«Πρωτοβουλία του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο νοσοκομείο της Κω»

«Η ενίσχυση με προσωπικό της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο νοσοκομείο της Κω, αποτελεί ζήτημα σεβασμού και ισονομίας απέναντι σε συμπολίτες μας νεφροπαθείς που δικαιούνται υπηρεσιών υγείας στον τόπο που κατοικούν», επισημαίνει ο Μάνος Κόνσολας στην παρέμβασή του προς τον Υπουργό Υγείας.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, που κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, τονίζει ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού στη μονάδα τεχνητού νεφρού στο νοσοκομείο της Κω, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι βάρδιες για να πραγματοποιούνται αιμοκαθάρσεις.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναγκάζονται να μετακινούνται ασθενείς είτε σε άλλα νησιά, όπως στην Κάλυμνο, είτε στην Αθήνα, αφού η αιμοκάθαρση για αυτούς αποτελεί μια ιατρική πράξη που δεν παίρνει αναβολή και συνδέεται με την επιβίωσή τους.

Αναφέρει ότι η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο νοσοκομείο της Κω, καλύπτεται με μόνο δύο βάρδιες και υπηρετούν ένας νεφρολόγος και ένας γενικός γιατρός, με εμπειρία στο νεφρό, αλλά χωρίς την ανάλογη ειδικότητα, ενώ υπάρχει έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού.

Ο Μάνος Κόνσολας επισημαίνει ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί με την κάλυψη και της τρίτης βάρδιας προκειμένου να εξυπηρετούνται οι νεφροπαθείς της Κω και να μην αναγκάζονται να μετακινηθούν και ζητά την τοποθέτηση ενός ακόμα νεφρολόγου, αλλά και την ενίσχυση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού με νοσηλευτικό προσωπικό.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα προς τον Υπουργό Υγείας.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Υγείας

 

ΘΕΜΑ: «Ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της μονάδας τεχνητού νεφρού στο νοσοκομείο της Κω»

 

Κύριε Υπουργέ,

Η παροχή υπηρεσιών υγείας στους νεφροπαθείς στις νησιωτικές περιοχές, αποτελεί ζήτημα άμεσης προτεραιότητας.

Αν δεν υπάρχει δυνατότητα παροχής υπηρεσιών για την αιμοκάθαρση ασθενών, τότε προκύπτει ζήτημα μετακίνησής τους σε άλλο νησί ή σε αστικό κέντρο.

Στην Κω, το τελευταίο διάστημα, διαπιστώνεται ένα παρόμοιο πρόβλημα που η Πολιτεία και το Υπουργείο Υγείας οφείλουν να αντιμετωπίσουν άμεσα αφού αποτελεί ζήτημα σεβασμού και ισονομίας απέναντι σε συμπολίτες μας νεφροπαθείς που δικαιούνται υπηρεσιών υγείας στον τόπο που κατοικούν.

Συγκεκριμένα, υπάρχει έλλειψη προσωπικού στη μονάδα τεχνητού νεφρού στο νοσοκομείο της Κω, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι βάρδιες για να πραγματοποιούνται αιμοκαθάρσεις.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναγκάζονται να μετακινούνται ασθενείς είτε σε άλλα νησιά, όπως στην Κάλυμνο, είτε στην Αθήνα, αφού η αιμοκάθαρση για αυτούς αποτελεί μια ιατρική πράξη που δεν παίρνει αναβολή και συνδέεται με την επιβίωσή τους.

Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο νοσοκομείο της Κω καλύπτονται μόνο δύο βάρδιες και υπηρετούν ένας νεφρολόγος και ένας γενικός γιατρός, με εμπειρία στο νεφρό, αλλά χωρίς την ανάλογη ειδικότητα, ενώ υπάρχει έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού.

Το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί με την κάλυψη και της τρίτης βάρδιας προκειμένου να εξυπηρετούνται οι νεφροπαθείς της Κω και να μην αναγκάζονται να μετακινηθούν.

Αυτό προϋποθέτει την τοποθέτηση ενός ακόμα νεφρολόγου, αλλά και την ενίσχυση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού με νοσηλευτικό προσωπικό.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

  1. Εάν γνωρίζει το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο της Κω που οδηγεί νεφροπαθείς, κατοίκους του νησιού, να μετακινούνται είτε σε άλλα νησιά, είτε στην Αθήνα και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την ενίσχυση της μονάδας.

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ