Το μεγάλο «ξεκαθάρισμα» στον ΣΥΡΙΖΑ – Προ των πυλών η διάσπαση

Ένα ακόμη βήμα προς το διαζύγιο έκαναν στον ΣΥΡΙΖΑ, με τους προεδρικούς και την «Ομπρέλα» να επιβεβαιώνουν στην Πολιτική Γραμματεία πως η διάσπαση είναι προ των πυλών.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΚΙΡΗ – ΠΗΓΗ: Realnews

Στη θυελλώδη επτάωρη συνεδρίαση κατέστη ξεκάθαρο ότι τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα έχουν πάρει τις αποφάσεις τους να πορευτούν χωριστά, καθώς συνέχισαν να συμπεριφέρονται σαν δύο ξένοι στο ίδιο κόμμα, ενώ η τάση των «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου φαίνεται πως τηρεί στάση αναμονής.

Μόνο τυχαία δεν ήταν την επόμενη ημέρα η δήλωση της εκπροσώπου Τύπου Δώρας Αυγέρη, που, αφού σημείωσε με νόημα πως εκφράζει τις απόψεις του προέδρου, είπε ότι «όποιος δεν αισθάνεται καλά σε αυτόν τον νέο ΣΥΡΙΖΑ είναι ελεύθερος, δεν είναι με το ζόρι», ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα της εξόδου από την Κουμουνδούρου για τους αντιφρονούντες.

Ωστόσο, πρώτος είχε ουσιαστικά δείξει τον δρόμο της αποχώρησης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που «φωτογράφισε» τις εξελίξεις σε επίπεδο εβδομάδων, λέγοντας πως η ενότητα θα δοκιμαστεί και ότι οι αποφάσεις είναι μπροστά.

Tα επόμενα βήματα

Κορυφαίο στέλεχος της «Ομπρέλας», όταν ρωτήθηκε από τη Realnews σχετικά με τα επόμενα βήματα που σχεδιάζουν, απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι πολλά τα επόμενα βήματα. Κάνουμε διαρκείς συσκέψεις σε ολόκληρη τη χώρα, με σημείο καμπής την Κεντρική Επιτροπή», η οποία θα γίνει στις 11-12 Νοεμβρίου.

Σε αυτή τη συνεδρίαση θα είναι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το κύκνειο άσμα της «Ομπρέλας», εκτός αν υποστεί ήττα ο Στέφανος Κασσελάκης στην ψηφοφορία για το Συνέδριο, σενάριο που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι απίθανο.

Οσον αφορά τα 300 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, οι προεδρικοί φαίνεται να ελέγχουν από 120 μέχρι 130 μέλη, ενώ η «Ομπρέλα» κινείται αποδεδειγμένα στα 90 μέλη του οργάνου. Η Ε. Αχτσιόγλου και οι «6+6» ελέγχουν περίπου 30 μέλη. Οπως φαίνεται, το αποτέλεσμα θα κριθεί από τα περίπου 40 μέλη που προέρχονται από τους πασοκογενείς αλλά και από τη ΔΗΜΑΡ.

«Υπάρχουν πολλοί που μπορούν να διαφωνήσουν μεταξύ τους για το ποια είναι η σωστή απόφαση. Αλλά είμαι σίγουρος ότι με πολλούς και πολλές συντρόφους και συντρόφισσες θα παραμείνει η σχέση που έχουμε οικοδομήσει εδώ και δεκαετίες», είπε ο Ευκλ. Τσακαλώτος στο τέλος της ομιλίας του στην Πολιτική Γραμματεία, προαναγγέλλοντας το «αντίο».

Ομως, και η πλευρά της νέας ηγεσίας δηλώνει πανέτοιμη και αποφασισμένη να μην κάνει βήμα πίσω και να «απορροφήσει» τους όποιους κραδασμούς προέλθουν από τη διάσπαση. Ο Στ. Κασσελάκης έδειξε να μην ενοχλείται ιδιαίτερα από τη σφοδρή σύγκρουση στην Πολιτική Γραμματεία. Αντιθέτως, όπως έλεγε στέλεχος της «Ομπρέλας», στο κλείσιμο της συνεδρίασης «ένιψε τας χείρας του», λέγοντας πως ο ίδιος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με όποιον θέλει. Είναι, μάλιστα, ενδεικτικό πως από την Αμερική, όπου βρισκόταν, παρέπεμψε τον Στέφανο Τζουμάκα για διαγραφή στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως με τις δηλώσεις του «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος»: «Δεν μπορώ όμως να επιτρέψω στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζουν στα κανάλια ένα ολόκληρο κόμμα, που έχει μόνη του δύναμη τα μέλη και τους ψηφοφόρους του, ως “ολιγαρχικό” και ”διαπλεκόμενο”. Ο Στέφανος Τζουμάκας έθεσε σήμερα τον εαυτό του εκτός ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Με λύπη τον παραπέμπω στην Επιτροπή Δεοντολογίας για τα περαιτέρω», έγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, έχει ήδη στείλει επιστολή στην Επιτροπή Δεοντολογίας, όπου τεκμηριώνει την απόφασή του να παραπέμψει τον Στ. Τζουμάκα.

Το ότι η επιτροπή θα αποφασίσει τη διαγραφή δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, καθώς για μια τέτοια απόφαση χρειάζεται πλειοψηφία 2/3 σε πλήρη σύνθεση και ο νέος Πρόεδρος δεν ελέγχει το όργανο. Ιστορικά, άλλωστε, και αν δεν υπήρχε κάτι πολύ «χοντρό» που να άπτεται του ποινικού δικαίου, οι διαγραφές ήταν εξαιρετικά σπάνιες στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή τη στιγμή, τα πράγματα στο κόμμα είναι ρευστά. Στην ψηφοφορία που έγινε για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου υπήρξε τριχοτόμηση. Από τη μια πλευρά οι προεδρικοί (20), ανάμεσά τους και η Ολγα Γεροβασίλη, ο Κώστας Ζαχαριάδης και ο Πάνος Ρήγας, πέρασαν την πρόταση της ηγεσίας για Συνέδριο στις 23-25 Φεβρουαρίου 2024.

Η «Ομπρέλα»

Από την άλλη πλευρά, η «Ομπρέλα» (10), Ευκλ. Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Λάμπρου, Αννέτα Καββαδία Εφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Χάρις Ματσούκα και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ψήφισαν κατά, ενώ οκτώ στελέχη, η Ε. Αχτσιόγλου, μαζί με τον Αλέξη Χαρίτση, τον Νάσο Ηλιόπουλο, τον Διονύση Τεμπονέρα, τον Νίκο Μπίστη, τη Θεανώ Φωτίου, τη Σία Αναγνωστοπούλου και τον Κωνσταντίνο Βλαχάκη, επέλεξαν τη λύση του λευκού. Αντιθέτως, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης και Στ. Τζουμάκας (να σημειωθεί ότι οι δύο τελευταίοι στις παρεμβάσεις τους εξαπέλυσαν δριμύ «κατηγορώ» εναντίον του Στ. Κασσελάκη) αποχώρησαν από τη συνεδρίαση νωρίτερα χωρίς να ψηφίσουν. Ολα αυτά για ένα Συνέδριο που είναι στον αέρα, καθώς ενδεχόμενη αποχώρηση της «Ομπρέλας» νωρίτερα είναι πολύ πιθανό να μεταθέσει και την ημερομηνία της διεξαγωγής του.

Δεν αποτελεί, άλλωστε, μυστικό ότι ο Στ. Κασσελάκης θα προτιμούσε να διεξαχθεί το Συνέδριο μετά τις ευρωεκλογές, ωστόσο η ασφυκτική πίεση από τους «αντιφρονούντες» τον ανάγκασε να βάλει νερό στο κρασί του και να το εξαγγείλει για τον Φεβρουάριο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε στο όργανο τον οδικό χάρτη μέχρι το Συνέδριο, που περιλαμβάνει -από τον Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο- τη διεξαγωγή 13 περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων, με στόχο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συνομιλήσει με τις τοπικές κοινωνίες και να αναδειχθούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Πάντως, είναι φανερό πως ένα από τα σημεία τριβής που κάνει αδύνατη τη «συγκατοίκηση» είναι η τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη στη θέση του υπερσυντονιστή. Στην Πολιτική Γραμματεία, έβαλε στο στόχαστρο την Ε. Αχτσιόγλου αλλά και τον Ανδρ. Ξανθό με αφορμή το Ταμείο Ανάκαμψης και τα εμβόλια, προκαλώντας την έκρηξη της «Ομπρέλας». Τσακαλώτος, Σκουρλέτης και Ξανθός τού επιτέθηκαν, λέγοντας πως απολογούνταν διαρκώς γι’ αυτόν στα κανάλια, ότι εμφανίζεται ως τιμητής ο χορηγός του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς επίσης πως εξαιτίας του ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε πέντε μονάδες.

 

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ