Ανακοίνωση Γραμματέα Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νοτίων Δωδεκανήσων «Η κοινωνία χρειάζεται μια πολιτική ομπρέλα»

Αίματα στο Δημαρχείο Ρόδου, εντάσεις και τσακωμοί για τις ομπρέλες. Πρωτοφανείς καταστάσεις, απότοκα ενός Κράτους Δικαίου που έχει ατονήσει, μιας κυβερνητικής παρέας που κάνει το βόλεμα των φίλων της νόμους του Κράτους. Ο πόλεμος που κήρυξε η Κυβέρνηση απέναντι στην υγιή επιχειρηματικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με συνεργό τον Δήμο Ρόδου, έχει ως αποτέλεσμα να βιώνουμε τέτοια πρωτόγνωρα γεγονότα στο νησί μας.

Από την εκμετάλλευση των ομπρελών στις παραλίες της Ρόδου εδώ και δεκαετίες βιοπορίζονται δεκάδες οικογένειες της Ρόδου. Οι ομπρελάδες ήταν αυτοί που όλα αυτά τα χρόνια παρείχαν τις υπηρεσίες τους, ομορφαίναν και διατηρούσαν καθαρές τις παραλίες των νησιών μας. Η κατάσταση όμως που διαμορφώθηκε με την ψήφιση του ν. 5036/2023 για τη διαχείριση των δημόσιων κτημάτων και του αιγιαλού ωθεί δεκάδες μικρομεσαίους σε αδυναμία να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς για τις παραλίες και να εκμεταλλευτούν τις ομπρέλες αφού η αρμοδιότητα πέρασε στην ΕΤΑΔ ΑΕ και οι διαγωνισμοί πλέον διενεργούνται ηλεκτρονικά. Ο Δήμος Ρόδου παρέμεινε στοχευμένα άπραγος και η νομοθετική ρύθμιση ανοίγει τον δρόμο στα “μονοπώλια των ημετέρων” να μπουν στους διαγωνισμούς και να «χτυπήσουν» τις παραλίες σε απλησίαστες τιμές.

Τα παραπάνω βέβαια μόνο αλυσιδωτά αρνητικά αποτελέσματα θα έχουν για την κοινωνία της Ρόδου -και όλων των νησιών- αφού δεκάδες οικογένειες θα χάσουν τις πηγές εισοδημάτων τους, οι νησιώτες θα αποκλειστούν de facto από τις παραλίες, ενώ ήδη οι Δήμοι χάνουν σημαντικά έσοδα.

Τα μονοπώλια εταιρειών που θα εμπορεύονται τον αιγιαλό βρίσκονται στο κατώφλι των νησιών μας. Από την πρώτη στιγμή ταχθήκαμε κατά της παραχώρησης των παραλιών στην ΕΤΑΔ, υπέρ της επαναφοράς τους στους Δήμους, της κάρπωση των εσόδων από τους Δήμους και της κατάρτισης διαγωνιστικών πλαισίων για την εκμετάλλευση των ομπρελών που να λαμβάνουν υπόψιν τους κοινωνικά κριτήρια ώστε να συνεχίσει η εκμετάλλευση των ομπρελών να αποτελεί πηγή εισοδήματος πολιτών της Ρόδου και όχι προϊόν οικονομικής εκμετάλλευσης και αποκλεισμού του κόσμου από τις παραλίες.

Σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε και στεκόμαστε δίπλα στους ομπρελάδες της Ρόδου, αυτούς που τόσα χρόνια εργάζονται και μοχθούν για να ομορφαίνουν και να φροντίζουν τις παραλίες της Ρόδου και να αναβαθμίζουν το Τουριστικό προϊόν του τόπου μας.

 

 

Ρόδος, 4 Ιουλίου 2023
Ο Γραμματέας της Ν.Ε. Νοτίων Δωδ/σων

&

Το Γραφείο Τύπου Ν.Ε. Νοτίων Δωδ/σων

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ