Πρωτοφανής κοσμοσυρροή στην Παναγία Καθολική της Ρόδου

Πλήθος πιστών τιμά αυτές τις ώρες την Θεομητορική εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου και στα Δωδεκάνησα. Στη Ρόδο, την παραμονή της εορτής τιμήθηκε ιδιαίτερα το Πανροδιακό προσκύνημα της Παναγίας της Καθολικής της Ρόδου, στην Κρεμαστή.

Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ρόδου Κυρίλλου μετά τον Πανηγυρικό Εσπερινό, εψάλησαν τα Εγκώμια της Παναγίας από νέες και νέους του χωριού. Με τη συμμετοχή πλήθους πιστών από όλο το νησί, μια και αποτελεί πανροδιακό προσκύνημα – παλιότερα και Πανδωδεκανησιακό αφού διέθετε και χώρους φιλοξενίας – ακολούθησε η περιφορά του καταστόλιστου Επιταφίου της Παναγίας στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στα χωριά της Δ. Ρόδου και σε παλιές γειτονιές. Γυναίκες έραιναν τον επιτάφιο της Παναγίας, επικαλούμενη την βοήθειά της.

Πρωτοφανής κοσμοσυρροή στην Παναγία Καθολική της Ρόδου

Η επιμονή της Παναγίας να μην μετακινηθεί από τη θέση της η εικόνα

Η επιβλητική θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Καθολικής, έργο άγνωστου καλλιτέχνη και χρονολογημένη στον 15ο αι., φιλοξενείται σε ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι, χορηγία της μοναχής Ειρήνης Αντώνογλου, τοποθετημένο στη βόρεια όψη του ειδικά διαμορφωμένου χώρου στη νοτιοδυτική γωνία του υπάρχοντος ναού.

Πρωτοφανής κοσμοσυρροή στην Παναγία Καθολική της Ρόδου
Η θαυματουργή Παναγία Καθολική της Ρόδου

Ο χώρος αυτός αποτελούσε μέρος της βορειοανατολικής πλευράς της παλαιότερης εκκλησίας. Κατά την παράδοση, ενσωματώθηκε στην νέα κατασκευή, έπειτα από θαυματουργική υπόδειξη της Θεοτόκου για τη μη μετακίνησή της εικόνας της από τη συγκεκριμένη θέση.

Πρωτοφανής κοσμοσυρροή στην Παναγία Καθολική της Ρόδου

Το υπάρχον προσκυνητάρι αντικατέστησε προηγούμενο, το οποίο καταστράφηκε από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο χώρο το 1935. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε την αφορμή για την αποκάλυψη της τοιχογραφίας της Θεοτόκου, της επονομαζόμενης “Κτητόρισσας” που ανάγεται στους χρόνους οικοδόμησης του πρώτου ναού (13ος αι.).

Πρωτοφανής κοσμοσυρροή στην Παναγία Καθολική της Ρόδου

Η εικόνα μέχρι πρότινος έφερε αργυρή επένδυση τοποθετημένη το 1926 και φιλοτεχνημένη από τον Κωνσταντίνο Κρομμύδα και τον υιό του Δημήτριο, η οποία άφηνε ακάλυπτα τα πρόσωπα των εικονιζομένων και το βάθος.

Πρωτοφανής κοσμοσυρροή στην Παναγία Καθολική της Ρόδου

Πέριξ της εκκλησίας της Καθολικής λειτουργεί το καθιερωμένο πανηγύρι ενώ στην περιοχή φιλοξενείται και ηΈκθεση Χειροτεχνίας και Αγροτικής Οικονομίας Κρεμαστήςπου συγκεντρώνει κάθε χρόνο το ενδιαφέρον όσον ασχολούνται με τον  τομέα της αγροτικής οικονομίας και της χειροτεχνίας.

Πηγή: ertnews.gr

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ