πολιτική επιβίωση του Στέφανου Κασσελάκηπερνάει και μέσα από τις ριζικές αλλαγές στη δομή του κόμματος. Στην ηγετική ομάδα κυριαρχεί η άποψη ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία στηρίζεται πλέον στους «87», αναμένει το αποτέλεσμα των εκλογών στο ΠαΣοΚ για να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της, που μπορεί να είναι και έξοδος εάν – κατά πολλούς «κασσελίστας» – εκλεγεί ο Χάρης Δούκας. Μέχρι τον δεύτερο γύρο των εκλογών στο ΠαΣοΚ υπάρχει δρόμος και ο κ. Κασσελάκης θέλει να τρέξει τις διαδικασίες ώστε το τριήμερο 4-6 Οκτωβρίου να εγκρίνει το καταστατικό συνέδριο τις αλλαγές που θέλει.
Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης επί των προτάσεών του για τις αλλαγές αναμένεται να γίνουν γνωστά γύρω στις 25 Αυγούστου. Στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή ο Στέφανος Κασσελάκης είχε μιλήσει για ιδέεςπου εμπλουτίζονται και στις οποίες έχουν προστεθεί και άλλες των μελών, αν και ο πυρήνας, όπως φαίνεται, είναι αυτά που παρουσίασε ο ίδιος.
Πέρα από τις προτάσεις που κατατίθενται, ένα ζήτημα είναι εάν θα ενεργοποιηθεί η διάταξη του καταστατικού για τις θητείες σε Βουλή, Ευρωβουλή και Κεντρική Επιτροπή. Επί προεδρίας Αλέξη Τσίπρα είχε εγκριθεί και ενσωματώθηκε στο καταστατικό η εξής διάταξη: Να υπάρχει περιορισμός σε τρεις θητείες ή δώδεκα συνεχόμενα χρόνια στη Βουλή και αντίστοιχα και στη Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ώστε απρόσκοπτα να διασφαλίζεται η ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού. Μια απόφαση για ενεργοποίηση αυτής της διάταξης αυτόματα φέρνει μερικά πρόσωπα που είναι σήμερα στο προσκήνιο εκτός πολιτικού παιχνιδιού, αλλά κάτι τέτοιο είναι υψηλού πολιτικού ρίσκου στην παρούσα φάση.
Σύμμαχος η βάση
Επειδή ο Στέφανος Κασσελάκης κατανοεί ότι έχει απέναντί του την κομματική γραφειοκρατία, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, επί της ουσίας θέλει σύμμαχο τη βάση. Γι’ αυτό προτείνεται στη θέση της Πολιτικής Γραμματείας να θεσπιστεί Πολιτικό Συμβούλιο Μελών, το οποίο θα αποτελείται από 21 μέλη: τον πρόεδρο, τον γραμματέα και τον συντονιστή Οργανωτικού του κόμματος, τον επικεφαλής της ΚΟ (σε περίπτωση που ο πρόεδρος δεν είναι βουλευτής), τον γραμματέα και τον διευθυντή της ΚΟ. Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι θα συμπληρώνεται με την εκ περιτροπής ετήσια συμμετοχή κατά 50% των βουλευτών της ΚΟ και κατά 50% των συντονιστών των τμημάτων. Ακόμη έχει κατατεθεί η πρόταση για τη θέσπιση της Εθνικής Συνέλευσης Μελών (τακτικό συνέδριο), που θα συγκαλείται κάθε τρία χρόνια και στην οποία θα μετέχουν ως σύνεδροι σε ποσοστό 10% και μέλη του κόμματος κατόπιν κλήρωσης.
Μία από τις προτάσεις είναι η ενεργοποίηση των Δημοτικών Επιτροπών Μελών με παράλληλη κατάργηση των Οργανώσεων Μελών, οι οποίες θα είναι κατά κύριο λόγο ψηφιακές συνελεύσεις μελών, επιφορτισμένες με: α) τη διαβούλευση θέσεων και προγράμματος, β) τα εσωτερικά δημοψηφίσματα και τις προκριματικές εκλογές.
Επίσης, αναμένεται να καταργηθούν οι περίφημες Νομαρχιακές Επιτροπές με ενεργοποίηση των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών. Θα αντικατασταθεί όπως φαίνεται η Κεντρική Επιτροπή από το Εθνικό Συμβούλιο Μελών (ΕΣΥΜ), το οποίο θα αποτελείται από 201 μέλη (στα οποία θα μετέχουν ex officio 20 συντονιστές και 20 αναπληρωτές συντονιστές των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών). Το όργανο θα εκλέγει τον/τη γραμματέα, τον/τη συντονιστή/τρια Οργανωτικού και την Οργανωτική Επιτροπή του κόμματος, το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών, αλλά και τους συντονιστές και αναπληρωτές συντονιστές των τμημάτων.
Βαθμολόγιο
Μια εστία έντασης ενδέχεται να είναι και ο απολογισμός της κοινοβουλευτικής δράσης των βουλευτών. Τον έχει ζητήσει ο Στ. Κασσελάκης για να σταλεί έως τα τέλη Αυγούστου και ουσιαστικά είναι ένα άτυπο βαθμολόγιο για την πορεία του κάθε βουλευτή σε μια χρονική στιγμή που δίνει ρόλο και χώρο στα think tanks του κόμματος υπό την εποπτεία της Διάνας Βουτυράκου.