Φ. Χατζηδιάκος: Η ανάλγητη πολιτική της Κυβέρνησης σε βάρος του Πρωτογενούς Τομέα «πνίγει» τους αγρότες.

Η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, αδικεί την ανάπτυξη του Πρωτογενούς τομέα, και τις τεράστιες προοπτικές της Δωδεκανήσου, που καθορίζονται από τον εξαιρετικό πλούτο της βιοποικιλότητας των οικοσυστημάτων τους, την ιδιαίτερη μορφολογική και γεωγραφική τους ιδιαιτερότητα.

Η Ευρώπη στην μετά covid εποχή δημιούργησε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έναν χρηματοδοτικό φορέα που δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητος για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, όχι μόνο δεν έχει αξιοποιήσει του πόρους του Ταμείου υπέρ του Τριτογενούς Τομέα αλλά δεν έχει εφαρμόσει ακόμη τη νέα ΚΑΠ, ενώ ο ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται στη φάση της πλήρους διάλυσης.

Η ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης έχει οδηγήσει τους αγρότες σε μαρασμό. Το υψηλό κόστος αγοράς λιπασμάτων, αγροτικών εφοδίων, καυσίμων συνδυαζόμενα με την ακρίβεια και τον υψηλό πληθωρισμό δημιουργούν ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον για το αγροτικό εισόδημα.

Η καθυστέρηση ένταξης και πληρωμής των νέων αγροτών και η αδυναμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ σε συνδυασμό με την άρνηση δανειοδότησης τους από τις τράπεζες, και τα «κόκκινα δάνεια» της αγροτικής γης «πνίγουν» τους παραγωγούς. Όλα αυτά δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλίμα και φέτος οι ξενοδοχειακές μονάδες δεν καλύπτονται ούτε κατ΄ ελάχιστον από την ντόπια παραγωγή.

Απέναντι στην νεοφιλελεύθερη πολιτική της Κυβέρνησης το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής προτείνει ένα δεσμευτικό πλαίσιο το οποίο θα στηρίξει τον πρωτογενή τομέα στους τομείς της βιώσιμης γεωργίας, της παραγωγής τροφίμων, του αγροτουρισμού, της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, της προστασία της βιοποικιλότητας, της στροφής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με:

1)Την επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή ρεύματος.

2) Την μείωση ΦΠΑ στα βασικά αγαθά.

3) Την μείωση φορολογίας στα καύσιμα.

4) Την προστασία της πρώτης κατοικίας για νοικοκυριά και της αγροτικής γης.

5)Την ρύθμιση των 120 δόσεων σε χρέη σε Εφορία και ΕΦΚΑ με κίνητρα για όσους τηρούν τη ρύθμιση (30% μείωση του συνολικού χρέους ).

6)Την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2023-2027, η οποία έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023 με σκοπό την ενσωμάτωση, των στόχων για οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική αειφορία, με βάση την “Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία”, η οποία αποτελεί μια νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

7) Την προσαρμογή στις νέες προσκλήσεις με την αξιοποίηση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, για την υλοποίηση νέων επενδυτικών σχεδίων μέσω της χορήγησης χαμηλότοκων δανείων από Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητάς την νέα ΚΑΠ και το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ).

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση το μόνο που επιδίωξε ήταν η χρηματοδότηση των «ντόπιων ολιγαρχών» και η διασφάλιση των τραπεζιτών, γι’ αυτό στις επικείμενες εκλογές θα εισπράξει την οργή των αγροτών και των μικρομεσαίων που αδίκησε.

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ