Ο Μπαράκας θα κάνει το σφουγγάρισμα στο Μέρα 25 της Δανάης όλοι φεύγουν

Η αλήθεια είναι πως η αποχώρηση και ανεξαρτητοποίηση της Φωτεινής Μπακαδήμα την περασμένη εβδομάδα πόνεσε περισσότερο από κάθε άλλη στο σύντομο παρελθόν του ΜέΡΑ25. Για δύο λόγους: Η βουλευτής της Β’ Πειραιά ήταν από χρόνια κοντά στον κ. Βαρουφάκη και σύμβουλός του στο υπουργείο Οικονομικών από την πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Δίπλα της ο αρχηγός του ΜέΡΑ25 έμοιαζε να έχει έναν ρόλο πατρικής φιγούρας και εκείνη να του το ανταποδίδει με αφοσίωση και θαυμασμό – ίσως και επειδή είχε δύσκολα παιδικά χρόνια και προβληματική σχέση με τον πατέρα της, όπως λέγεται. Ο κ. Βαρουφάκης είχε φροντίσει να «εγγυηθεί» την εκλογή της, καθώς έθεσε υποψηφιότητα και ο ίδιος στη Β’ Πειραιά, ενισχύοντας το ενδεχόμενο να κερδίσει έδρα το κόμμα του στην περιοχή και τελικώς προτίμησε να γίνει βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης, αφήνοντας εκτός τη Σοφία Φουντουκίδου και στέλνοντας στη Βουλή την κυρία Μπακαδήμα.

Και δεύτερον, διότι η έξοδος από το «μαντρί» έγινε λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, που αναμένεται να διεξαχθούν σε κλίμα πόλωσης και κάθε αναταραχή αυτού του είδους, αλλά και απώλεια τέτοιας σημασίας, μπορεί να αποδειχτεί κρίσιμη και καθοριστική, καθώς ενισχύει, πέραν των άλλων, και τη θεωρία της χαμένης ψήφου.

Με την κυρία Μπακαδήμα φαίνεται να υπήρξε έντονο παρασκήνιο τους τελευταίους μήνες και για όσους παρακολουθούσαν τα πράγματα από κοντά, η ρήξη έχει λογική εξήγηση. Η 41χρονη βουλευτίνα με τις σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες, την Ιστορία και τη Μουσικολογία φαινόταν σε περισυλλογή και δυσθυμία, μάλλον εξαιτίας του γεγονότος ότι σταδιακά εξελίχθηκε σε άνθρωπο για όλες τις δουλειές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25, αλλά μάλλον με μια υποτιμητική έννοια: ασχολιόταν κυρίως με τη «λάντζα» και όχι με τα σοβαρά νομοσχέδια και τις μεγάλες παρεμβάσεις του κόμματος, που τα αναλάμβαναν «οι άλλοι, οι μεγάλοι».

Στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ25, λίγο πριν εγκαταλείψει το… καράβι, απέφυγε να τοποθετηθεί, ενώ φαινόταν ότι με το ζόρι εκπροσώπησε το κόμμα στη συζήτηση στη Βουλή για τον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα, την καταψήφιση του οποίου επέλεξε ο κ. Βαρουφάκης, με την ίδια να έχει διαφορετική άποψη για πολλές διατάξεις. Η αποστασιοποίησή της από τα πράγματα του κόμματος είχε γίνει αντιληπτή και ο κ. Βαρουφάκης δεχόταν εισηγήσεις να τη διαγράψει, ισχυρίζονται τώρα συνεργάτες του δοκιμαζόμενου αρχηγού. Πάντως η απόφαση που πήρε να ανεξαρτητοποιηθεί δεν φάνηκε να είναι μια εύκολη διαδικασία για την κυρία Μπακαδήμα. Ενδεικτικό της συναισθηματικής φόρτισης που είχε είναι ότι απέφυγε να κάνει δηλώσεις, ακόμα και να εκδώσει αναλυτική ανακοίνωση για τους λόγους αυτής της κίνησης. Αντιθέτως, στην ηγεσία του ΜέΡΑ25 δεν βλέπουν κανένα συναισθηματικό στοιχείο στην όλη εξέλιξη. Αποδίδουν την αποχώρηση της κυρίας Μπακαδήμα στην υπονόμευση που κάνουν στο κόμμα «Ελληνες ολιγάρχες, επειδή τους κατονομάζει», όπως λένε.

«Δεν θεωρούμε ότι η αποχώρησή της είναι άσχετη με τις επιθέσεις που δέχεται το κόμμα το τελευταίο διάστημα από συμφέροντα και επιχειρηματίες. Διάλεξαν το timing», έλεγε με κατηγορηματικό ύφος βουλευτής του ΜέΡΑ25 σε συνομιλητές του προ ημερών.
«Κατανοώ ότι κάποιες, κάποιοι, μπορεί να μην αντέχουν τις επιθέσεις των ολιγαρχών, εμείς συνεχίζουμε, δεν θα κάνουμε πίσω στον αγώνα εναντίον της ολιγαρχίας», δήλωσε ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης. Αντίθετα με την ερμηνεία αυτή, όσες και όσοι αποχωρούν λένε ότι δεν αντέχουν τον ίδιο τον αρχηγό και τη διευθυντική ομάδα του κόμματος.

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ