Κορονοϊός: Νέο στέλεχος στο “μικροσκόπιο” του ΠΟΥ

Ως “παραλλαγή ενδιαφέροντος” έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το νέο στέλεχος του κορονοϊού, JN.1. Πρόκειται για υποπαραλλαγή του στελέχους Όμικρον και έχει προκαλέσει την ανησυχία των ειδικών καθώς, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, εξαπλώνεται ταχέα.

Το JN.1 έχει εντοπιστεί σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο κίνδυνος επί του παρόντος είναι χαμηλός και τα εμβόλια που διατίθενται εξακολουθούν να προσφέρουν προστασία, αναφέρει ο ΠΟΥ.

Ωστόσο, ο οργανισμός εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος για το “κοκτέιλ” του κορονοϊού με άλλες λοιμώξεις, που βρίσκονται σε έξαρση κάθε χειμώνα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, οι ιοί του αναπνευστικού συστήματος, όπως η γρίπη, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και η παιδική πνευμονία βρίσκονται επίσης σε άνοδο στο βόρειο ημισφαίριο.

Τι εξετάζει ο ΠΟΥ για το JN.1

Επί του παρόντος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν χαρακτηρίζει ιδιαίτερα ανησυχητικό το νέο στέλεχος, παρόλο που τα υπάρχοντα στοιχεία αναφέρουν ότι πρόκειται για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη παραλλαγή στις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας το 15 έως 29% των λοιμώξεων.

Η βρετανική Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας δήλωσε ότι το JN.1 αποτελεί προς το παρόν περίπου το 7% των κρουσμάτων κορονοϊού που αναλύονται σε εργαστήριο και ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί όλα τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με αυτή και άλλες παραλλαγές.

Το νέο κύμα του χειμώνα

Το JN.1 εξαπλώνεται γρήγορα σε όλες τις περιοχές, πιθανώς επειδή έχει μια πρόσθετη μετάλλαξη, σε σχέση με την παραλλαγή από την οποία προήλθε.

“Αναμένεται ότι αυτή η παραλλαγή μπορεί να προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού εν μέσω κύματος λοιμώξεων από άλλες ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις, ιδίως σε χώρες που εισέρχονται στη χειμερινή περίοδο”, αναφέρεται στις εκτιμήσεις του ΠΟΥ.

Υπάρχουν, ακόμη, περιορισμένα στοιχεία σχετικά με το πόσο επικίνδυνο είναι το JN.1 να παρακάμψει την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια, λέει ο ΠΟΥ.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αναφορές ότι τα συμπτώματα των ασθενών με JN.1 ήταν πιο βαριά από εκείνα που προκαλούσαν προηγούμενες παραλλαγές.

Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες, λέει ο ΠΟΥ, καθώς ο αριθμός των χωρών που αναφέρουν στοιχεία για τα άτομα που εισάγονται στο νοσοκομείο με Covid έχει μειωθεί δραματικά.

NEWS247

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ