Από το 1949, ενημέρωση με αξιοπιστία

«Οι προτάσεις του Μάνου Κόνσολα για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση και για την ενίσχυση των νησιωτικών δήμων»

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης, κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, καθώς και ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.

Με πρωτοβουλία του Προέδρου της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής και Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνου Κόνσολα, συζητήθηκε στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής με την παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Μάκη Βορίδη, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης που περιλαμβάνει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης, κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, καθώς και ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο Μάνος Κόνσολας κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση, όπως:

– Νέα διοικητική και πολιτική μεταρρύθμιση στο τρίγωνο Κράτος-Περιφέρειες-Δήμοι, με μια νέα αρχιτεκτονική και κατανομή αρμοδιοτήτων, που θα βελτιώσει τη καθημερινότητα, τη ζωή και την ποιότητα των υπηρεσιών.

– Καθιέρωση του θεσμού της ενδοδημοτικής κινητικότητας για τους δημοτικούς υπαλλήλους.

– Ανακατανομή των αρμοδιοτήτων που σήμερα ανήκουν στις αποκεντρωμένες διοικήσεις και σε κάποιες περιπτώσεις μετατρέπουν την αυτοδιοίκηση σε ετεροδιοίκηση.

– Πρόγραμμα ενίσχυσης της αυτοδιοίκησης με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

– Ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης με ένα νέο μοντέλο κατανομής των ΚΑΠ στο οποίο θα υπάρχουν κριτήρια όπως η νησιωτικότητα, η ορεινότητα η έκταση, η αναπτυξιακή υστέρηση.

– Ένταξη της κατανάλωσης ενέργειας από τις ΔΕΥΑ στο βιομηχανικό τιμολόγιο. Όπως ανέφερε ο κ. Κόνσολας το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τις μονάδες αφαλάτωσης των μικρών νησιωτικών δήμων.

Ο κ. Κόνσολας ζήτησε τρέξει άμεσα το πρόγραμμα «Έξυπνες Πόλεις», με προϋπολογισμό 320 εκ. ευρώ, που αφορά στην ψηφιακή μετάβαση των δήμων και  θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ, ζητώντας να δοθεί προτεραιότητα σε νησιωτικούς και ορεινούς δήμους, οι δημότες των οποίων αλλά και οι ίδιοι οι δήμοι έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη ανάπτυξης ψηφιακών υπηρεσιών.

Παράλληλα, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ζήτησε να υπάρξει άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων σε μικρούς νησιωτικούς δήμους έως 2.000 κατοίκων, για να καλυφθεί η τεράστια έλλειψη σε υπαλλήλους που αντιμετωπίζουν.

Πρότεινε, επίσης, να δημιουργηθούν δομές τεχνικής βοήθειας σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας με επαρκή στελέχωση για να προσφέρουν τεχνική βοήθεια στους μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους για τη διενέργεια διαγωνισμών και την εκπόνηση μελετών.

 

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ