Μια ολόκληρη κοινωνία ενός όμορφου νησιού προοδεύει, εξελίσσεται και βελτιώνεται.

Ο Δήμος Χάλκης ενημερώνει οτι κατά την διάρκεια της παρουσίας της Αυτής Εξοχοτητας Προέδρου της Δημοκρατίας κα. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο Δήμαρχος Χάλκης κ. Φραγκάκης Ευάγγελος και τα μέλη της Δημοτικής Αρχής είχαν την ευκαιρία να την ξεναγήσουν στο νησί και να τις παρουσιάσουν αναλυτικά την προσπάθεια αναστήλωσης και επανακατοίκησης του Χωριού.
Ο ιστορικός οικισμός «Χωριό», 2,5 χιλ. από το λιμάνι, παραμένει ερημωμένος από το 1970 με 300 περίπου παλιά κτήρια τα οποία χρειάζονται ανακατασκευή.

Παρουσιάζει έντονο αρχαιολογικό, τουριστικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον, καθώς μεταξύ άλλων υπήρξε παλιά πρωτεύουσα του νησιού, με το μεσαιωνικό κάστρο να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατά του.

Η βασική πρόκληση του Δήμου Χάλκης αποτελεί η αύξηση του πληθυσμού του νησιού μέσω της αξιοποίησης του οικισμού «Χωριό». Ο Δήμος Χάλκης σε συνεργασία με την Deloitte μεσω της Axion Hellas προετοιμάζει μελέτη όπου αναπτύσσει συγκεκριμένες προτάσεις στρατηγικής για την αύξηση του πληθυσμού μέσω της αξιοποίησης και επανακατοίκησης του οικισμού «Χωριό».

Η μελέτη αναγνωρίζει περιοχές παρέμβασης μέσω των οποίων θα εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη του στόχου, όπως η εξασφάλιση βασικών υποδομών, η διασυνδεσιμότητα, οι υποδομές υγείας, η απασχόληση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Διερευνώνται διαφορετικά προφίλ επισκεπτών που δύναται να προσελκύσει το «Χωριό» για μόνιμη διαμονή στο νησί.
Στόχος είναι να προσδιοριστεί η ταυτότητα του οικισμού για την προσέλκυση των εν λόγω επισκεπτών/δυνητικών κατοίκων βάσει των εγγενών πλεονεκτημάτων του όπως επίσης και οι απαιτούμενες δράσεις. Αξιοποιούνται βέλτιστες πρακτικές από την εθνική και παγκόσμια εμπειρία οι οποίες θα προσαρμοστούν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τον στόχο της επανακατοίκησης, αξιοποιώντας την αειφορία και διασφαλίζοντας παράλληλα τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της νήσου.

Επίσης επισκέφθηκαν διαφορά σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος και Ιστορικής σημασίας του νησιού.
Η Πρόεδρος προσκυνησε στο μοναστήρι του Αη Γιάννη του Αλάργα και της παρατεθηκε γεύμα με τοπικά φαγητά.
( Χαλκητικα μακαρόνια και φακορυζο )

Περπάτησε όλο τον παραδοσιακό οικισμό και εξέφρασε τον θαυμασμό της για την αρχιτεκτονική του, την ευταξία και την καθαριότητα του.

Ο Δήμαρχος Χαλκης κ. Φραγκάκης Ευάγγελος ευχαριστεί δημόσια όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την ομόφωνη απόφαση ανακυρηξης της Προέδρου της Δημοκρατίας ως Επίτιμη Δημότη Χάλκης.

Ο Δήμαρχος Χάλκης επισης θέλει να ευχαριστήσει δημόσια την οικογένεια Ανάσταση και την κυρία Αθηνά Αντωνατου για την εξαιρετική προετοιμασία του γεύματος στον Άη Γιάννη.
Την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κα. Μαρία Μιχαηλίδου για την πλήρως εμπεριστατωμενη ιστορική περιγραφη και ανάλυση του νησιού προς την κυρία Πρόεδρο.
Την κα Άννα Χαριτου και την Προξενο της Αυστρίας κα. Μαίρη Μοσχη για την ενημέρωση προς την Πρόεδρο της εθελοντικής και φιλανθρωπικής δράση της Χαλκίτισσας ” Μάνα της Δωδεκανήσου ” Αντιγόνης Ζουρούδη.

Την εταιρεία Citroen Hellas για την παραχώρηση περαιτέρω ηλεκτρικών οχημάτων για τις αναγκαίες μετακινήσεις.
Την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου για την άψογα οργανωμένη από πλευράς ασφαλειας παραμονή της Προέδρου και τα στελέχη του Λιμενικού Σταθμού Χάλκης.

Τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές των καταλυμάτων για την όμορφη φιλοξενία προς όλους τους προσκεκλημένους.
Τον Πατέρα Σάββα για την οργάνωση και τέλεση του Αγιασμού στο Σχολείο παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, τον Διευθυντή του Γυμνασίου – Λυκείου ” Διογένης Φανουράκης ” κ. Νίκο Τσατταλιό
και όλα τα μέλη της Εκπαιδευτικης Κοινότητας του Σχολικού Συγκροτήματος.

Ο Δήμος Χάλκης συγχαίρει την διοίκηση και το προσωπικό του εστιατορίου ” Απαγκιο ” για το πολύ όμορφο δείπνο το οποίο ετοίμασαν προς τιμή της Προέδρου της Δημοκρατίας και ευχαριστεί όλα τα καταστήματα του παραλιακού μετώπου για την άψογη εξυπηρέτηση προς όλα τα μέλη της αποστολής.

Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Πρόεδρο της Ἐνωσης Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου (ΕΝΟΑΝΑ), Γενική Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) και Επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής για τον Οινοτουρισμό κα. Μαιρη Τρυανταφυλλοπουλου για την ευγενική χορηγία των κρασιών ” Κτήμα Ακρανι ” τα οποία συνόδευαν το δείπνο.

Μια ολόκληρη κοινωνία ενός όμορφου νησιού προοδεύει, εξελίσσεται και βελτιώνεται.
Μαθαίνει να συνεργάζεται, να σέβεται και να πετυχαίνει τους στόχους της.
Συγχαρητήρια
σε όλους !!

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ