Σήμερα η ανακοίνωση του προσώπου που θα αναλάβει την πρωθυπουργία της Βρετανίας

Σε μία περίοδο σοβαρότατων προκλήσεων και ύστερα από μία «πικρή», όπως τη χαρακτηρίζει ο βρετανικός Τύπος, εσωκομματική διαμάχη, ανακοινώνεται σήμερα το πρόσωπο που θα αναλάβει τα ηνία των Τόρις και της Βρετανίας.

Η ανακοίνωση αναμένεται να γίνει στις 12:30 τοπική ώρα (14:30 ώρα Ελλάδος) από τον Γκράχαμ  Μπρέιντι, τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922, μίας ομάδας βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος, που δεν έχουν κυβερνητικές θέσεις. Θα μάθουμε έτσι εάν είναι η Λιζ Τρας (σημερινή υπουργός Εξωτερικών) ή ο Ρίσι Σούνακ (πρώην υπουργός Οικονομικών) το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία του κόμματος και στον πρωθυπουργικό  θώκο μετά την παραίτηση του τελευταίου στις 7 Ιουλίου. Της παραίτησης Τζόνσον είχε προηγηθεί ένα κύμα παραιτήσεων υπουργών και άλλων κορυφαίων στελεχών, που κατέδειξε την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Οι δύο υποψήφιοι παρουσίασαν τις θέσεις τους σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα, με την κρίση κόστους ζωής να κυριαρχεί  στην ατζέντα. Έχουν διασταυρώσει τα ξίφη τους μεταξύ άλλων για φοροελαφρύνσεις, για ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο απέλασης μεταναστών στην Ρουάντα, ακόμη και για την εντολή της Τράπεζας της Αγγλίας για τον έλεγχο των τιμών – αν και η κεντρική τράπεζα είναι βεβαίως ανεξάρτητη. Στην ψηφοφορία, που ολοκληρώθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου, συμμετείαν περίπου 180.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος.

Οι δημοσκοπήσεις θέλουν τη Λιζ Τρας να είναι το μεγάλο φαβορί. Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας δήλωσε την Κυριακή ότι θα αναλάβει αμέσως δράση για να αντιμετωπίσει τους «φουσκωμένους) λογαριασμούς ενέργειας και να ενισχύσει τα αποθέματα ενέργειας της χώρας.

Σε άρθρο της στην εφημερίδα Sunday Telegraph, η Τρας επανέλαβε τη δέσμευσή της να διαχειριστεί με θάρρος την οικονομία της Βρετανίας, η οποία είναι αντιμέτωπη με διψήφιο ποσοστό πληθωρισμού και ύφεση. Επισημαίνοντας ότι κατανοεί «πόσο μεγάλη πρόκληση αποτελεί το κόστος ζωής για όλους» και δεσμεύτηκε για «αποφασιστική δράση για να διασφαλίσω ότι οι οικογένειες και οι επιχειρήσεις θα καταφέρουν να περάσουν αυτό τον χειμώνα και τον επόμενο».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, CNBC

Διαβάστε ακόμη