Μιλούν στην «Π» κάτοικοι της Ρόδου.
«Δεν αντέχεται αυτή η κατάσταση, αλλά τι να κάνουν κι αυτοί; Το πρόβλημα είναι ότι κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη απο τους Άρχοντες του νησιού, για όλους την ευθύνη την έχει κάποιος άλλος και το μπαλάκι πηγαίνει πέρα δώθε ».
Η εικόνα, όπως την περιγράφει κάτοικος του νησιού, είναι πρωτοφανής για το κέντρο της πόλης της Ρόδου και παραπέμπει σε καταστάσεις του πρόσφατου παρελθόντος, όταν το μεταναστευτικό κύμα βρισκόταν σε έξαρση.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκατοντάδες παράτυποι μετανάστες, που κοιμούνται κυριολεκτικά όπου βρουν καθώς δεν υπάρχει κάποιος χώρος –ούτε καν άτυπος– για να μεταφερθούν προκειμένου να καταγραφούν και να αναχωρήσουν. Ως εκ τούτου, έχουν επιλέξει να δημιουργήσουν πρόχειρους καταυλισμούς σε εμβληματικά σημεία, όπως το Ταχυδρομείο στο Μανδράκι, για να βρίσκονται κοντά στο κεντρικό Αστυνομικό Τμήμα.
Η βασική τους επιδίωξη –όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν– είναι να καταγραφούν και να μεταφερθούν σε έναν οργανωμένο χώρο, ώστε να προχωρήσουν σε αίτημα ασύλου.
Δικηγόρος του νησιού, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, τόνισε ότι «αυτοί οι άνθρωποι είναι αόρατοι γιατί δεν έχουν καταγραφεί. Την ίδια ώρα, όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι κι αναρωτιέμαι αν τους ικανοποιεί αυτό το αποτέλεσμα».
Το νέο αυτό προσφυγικό κύμα άρχισε τον περασμένο Αύγουστο. Αυτή τη στιγμή, μέσα στον 15 Αύγουστο, ουδείς γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των μεταναστών που βρίσκονται διάσπαρτοι στη Ρόδο. Για τη σίτισή τους υπήρξε ένα κύμα αλληλεγγύης με αυτο-οργάνωση των κατοίκων, οι οποίοι εθελοντικά προσφέρουν φαγητό. Κάποιοι, βεβαίως, ψωνίζουν μόνοι τους από τοπικά καταστήματα και τρώνε στον δρόμο.
«Ηταν κάτι που το έβλεπαν να έρχεται. Από το καλοκαίρι είχαν αυξηθεί οι ροές», δήλωσαν στην «Π» οι κάτοικοι της Ρόδου, σημειώνοντας ότι «μικρά παιδιά κοιμούνται στον δρόμο πάνω σε χαρτόνια. Οι Αρχές είναι εξαφανισμένες. Ουδείς δηλώνει αρμόδιος».
Κάτοικος της περιοχής, μιλώντας στην «Π», τόνισε ότι η κατάσταση είναι απελπιστική: «Ανθρωποι κοιμούνται στον δρόμο, σαν παρατημένοι. Δεν θα πω καν για τη μυρωδιά, κάνουν την ανάγκη τους όπου βρουν».
Οι εικόνες είναι χαρακτηριστικές: