασιλειάδη, που έχουν καλές σχέσεις με τα κορυφαία στελέχη της τάσης, όπως ο Ν. Ηλιόπουλος και ο Αλ. Χαρίτσης, αλλά και με τη Θεανώ Φωτίου και τη Σία Αναγνωστοπούλου, να λειτουργήσουν ως «γεφυροποιοί» προκειμένου να βρεθεί λύση και να πειστούν να παραμείνουν. Ωστόσο, δεν υπήρξε ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς το κλίμα ήταν πολύ βαρύ για την ηγεσία. Με την εικόνα «αποσύνθεσης» που παρουσίαζε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορούσε άλλο να παρακολουθεί και να παραμένει αμέτοχος. Μπροστά στον κίνδυνο διάλυσης, ανέλαβε δράση με αλλεπάλληλες συναντήσεις και πρωτοβουλίες.

Η πρώτη ήταν με την επανεμφάνιση των πάλαι ποτέ «προεδρικών» στην Κεντρική Επιτροπή για να «μπλοκάρουν» το δημοψήφισμα. Στις αρχές της εβδομάδας δείπνησε με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, στέλνοντας προφανώς «μηνύματα» στην πλευρά Αχτσιόγλου, την οποία στήριξε στην εσωκομματική μάχη για την ηγεσία ο πρώην κυβερνητικός του εκπρόσωπος, ενώ την επομένη δέχθηκε το αίτημα του Στ. Κασσελάκη να συναντηθούν στο πολιτικό του γραφείο στην Αμαλίας, ζητώντας του τρία πράγματα για να επανέλθει η ηρεμία στο κόμμα:

  • Να είναι ενωτικός.
  • Να τηρεί πιστά το καταστατικό.
  • Να λειτουργούν τα όργανα χωρίς αποκλεισμούς και με συμπεριληπτική για όλες τις απόψεις διάθεση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τα δέχθηκε και ανακοίνωσε στο «Ενώπιος ενωπίω» τι σκέφτεται να κάνει. «Στο πολιτικό κέντρο που θέλω να δημιουργήσω από εδώ και πέρα, θα έχουν ισότιμη θέση. Το νέο πολιτικό κέντρο θα είναι διαφορετικό από τους δύο μήνες που έχουν περάσει, λιγότερο από δύο μήνες που έχουν περάσει από την εκλογή μου μέχρι τώρα. Ας έρθουν να δουλέψουμε ισότιμα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Θεωρείται βέβαιο πως ο Αλ. Τσίπρας έθεσε και το θέμα του «μαξιλαριού» των 37 δισ. ευρώ, το οποίο ο Στ. Κασσελάκης χαρακτήρισε ως την πιο «μνημονιακή» απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν φανερά ενοχλημένος, καθώς το έχει υπερασπιστεί πολλές φορές στο παρελθόν. Από την πλευρά του, ο «διάδοχός» του ξεκαθάρισε πως η αναφορά του αφορούσε το ύψος του «μαξιλαριού» και η μομφή του ήταν προς τον Ευκλ. Τσακαλώτο, ο οποίος, όπως είπε, «έχει μια εμμονή με την αύξηση των φόρων. Εχει εμμονή. Ισως και μια ιδεοληψία εναντίον της μεσαίας διαστρωμάτωσης στην κοινωνία».

Τα επόμενα ραντεβού του πρώην πρωθυπουργού ήταν με δύο στελέχη που βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με την Ε. Αχτσιόγλου. Στο πολιτικό γραφείο του βρέθηκαν διαδοχικά ο Ν. Ηλιόπουλος και ο Διονύσης Τεμπονέρας. Οι «6+6» της Αχτσιόγλου μπορεί να βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός, ωστόσο δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Στο ναδίρ

Η ψυχολογία είναι στο ναδίρ, καθώς, όπως έλεγε ένα από τα κορυφαία στελέχη, «ζούμε καθημερινά μια κατάσταση “roller coaster”. Ξυπνάμε το πρωί και λέμε ότι δεν μπορούμε να είμαστε άλλο εδώ. Το μεσημέρι λέμε “πρέπει να μείνουμε να το παλέψουμε” και το βράδυ αναρωτιόμαστε γιατί είμαστε ακόμα στο κόμμα». Το δίλημμα είναι μεγάλο, καθώς δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην ηγεσία, ενώ φοβούνται πως δεν αποκλείεται η έξοδος να αποτελέσει «άλμα στο κενό». Αυτό που δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση είναι να εμφανιστούν ως «ουρά» του Ευκλ. Τσακαλώτου. Ηδη η Κουμουνδούρου με τα περί «αποστασίας» έδειξε πώς θα τους αντιμετωπίσει την επόμενη μέρα, ενώ υπάρχουν φωνές στο εσωτερικό της τάσης που λένε ότι, αν φύγουν κι αυτοί τώρα, θα δώσουν το δικαίωμα σε αυτούς που τους χαρακτήριζαν αδικαιολόγητα «υπονομευτές» να κάνουν λόγο για επιβεβαίωση. Είναι φανερό πως η Αχτσιόγλου, ο Χαρίτσης, ο Ηλιόπουλος και άλλα στελέχη ζυγίζουν ξανά και ξανά όλα τα δεδομένα, ενώ δεν τους είναι εύκολο να φανταστούν τον εαυτό τους σε μια «άλλη» Κοινοβουλευτική Ομάδα, απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Οπως και να ‘χει, η απόφαση, όπως έλεγαν, θα ληφθεί από τους πολλούς και όχι από μια κλειστή ομάδα στελεχών, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε στηρίξει στις εσωκομματικές εκλογές την Αχτσιόγλου, να ανακοινώσει τη μαζική αποχώρησή της από το κόμμα.

Την απόφαση Αχτσιόγλου περιμένει και η «Ομπρέλα», για να προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις της. Είναι δεδομένο πως επιθυμεί τη συνεργασία μαζί της τόσο στη Βουλή όσο και ενόψει των ευρωεκλογών. «Το πολιτικό κενό που υπάρχει θα καλυφθεί», έλεγε κορυφαίο στέλεχος της «Ομπρέλας», ανεξάρτητα από το τι θα κάνουν οι «6+6».

Ο Στ. Κασσελάκης εμφανίστηκε λάβρος εναντίον της «Ομπρέλας» στη συνέντευξή του στον Ν. Χατζηνικολάου, διευκρινίζοντας πως η ομιλία του ήταν μόνο γι’ αυτήν. «Πήγαν στην Κεντρική Επιτροπή, κατά τη γνώμη μου, με ειλημμένη απόφαση, με ένα σχέδιο να ροκανίσουν το κόμμα μέχρι τις ευρωεκλογές. Αρα, λοιπόν, δεν μπορούσα εγώ να αφήσω τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι αντιμέτωπος με μια τέτοια υπονόμευση. Το λέω απλά. Δεν θα αφήσω σε κανέναν να τελειώσει τον ΣΥΡΙΖΑ». Στην Κουμουνδούρου γνώριζαν ότι θα υπήρχαν απώλειες, όμως δεν περίμεναν αυτό που αντίκρισαν στην τελευταία δημοσκόπηση, δηλαδή να πέσουν στην τρίτη θέση πίσω από το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, εκτός από το νέο κόμμα που θα δημιουργηθεί από την «Ομπρέλα», και ο Πέτρος Κόκκαλης, που ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, σχεδιάζει τη δημιουργία οικολογικού-πράσινου κόμματος, δηλώνοντας πως θα μετάσχει στην προσπάθεια που γίνεται να καλυφθεί το κενό που υπάρχει στον προοδευτικό χώρο. Ισως γι’ αυτό ο Στ. Κασσελάκης κράτησε χαμηλά τον πήχυ για τις ευρωεκλογές και τον έθεσε στο 17% των εθνικών εκλογών. Γνωρίζει άλλωστε πολύ καλά πως αυτή η εκλογική αναμέτρηση θα κρίνει πολλά. Τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για το δικό του πολιτικό μέλλον.

Κλείνουν την πόρτα συνεργασίας

Tο εμφυλιoπολεμικό κλίμα που επικρατεί στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και τις αποχωρήσεις των στελεχών της αριστερόστροφης «Ομπρέλας», έχει στρέψει το ενδιαφέρον προς την Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ25. Αλλωστε, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που τα συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάθονταν σε κοινά βουλευτικά έδρανα με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Γιάνη Βαρουφάκη. Εύλογα, λοιπόν, γεννάται η απορία εάν θα μπορούσαν τα πρόσωπα που αποχώρησαν από την Κουμουνδούρου να βρουν πρόσφορο έδαφος για συνεργασίες με γνώριμα άτομα του παρελθόντος.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ανάμεσα στα 45 μέλη που εντάσσονται στην «Ομπρέλα» και αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι βουλευτές Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα, καθώς επίσης και οι Νίκος Φίλης, Δημήτρης Βίτσας, Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης, Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Λάμπρου, Θοδωρής Δρίτσας, Αννέτα Καββαδία, Μαρία Γιαννακάκη, Εφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Τασία Χριστοδουλοπούλου. Δεδομένης μάλιστα της ανεξαρτητοποίησης των δύο βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ, μια ενδεχόμενη συνεργασία είτε θα ενδυνάμωνε την κοινοβουλευτική παρουσία της Πλεύσης Ελευθερίας ή θα έδινε ένα έμμεσο «πάτημα» του ΜέΡΑ25 στη Βουλή. Το δέλεαρ ωστόσο αποδείχθηκε ανεπαρκές για τις ηγεσίες των δύο αυτών κομμάτων, που έσπευσαν περισσότερο ή λιγότερο κατηγορηματικά να κλείσουν την πόρτα στις συνεργασίες.

Τη θέση της ξεκαθάρισε ευθύς εξαρχής η πρόεδρος της Πλεύσης Ζ. Κωνσταντοπούλου, η οποία, με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επεσήμανε: «Ουδέποτε έκανα συζήτηση με τον Βίτσα ή τον Τσακαλώτο, ουδέποτε θα κάνω συζήτηση με όποιους πρόδωσαν την Αριστερά, τους πολίτες και τους αγώνες για να παραμείνουν στις καρέκλες τους. Εχω συζητήσεις με καθαρούς ανθρώπους. Ευχαριστώ», δίνοντας έτσι μια ηχηρή απάντηση στις δηλώσεις του Δ. Βίτσα, που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας, λέγοντας ότι θα υπάρξει προσπάθεια να γίνουν συζητήσεις, ώστε να διαμορφωθεί ένας χώρος ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ομως τόσο ο Γ. Βαρουφάκης αλλά και το στενό του περιβάλλον πιστεύουν πως το ΜέΡΑ25 εκπροσωπεί τη ραχοκοκαλιά της ριζοσπαστικής Αριστεράς και εμφανίζονται αρνητικοί σε οποιαδήποτε συνεργασία εάν αυτή δεν ακολουθήσει τα 10 σημεία διαλόγου που δημοσίευσαν τα οποία δύσκολα μπορεί να γίνουν αποδεκτά από τα στελέχη της «Ομπρέλας». Ετσι, παρότι η επικοινωνία μεταξύ των πρώην συμμάχων παραμένει ζωντανή και γίνονται συναντήσεις και τηλεφωνικές επαφές, τα μηνύματα δεν είναι ελπιδοφόρα σε πρώτη φάση και δεν φαίνεται να διαγράφεται πορεία σύγκλισης μεταξύ των δύο πλευρών.

«Το ότι κάποιοι συνειδητοποίησαν πολιτικά αδιέξοδα και αποχωρούν σήμερα από τα μνημονιακά κόμματα, επιχειρώντας να συγκρατήσουν δυνάμεις, δεν τους δίνει το δικαίωμα να εμπλέκουν το ΜέΡΑ25 στη συζήτηση. Εχουμε αποδείξει ότι εμείς τη συζήτηση για την Αριστερά την κάνουμε με πολιτικούς όρους και όχι εργαλειακά», ανέφερε ο Κλέων Γρηγοριάδης, εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25.

 

 

 

 

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ