Παράλληλους δρόμους χωρίς σημείο επαφής φαίνεται ότι ακολουθούν στις Βρυξέλλες Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης στην πρώτη του επαφή με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παραμένει στην ευρωπαϊκή αριστερά με τον Νίκο Ανδρουλάκη να ετοιμάζει βαλίτσες για την συνάντηση που αναμένεται να έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, με τον Καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σoλτς στο περιθώριο του συνεδρίου του PES στην Μάλαγα στις 10 και 11 Νοεμβρίου.

H πόρτα των ευρωσοσιαλιστών άλλωστε δεν άνοιξε ποτέ για τον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, αφού η συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στις διασκέψεις του αφορούσε προσωπικά τον ίδιο κάτι που είχε διευκρινίσει το PES, στο vima.gr και τον Βασίλη Νάνη στις 3/10 επισημαίνοντας ότι «ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε να καλείται στις προπαρασκευαστικές συνεδριάσεις του PES για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όταν υπηρετούσε ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, έτσι ώστε να του παρέχουμε την ευκαιρία να συζητήσει σημαντικά ζητήματα με τους επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων από την οικογένεια του PES. Σε αναγνώριση της αφοσίωσης που έδειξε στην ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων αργότερα το PES συνέχισε να προσκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα, σε προσωπική βάση, να παρακολουθεί υψηλού επιπέδου συνεδριάσεις του PES».

Ανεβασμένες οι μετοχές Ανδρουλάκη

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, σημειώνουν ότι οι μετοχές του Νίκου Ανδρουλάκη στους ευρωπαϊκούς κύκλους είναι ανεβασμένες και οι ευρωσοσιαλιστές αντιλαμβάνονται ότι το ΠαΣοΚ ασκεί αξιόπιστη πολιτική και χαιρετίζουν τη δυναμική ανοδική του πορεία, κάτι που ούτως ή άλλως συνέτρεχε ανεξαρτήτως των εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα τρία θέματα που θέτει ο Κασσελάκης

Από την πλευρά της η Κουμουνδούρου τονίζει ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο Στέφανος Κασσελάκης αποτελεί γέφυρα μεταξύ των σοσιαλιστών και των πρασίνων και εστιάζει στο ότι «επιτακτικά» θέτει στους συνομιλητές του στις Βρυξέλλες τρία μείζονα ζητήματα:

  • Την αναθεώρηση συμφώνου σταθερότητας και τη στήριξη στην Επιτροπή
  • Το ζήτημα του κράτους-δικαίου και των παρακολουθήσεων
  • Την προτεραιοποίηση του θέματος προστασίας συνόρων με σεβασμό στο δίκαιο και ειδικά σε σχέση με την τραγωδία της Πύλου.

Βέβαια, κύκλοι στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι δεν λείπουν και εκτός ελληνικών συνόρων οι ψίθυροι για τους χειρισμούς του Στέφανου Κασσελάκη στο εσωτερικό του κόμματος, όπως επίσης και το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα μετά την επερχόμενη ευρωπαϊκή εκλογική μάχη.

Το μπρα ντε φερ στην αρένα των Βρυξελλών δεν αναμένεται πάντως να βγάλει νικητή πριν από τις ευρωεκλογές του 2024 με την κάλπη να μοιράζει την τράπουλα για την επόμενη πενταετία.

tovima.gr