Την Δευτέρα στη Ρόδο εκτιμητές του ΕΛΓΑ για τις ζημιές

Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για τον Πρωτογενή τομέα και πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Φιλήμονας Ζαννετίδης έδωσε το παρόν στη σύσκεψη με τους αντιπεριφερειάρχες, υπευθύνους αγροτικής παραγωγής, που πραγματοποίησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στη σύσκεψη στην οποία προήδρευσε ο ΥπΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός, μετείχαν οι υφυπουργοί κ.κ. Γιώργος Στύλιος και Σίμος Κεδίκογλου, οι ΓΓ Χριστιάνα Καλογήρου, Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρης Μελάς. Στη σύσκεψη μετείχε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέκος Καχριμάνης, ως εκπρόσωπος της ΕΝΠΕ.

Ο κ. Λιβανός στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του υπουργείου τη χρονιά που πέρασε και τόνισε ότι αναλαμβάνονται όλες οι πρωτοβουλίες ώστε η αγροτική παραγωγή να μετέχει στην αναπτυξιακή έκρηξη που όλοι βλέπουν ότι θα γίνει στην Ελλάδα. «Έχουμε το όραμα και την πολιτική βούληση να δημιουργήσουμε το πλαίσιο που θα αλλάξει τον πρωτογενή τομέα», επισήμανε ο κ. Λιβανός.

Όπως υπενθύμισε ο ΥπΑΑΤ, το 2021 η κυβέρνηση στήριξε τους αγρότες με περίπου 1 δις ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας και τις φυσικές καταστροφές. Ειδικά για τις φυσικές καταστροφές (παγετό της άνοιξης και λοιπές ζημιές του έτους) ο ΕΛΓΑ πλήρωσε το 2021 σχεδόν 300 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις παραγωγών. Επίσης 5,5 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν από την κυβέρνηση στους ΤΟΕΒ που επλήγησαν από τον ΙΑΝΟ για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας τους.

Ο κ. Λιβανός ανέφερε και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για να αμβλύνει τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας.

Όπως είπε:
• Καλύψαμε το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα αγροτική αγροτικά τιμολόγια από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο.
• Επιδοτούμε τα αγροτικά τιμολόγια για τον Ιανουάριο κατά 50% του αυξημένου κόστους.
• Έχουμε αναστείλει την καταβολή χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για τις αγροτικές επιχειρήσεις με μεσαία τάση.
• Εφαρμόζουμε από φέτος για πρώτη φορά μετά το 2016, την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, για τους συνεταιρισμένους παραγωγούς και τους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους, εκπληρώνοντας μια εμβληματική προεκλογική μας δέσμευση.
• Μειώσαμε τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές στο 6% από 13%.
Ο ΥπΑΑΤ, τόνισε ότι έθεσε το θέμα στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ και ζήτησε από την Επιτροπή να υπάρξει ανάλογη διαχείριση με εκείνη της πανδημίας με τη δημιουργία ειδικού Ταμείου στήριξης των αγροτών.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους αυξημένους ελέγχους στην αγορά για την προστασία των παραγωγών και των καταναλωτών, στις νομοθετικές πρωτοβουλίες τόσο για τις αθέμιτες πρακτικές καθώς και στο νέο νόμο για τα ευάλωτα προϊόντα, με τον οποίον προστατεύονται οι παραγωγοί και καταργούνται οι ανοιχτές τιμές. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Λιβανός και στο νόμο με τον οποίο διευκολύνεται η νομιμοποίηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
Στην τοποθέτηση του ο κ. Ζαννετίδης αναφέρθηκε στις πρόσφατες ζημιές από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και την χιονόπτωση, στην ακρίβεια των αγροτικών προϊόντων και των ζωοτροφών, πάντα σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα, και έθεσε πάλι το θέμα με τα ελάφια και τις καταστροφές που προκαλούν στους βιότοπους και τις αγροτικές παραγωγές. Η ηγεσία του Υπουργείου ανταποκρίθηκε άμεσα και καθόρισε την επίσκεψη κλιμακίου εκτιμητών για να επισκεφτεί την Ρόδο την Δευτέρα και να καταγράψει τις ζημιές των αγροτών.
Ο ΥπΑΑΤ ζήτησε να υποβληθούν προτάσεις για να εξετασθούν με τον κ. Ζαννετίδη να είναι έτοιμος και να παραδίδει τον σχετικό φάκελο.
Στη συνέχεια της συζήτησης ο κ. Λιβανός πρότεινε στους αντιπεριφερειάρχες να θεσμοθετηθεί η συνάντησή τους ανά εξάμηνο.
«Στο Υπουργείο έχουμε ήδη συγκροτήσει την Επιτροπή Ερημοποίησης και την Ομάδα κλιματικής κρίσης και φυσικών καταστροφών με τους 2 Υφυπουργούς, τους 3 Γεν. Γραμματείς, τον ΕΛΓΑ, τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΕΛΓΟ» είπε και πρόσθεσε :
«Σε αυτό το πλαίσιο και για να διευκολυνθεί η συνεργασία του ΥΠΑΑΤ μαζί σας, ορίζουμε ως υπεύθυνους:
• Τον κ. Κεδίκογλου για Στερεά Ελλάδα & Κρήτη
• Τον κ. Στύλιο για Ήπειρο, Δυτική & Κεντρική Μακεδονία
• Τον κ. Παπαγιαννίδη για Ιόνιο, Πελοπόννησο & Δυτική Ελλάδα
• Την κ. Καλογήρου για Αττική, Βόρειο & Νότιο Αιγαίο
• Τον κ. Μπαγινέτα για Θεσσαλία, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη
«Σε όλη αυτήν την προσπάθεια αποτελείτε πολύτιμους αρωγούς μας», είπε ο κ. Λιβανός και τόνισε: «Όλοι σας είστε σύμβουλοι και συνεργάτες στην μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για την ανάταξη του πρωτογενούς τομέα. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για την ελληνική περιφέρεια, να δώσουμε νέα πνοή στην ελληνική ύπαιθρο και δυναμώσουμε την ελληνική αγροτική παραγωγή και τους Έλληνες παραγωγούς. Το 2021 κάναμε πολλά & θέλω να πιστεύω πως το 2022 θα κάνουμε πολύ περισσότερα».
Ο κ. Κεδίκογλου ζήτησε προτάσεις από τους αντιπεριφερειάρχες για να στηριχθεί η αλιεία και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη αξιοποίηση από τις Περιφέρειες του αλιευτικού τουρισμού.
Ο κ. Στύλιος αναφέρθηκε στην υλοποίηση του προγράμματος νέων αγροτών καθώς και στα προγράμματα εγγειοβελτιωτικών έργων που λήγει το Μάιο και της αγροτικής οδοποιίας που λήγει τον Φεβρουάριο.
Ακολούθως ο κ. Ζαννετίδης είχε συνάντηση με τους διευθυντές των Οργανισμών του Υπουργείου, με τους οποίους μίλησε για τα επί μέρους προβλήματα που υπάρχουν και θέλουν άμεση λύση.

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ