Τεράστιο έλλειμμα 200.000 θέσεων εργασίας στον Τουρισμό

“Μαύρη τρύπα” 200.000 θέσεων εργασίας στον κλάδο των ταξιδιών και του τουρισμού, στο Ηνωμένο Βασίλειο, “βλέπει” το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού, με μία στις οκτώ θέσεις εργασίας να παραμείνει ακάλυπτη, λόγω ελλείψεων ανθρώπινου δυναμικού.

Μια νέα ανάλυση για τις ελλείψεις προσωπικού από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), αποκάλυψε ένα σημαντικό έλλειμμα εργατικού δυναμικού, που θα μπορούσε να βλάψει την ανάκαμψη του κλάδου, με 205.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο των ταξιδιών και του τουρισμού σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνουν “κενές” μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Τα ανησυχητικά στοιχεία του WTTC, δείχνουν για πρώτη φορά τον τεράστιο αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν οι ελλείψεις προσωπικού στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από την Oxford Economics για το WTTC, παρουσιάζουν τις ελλείψεις προσωπικού στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες, μεγάλες, τουριστικές και ταξιδιωτικές αγορές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας.

Όλες οι χώρες παρουσίασαν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, με τη ζήτηση απασχόλησης να έχει αρχίσει να ξεπερνά τη διαθέσιμη προσφορά εργασίας.

Καθώς τα ποσοστά ανεργίας μειώνονται και η ζήτηση αυξάνεται, οι επιχειρήσεις ταξιδιών και τουρισμού αγωνίζονται να καλύψουν τις διαθέσιμες κενές θέσεις εργασίας.

Μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται να παρουσιάσειι έλλειμμα της τάξης του 12%, με ένα εντυπωσιακό έλλειμμα στις οκτώ κενές θέσεις εργασίας.

Η Julia Simpson, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC, δήλωσε: “Η οικονομική ανάκαμψη του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο εάν δεν έχουμε αρκετούς ανθρώπους για να καλύψουμε αυτές τις θέσεις εργασίας, καθώς οι ταξιδιώτες επιστρέφουν. Εάν δεν μπορέσουμε να καλύψουμε αυτές τις κενές θέσεις, θα μπορούσε να απειληθεί η επιβίωση των ταξιδιωτικών και τουριστικών επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι εταιρίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό είναι ανοδικές, αυτό είναι απλώς ένα ακόμη πλήγμα και πολλοί μπορεί να μην επιβιώσουν”.

Επιζήμιοι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προειδοποιεί, επίσης, ότι η επαναφορά των επιζήμιων ταξιδιωτικών περιορισμών, όπως τα πρόσφατα μέτρα που στοχεύουν στον περιορισμό της εξάπλωσης της νέας παραλλαγής, δεν εμποδίζουν τον ιό και βλάπτουν μόνο τα προς το ζην.

Από την έναρξη της πανδημίας, το σύστημα διατήρησης θέσεων εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο πλήρωνε σε απολυμένους εργαζομένους το 80% του εισοδήματός τους πριν από την πανδημία, με αποδοχές εργαζομένων έως και 2.500 £ το μήνα.

Ως αποτέλεσμα, η πτώση της απασχόλησης δεν ήταν τόσο απότομη, όσο η πτώση της ζήτησης για τον κλάδο, οδηγώντας σε μείωση μόνο κατά 6,5% της άμεσης απασχόλησης το 2020, που ισοδυναμεί με 111.000 απώλειες θέσεων εργασίας.

Καθώς η ζήτηση για ταξίδια άρχισε να ενισχύεται κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με τη χαλάρωση των περιορισμών και την ανάκαμψη της εγχώριας αγοράς, η συμπίεση της εργασίας δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ζήτηση για θέσεις εργασίας στον τουρισμό και τα ταξίδια προβλέπεται σε σχεδόν 1,7 εκατομμύρια το δεύτερο εξάμηνο του 2021, με τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού να υπολογίζονται σε 205.000, που ισοδυναμούν με μία στις οκτώ κενές θέσεις εργασίας.

Το επόμενο έτος, η αγορά εργασίας αναμένεται να παραμείνει “σφιχτή” με πρόβλεψη έλλειψης 15.000 εργαζομένων.

Η έκθεση του WTTC σκιαγραφεί λύσεις για τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της επικείμενης κρίσης της έλλειψης εργατικού δυναμικού, αναγνωρίζοντας τον αντίκτυπο των προγραμμάτων αδείας.

Αυτές περιλαμβάνουν τη διευκόλυνση της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού και της εξ αποστάσεως εργασίας, την παροχή δικτύων κοινωνικής ασφάλειας, την αναβάθμιση και την επανεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού και τη διατήρηση δεξιοτήτων και τη δημιουργία και προώθηση της εκπαίδευσης και της μαθητείας.

Η πρόσφατη έκθεση του WTTC αποκάλυψε τον καταστροφικό αντίκτυπο που είχε ο COVID-19 στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού με 62 εκατομμύρια συνολικά θέσεις εργασίας να χάνονται παγκοσμίως.

Ωστόσο, τα προληπτικά μέτρα και η δράση πολλών κυβερνήσεων επέτρεψαν στον τομέα να σώσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας και βιοποριστικά μέσα σε κίνδυνο, μέσω διαφόρων προγραμμάτων διατήρησης θέσεων εργασίας.

Το WTTC λέει ότι οι ελλείψεις προσωπικού αντιπροσωπεύουν ένα βασικό ζήτημα για τον παγκόσμιο τομέα ταξιδιών και τουρισμού και ενώ τα ζητήματα σχετικά με την προσφορά και τη ζήτηση πρόκειται να προσαρμοστούν σταδιακά κατά τη διάρκεια του 2022, το πρόβλημα είναι πιθανό να παραμείνει.

Η ανάκαμψη και οι οικονομίες του κλάδου, σε όλο τον κόσμο, εξαρτώνται από την ικανότητα των επιχειρήσεων και της βρετανικής κυβέρνησης να λύσουν αυτό το κρίσιμο ζήτημα, για να ανταποκριθούν στην επαναλαμβανόμενη ζήτηση για ταξίδια.

ΠΗΓΗ MONEY-TOYRISM.GR

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ