Χάρης Δούκας: «Μόνο τον Σεπτέμβριο ο μηχανισμός της Κυβέρνησης δημιούργησε κέρδη 500 εκατομμυρίων ευρώ στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας»

Ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε σήμερα πως κάθε μήνα εισπράττονται 600 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύριο ευρώ από τις εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής, τα οποία στη συνέχεια επιστρέφονται στους λογαριασμούς των καταναλωτών ως επιδοτήσεις.
Τα νούμερα όμως για τον Σεπτέμβριο, που είναι διαθέσιμα τα απολογιστικά στοιχεία, είναι διαφορετικά.
Η ελληνική αγορά ενέργειας ήταν τον Σεπτέμβριο η 3η ακριβότερη (κοντά στα 420 €/MWh).
Υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν μόνο στην Ιταλία (430 €/MWh) και τη Μάλτα (421 €/MWh). Τα τιμολόγια χωρίς τις επιδοτήσεις τον Σεπτέμβρη πλησίαζαν τα 800 €/MWh με τη ΔΕΗ να δίνει τον τόνο προσφέροντας τα ακριβότερα.
Συνεπώς, οι προμηθευτές πουλούσαν ρεύμα σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις σχεδόν δύο φορές επάνω από την πανάκριβη τιμή του ελληνικού χρηματιστηρίου, δημιουργώντας κέρδη που προσεγγίζουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Τελικά, ο μηχανισμός της Κυβέρνησης είναι μηχανισμός παρακράτησης ή δημιουργίας υπερεσόδων;

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ