Ίος: “Μπλόκο” από την αρχαιολογία για την ανέγερση ξενοδοχείου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων αποφάσισε την μη έγκριση της μελέτης ανέγερσης ξενοδοχείου κατηγορίας 3 αστέρων με πισίνα σε έκταση ιδιοκτησίας της εταιρείας Pesch Immobilien KG που βρίσκεται στη θέση Γαϊδάρου Ράχη, σύμφωνα με τον τοπικό ειδησεογραφικό ιστότοπο cyclades24.gr.

Η έκταση βρίσκεται εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου Μαγγαναρίου στην Ιο και η έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας ήταν αρνητική, διότι τα προτεινόμενα κτήρια χωροθετούνται σε μικρή απόσταση από τον πυρήνα του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου και η μορφή και η ογκοπλασία τους δεν εναρμονίζονται με το φυσικό περιβάλλον του, προκαλώντας έμμεση βλάβη σε αυτόν.

Στην απόφαση προτείνεται να εκπονηθεί και να υποβληθεί νέα αρχιτεκτονική μελέτη, η οποία θα υπογράφεται από αρχιτέκτονα, σύμφωνα με την κείμενη πολεοδομική νομοθεσία, λαμβάνοντας υπ΄όψιν τα εξής:

  • Τα κτήρια να προσαρμόζονται στο φυσικό έδαφος χωρίς μεγάλες εκσκαφές και διαμορφώσεις
  • Τα κτήρια να είναι μονώροφα, με διάσπαση των όγκων τους
  • Να κατασκευαστούν από λιθοδομή, προκειμένου να εντάσσονται ομαλά στο περιβάλλον του αρχαιολογικού χώρου
  • Τα κτίσματα να χωροθετηθούν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση από τον λόφο των Χαλάρων, στον οποίο βρίσκονται οι αρχαιότητες.

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ