«Επίσκεψη Χρύσας Καραγιάννη στο νησί της Τήλου»

Το νησί της Τήλου επισκέφτηκε η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρύσα Καραγιάννη όπου πραγματοποίησε συναντήσεις με φορείς και συλλόγους του νησιού προκειμένου να ενημερωθεί για τα τρέχοντα ζητήματα. Κατ’ ιδίαν συναντήθηκε με τη Δήμαρχο του νησιού και αντιπρόεδρο του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών κ. Μαρία Καμμά η οποία  την ενημέρωσε για την  προετοιμασία της Τήλου  εν’ όψει της νέας τουριστικής περιόδου, καθώς και  για τις εξελίξεις στη διαχείριση απορριμμάτων, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος «JustGoZeroTilos», που υλοποιείται με την τεχνολογία και την τεχνογνωσία της Polygreen σε συνεργασία με τον Δήμο Τήλου.  Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αυτή η διαδικασία συλλογής, διαλογής και  ανακύκλωσης των απορριμμάτων που έχει αγκαλιαστεί από όλους τους κατοίκους,   έχει χαρίσει στην Τήλο τον τίτλο «πρώτο νησί μηδενικών αποβλήτων»,  καθιστώντας το για άλλη μια φορά πρωτοπόρο. Η Χρύσα Καραγιάννη είχε  την ευκαιρία να επισκεφτεί τον εντυπωσιακό  χώρο επεξεργασίας των απορριμμάτων και να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους  του «3K – Κέντρου Κυκλικής Καινοτομίας.

Στη διάρκεια της εποικοδομητικής κουβέντας με τη Δήμαρχο κ. Καμμά, αλλά  και μέσα από συζήτηση με  μαθητές/μαθήτριες και νέους, με εργαζόμενους σε ιδιωτικό αλλά και δημόσιο τομέα, συνταξιούχους, αλλά και  απλούς κατοίκους αναδείχτηκαν τα άλυτα προβλήματα που δυσχεραίνουν την διαβίωση των μόνιμων  κατοίκων του νησιού.

Το υψηλό κόστος διαβίωσης ,  η κακή κατάσταση του  υπάρχοντος κτηρίου γυμνασιακών – λυκειακών τάξεων και η άκαρπη προσπάθεια χωροθέτησης- ανέγερσης νέου,  αλλά κυρίως  η απαξίωση των  δομών δημόσιας υγειάς είναι μερικά από τα  προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι νησιώτες. Η  αναφορά στην ελλιπέστατη στελέχωση των δυο δημοτικών ιατρείων με μόνο έναν αγροτικό  ιατρό (για όλο το νησί) έφερε για άλλη μια φορά στο προσκήνιο την ανάγκη δημιουργίας κινήτρων, που θα οδηγήσουν σε  προσλήψεις μόνιμων και ειδικευμένων γιατρών στα νησιά μας.  Έντονος φάνηκε επίσης ο προβληματισμός και το αίτημα των νέων της Τήλου για κίνητρα και οικονομική στήριξη στη Νέα Επιχειρηματικότητα, εστιάζοντας  στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη μικρών νησιών, όπως η Τήλος.

Τέλος, όπως  διαπιστώθηκε από επίσκεψη  στον Λιμενικό Σταθμό Τήλου υποστελέχωση υπάρχει και σε άλλες  υπηρεσίες, που  σε συνδυασμό με υλικοτεχνικές ελλείψεις, δημιουργούν αντιξοότητες και συνεπώς προκαλούν  βαθύ αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους, οι οποίοι δε μπορούν να ελπίζουν ούτε σε ταχεία θαλάσσια διακομιδή, σε περίπτωση ανάγκης.

 

Η Χρύσα Καραγιάννη, στο τέλος των επαφών της στο όμορφο νησί της Τήλου, δήλωσε σχετικά: «Η ανάπτυξη των μικρών νησιών απαιτεί  πολιτικές που να στηρίζουν το «επιχειρείν»,  δίνοντας πνοή στο όραμα κυρίως των νέων που επιλέγουν όχι απλά να «φυλάνε τις Θερμοπύλες» της νησιωτικής μας χώρας, αλλά να μείνουν και να μεγαλουργήσουν σε αυτά. Από την άλλη η «μικρο-νησιωτικότητα» αξιώνει   πρωτοβουλίες και λύσεις  οι οποίες θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των νησιωτών, μεριμνώντας για την κάλυψη των αυτονόητων, πραγματικών αναγκών τους.   Αυτό έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δια χειρός του αείμνηστου Νεκτάριου Σαντορινιού ακόμα και κάτω από δύσκολες μνημονιακές συνθήκες, θεσπίζοντας το Μεταφορικό Ισοδύναμο.  Αντίστοιχες πολιτικές είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει για να διασφαλίσει  το  αειφόρο μέλλον των μικρών νησιών». 

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ