Η Volkswagen δημοσιεύει την «Έκθεση για την Υπευθυνότητα στην Προμήθεια Πρώτων Υλών 2021» (Responsible Raw Materials Report 2021)

  • Ο Όμιλος Volkswagen αναφέρει την ετήσια πρόοδο που έχει επιτύχει στη διαφάνεια και τον περιορισμό των κινδύνων που μπορεί να προκύψουν από τις αλυσίδες εφοδιασμού πρώτων υλών.
  • Η Έκθεση επικεντρώνεται σε 16 πρώτες ύλες υψηλού κινδύνου, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και βασικά υλικά για την κατασκευή μπαταριών όπως το λίθιο και το κοβάλτιο.
  • Στη φετινή Έκθεση, η Volkswagen αποκαλύπτει για πρώτη φορά τους προμηθευτές της σε κασσίτερο, ταντάλιο, βολφράμιο και χρυσό, καθώς και τις χώρες προέλευσής τους.
  • Δήλωση του Μurat Aksel, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Volkswagen, Υπεύθυνου για τον ανεφοδιασμό: «Μόνο εάν συνεργαστούμε στενά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους επιχειρηματικούς μας εταίρους στην αλυσίδα εφοδιασμού, μπορούμε να ξεπεράσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις και να πετύχουμε στην προσπάθειά μας για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

O Όμιλος Volkswagen σκοπεύει να διατηρήσει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία σε ότι αφορά τη διαφάνεια και την υπευθυνότητα στην προμήθεια πρώτων υλών. Για τον σκοπό αυτό, το 2021 ο Όμιλος, δημοσίευσε την πρώτη του «Έκθεση για την Υπευθυνότητα στην Προμήθεια Πρώτων Υλών».

Ο Όμιλος Volkswagen επιθυμεί να ηγηθεί των προσπαθειών της αυτοκινητοβιομηχανίας σε ό,τι έχει να κάνει με την υπευθυνότητα στην προμήθεια των πρώτων υλών. Στο κείμενο της Έκθεσης αναλύεται λεπτομερώς η μεθοδολογία και οι δραστηριότητες της Volkswagen, οι οποίες εφαρμόζονται μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο επισταμένης έρευνας. Η φετινή Έκθεση κάνει μία πρώτη αναδρομή σε σημαντικά επιτεύγματα της εταιρίας στον τομέα και διατυπώνει τις προοπτικές για τις μελλοντικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Η «Έκθεση για την Υπευθυνότητα στην Προμήθεια Πρώτων Υλών» αποτελεί μία πρωτιά για την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς είναι αφιερωμένη στην αντιμετώπιση της παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και στη μείωση των περιβαλλοντικών κινδύνων που σχετίζονται με τις αλυσίδες εφοδιασμού. Η Έκθεση αυτή καλύπτει 16 πρώτες ύλες πολύ υψηλού κινδύνου, μεταξύ των οποίων και υλικά που χρησιμοποιούνται στις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπως το λίθιο και το κοβάλτιο. Τις περισσότερες φορές, τα μεγαλύτερα προβλήματα που σχετίζονται με το θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τη μόλυνση του περιβάλλοντος εμφανίζονται στην αρχική φάση της εφοδιαστικής αλυσίδας, σε ένα στάδιο δηλαδή όπου οι κατασκευαστές αυτοκινήτων δεν έχουν άμεση αντίληψη των πρακτικών που εφαρμόζονται. Το γεγονός αυτό καθιστά τη διαφάνεια των διαδικασιών και την καθιέρωση αυστηρών προτύπων, πολύ απαιτητικές διαδικασίες και εξαιρετικά δύσκολες στην εφαρμογή τους.

Σε αυτή τη νέα Έκθεση, η Volkswagen πρωτοπορεί και σε έναν ακόμα τομέα. Αποκαλύπτει για πρώτη φορά τη λίστα των ορυχείων και των μεταλλουργείων όπου γίνεται η εξόρυξη πρώτων υλών όπως του κασσίτερου, του ταντάλιου, του βολφράμιου και του χρυσού. Παράλληλα καταγράφει και τις χώρες από τις οποίες προέρχονται αυτές οι πρώτες ύλες. Επιπλέον, η Volkswagen καθ’ όλη την διάρκεια του 2021 προετοίμασε κάποιους περισσότερο δεσμευτικούς και πιο αυστηρούς κανόνες βιωσιμότητας για τους προμηθευτές της, επικεντρώνοντας κατά κύριο λόγο σε όσους από αυτούς την προμηθεύουν με δέρμα και φυσικό καουτσούκ.

Μία ακόμα δραστηριότητα που αναλύεται στην Έκθεση είναι η δέσμευση που ανέλαβε το 2021 ο Όμιλος Volkswagen για ένα μορατόριουμ στην εξόρυξη πρώτων υλών από τα μεγάλα βάθη των θαλασσών, πρακτική η οποία ενέχει δυνητικά πολύ σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον. Επιπλέον, η Volkswagen εντάχθηκε στην Παγκόσμια Πλατφόρμα για το Αειφόρο Φυσικό Καουτσούκ (GPSNR) και υποστήριξε την ανάγκη για την ανάπτυξη Πρωτόκολλων Αναφοράς από τις εταιρείες που βρίσκονται στις αλυσίδες εκμετάλλευσης και εφοδιασμού σε καουτσούκ.

Πρωταρχικός στόχος για τον Όμιλο Volkswagen για το 2022 είναι να αναπτύξει πιο στενές σχέσεις με τους προμηθευτές της στον τομέα των μπαταριών, από το ορυχείο έως το τελικό προϊόν, έτσι ώστε να προωθήσει τις υπεύθυνες διαδικασίες εντοπισμού και εξόρυξης μέσα από αξιόπιστα πρωτόκολλα πιστοποίησης. Κάνοντας ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, η Volkswagen εντάχθηκε το Μάρτιο του 2022 στην οργάνωση «Πρωτοβουλία για Υπεύθυνη Εξασφάλιση Εξόρυξης» (IRMA) και δεσμεύτηκε να εφαρμόσει σταδιακά τα πρότυπα που έχει καθιερώσει η IRMA και στις δικές της αλυσίδες εφοδιασμού μπαταριών.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Volkswagen Murat Aksel, Υπεύθυνου για θέματα Εφοδιασμού, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην πρόοδο που έχει γίνει από την δημοσιοποίηση της πρώτης «Έκθεση για την Υπευθυνότητα στην Προμήθεια Πρώτων Υλών» και ευχαρίστησε τους προμηθευτές της εταιρίας για τη συνεργασία τους. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αφενός δίνουμε ως εταιρεία ένα καλό παράδειγμα για να εντοπίσουμε, να αξιολογήσουμε και να μειώσουμε τον κίνδυνο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να εξασφαλίσουμε την υπεύθυνη διαδικασία της προμήθειας πρώτων υλών, έχουμε εφαρμόσει κάποια πολύ εξειδικευμένα και αυστηρά συστήματα διαχείρισης. Από την άλλη πλευρά, έχουμε πολύ υψηλές προσδοκίες από τους επιχειρηματικούς μας συνεργάτες και προμηθευτές σε ότι έχει να κάνει με την έννοια της βιωσιμότητας. Το βασικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο των σχέσεων μας με τους προμηθευτές είναι – για παράδειγμα – ο Κώδικας Δεοντολογίας για τους Επιχειρηματικούς Συνεργάτες, η Αξιολόγηση Βιωσιμότητας καθώς και ένας μηχανισμός καταγραφής παραπόνων. Μπορούμε να ξεπεράσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις και να πετύχουμε στην προσπάθειά μας για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μόνο εάν συνεργαστούμε στενά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους επιχειρηματικούς μας εταίρους στην αλυσίδα εφοδιασμού».

 

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ