Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει με υποβάθμιση

Η Ελλάδα δεν αναμένεται να χάσει την επενδυτική βαθμίδα, ακόμη και σε ένα αρνητικό σενάριο στασιμοπληθωρισμού στην Ευρωζώνη λόγω σημαντικής κλιμάκωσης του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς, καθώς η οικονομία της είναι και θα παραμείνει ανθεκτική, αντίθετα με χώρες οι οποίες είναι σε αδύναμη δημοσιονομική θέση, όπως η Ιταλία, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον οίκο, εάν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή επιδεινωθεί ή η σύγκρουση είναι παρατεταμένη, οδηγώντας σε ισχυρή άνοδο τις τιμές του πετρελαίου και του αερίου, κάτι που –όπως έχει αποδειχθεί ιστορικά– θα ασκήσει ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, οι χρηματοδοτικές συνθήκες θα γίνουν ακόμη πιο αυστηρές στην περιοχή. Αυτό θα δοκιμάσει τα δημόσια οικονομικά και τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των χωρών με τον μικρότερο δημοσιονομικό χώρο και την πιο αδύναμη ανάπτυξη.

Η Scope εκτιμά πως εάν απειληθεί ο στόχος της ΕΚΤ του 2,9% για τον δομικό πληθωρισμό το 2024, πιθανότατα θα αναγκαστεί να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στο 4% σε όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους ή να προχωρήσει ακόμη και σε νέες αυξήσεις επιτοκίων. Ενα τέτοιο σενάριο περαιτέρω αυστηροποίησης των όρων χρηματοδότησης θα θόλωνε τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Σ’ αυτό το σενάριο κρίσης, σχεδόν όλες οι χώρες της περιοχής θα ήταν σε ασθενέστερη δημοσιονομική θέση από ό,τι πριν από την πανδημία, με λιγότερο περιθώριο για αντικυκλικά μέτρα στήριξης της οικονομίας και ανακούφισης από τον πληθωρισμό, όπως τονίζει η Scope.

Μια ενδεχόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στις υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ιταλία, με τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών τίτλων της να κινούνται αυτό το διάστημα κοντά στο 4,4% και να είναι οι υψηλότερες στην Ευρωζώνη. Η Ιταλία, όπως προειδοποιεί η Scope, θα μπορούσε να τεθεί υπό τον αυστηρό έλεγχο των αγορών εάν χρειαστεί να στηρίξει περαιτέρω την οικονομία της. Ενα σενάριο διεύρυνσης του δημοσιονομικού ελλείμματος θα οδηγούσε σε αύξηση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας, δεδομένων των μεγάλων δανειακών αναγκών που έχει για το 2024 (οι μεγαλύτερες στην Ευρωζώνη) και της πιθανής επαναξιολόγησης από τους επενδυτές της ικανότητας της χώρας να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της.

Αντίθετα, η Ελλάδα θα αποδειχθεί πιο ανθεκτική από την Ιταλία σ’ αυτό το σενάριο υψηλότερου πληθωρισμού. Μέχρι στιγμής, όπως επισημαίνει ο οίκος, οι συνθήκες υψηλότερου πληθωρισμού έχουν βοηθήσει την ταχεία μείωση του δείκτη του ελληνικού χρέους, η οποία στήριξε και την απόφασή του να δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα τον περασμένο Αύγουστο.

Ο υψηλός πληθωρισμός, όπως εξηγεί, μειώνει το απόθεμα υψηλού χρέους της Ελλάδας, ενώ τα υψηλότερα επιτόκια εισχωρούν στη δομή του χρέους πιο αργά από ό,τι για άλλες χώρες, χάρη στο γεγονός ότι το χρέος έχει αναδιαρθρωθεί και το προφίλ του είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό (μεγάλη διάρκεια ωρίμανσης, χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης). Επιπλέον, τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας διασφαλίζουν τη συμμόρφωσή της με την επανεισαγωγή των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. και τη συνέχιση της επιλεξιμότητας για τα προγράμματα της ΕΚΤ. Συνεπώς, όπως καταλήγει η Scope, η επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδας δεν κινδυνεύει ακόμη και σε ένα δυσμενές στασιμοπληθωριστικό σενάριο.

kathimerini.gr

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ