Τα μεγάλα χρηματιστήρια υποδέχτηκαν τη νέα χρονιά καταγράφοντας υψηλά ρεκόρ

Τα τελευταία χρόνια, το καινούργιο έτος συνοδεύεται από νέα υψηλά ρεκόρ στις τιμές των δεικτών. Η προηγούμενη χρονιά δεν αποτέλεσε εξαίρεση, καθώς ο S&P 500 έφτασε ή έσπασε τα μέχρι πρότινος ρεκόρ του δεκάδες φορές. Όπως αναφέρει η ProfitLevel, το υψηλότερο ρεκόρ που καταγράφηκε έφτασε το επίπεδο των 4.818,80 USD (4.1.2022), παρά την παγκόσμια πανδημία.

Αυτός ο δείκτης ακολουθεί την κίνηση των τιμών 500 αμερικανικών εταιρειών, όπως η Apple, η Tesla ή η Amazon. Είναι ο μεγαλύτερος δείκτης στον κόσμο, καθώς τα αμερικανικά χρηματιστήρια είναι αυτό που στα αγγλικά ονομάζεται “liquid” ή με άλλα λόγια – οι περισσότεροι συναλλάσσονται με μετοχές που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ. Υπάρχουν δύο χρηματιστήρια στις ΗΠΑ – το NYSE (Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης) και το Nasdaq. Ο δείκτης ακολουθεί τις εταιρείες ανεξάρτητα από το χρηματιστήριο στο οποίο είναι εισηγμένες.

Η αρχή της χρονιάς δεν ήταν και η καλύτερη, καθώς στις 3 Ιανουαρίου η τιμή ήταν 4.767 USD, ανέβηκε στα 4.818 USD (4.1.2022) και αμέσως μετά έπεσε στα 4.662,85 USD (6.1.2022), σημείο στο οποίο βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή.

ΔΕΙΚΤΗΣ DAX

Ο DAX αποτελεί τον πιο σημαντικό δείκτη της Ευρώπης. Στον DAX βρίσκονται εισηγμένες  40 εταιρείες που διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια της Γερμανίας, της κύριας οικονομικής  δύναμης της Ευρώπης, η ισχύς της οποία αποτελεί βασικό δείκτη της οικονομικής ευρωστίας ολόκληρης της Γηραιάς ηπείρου. Υπάρχουν περισσότερα χρηματιστήρια στη Γερμανία, τα μεγαλύτερα από τα οποία είναι: το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, το χρηματιστήριο της Στουτγάρδης και το χρηματιστήριο του Μονάχου. Μεταξύ των εταιρειών που βρίσκονται εισηγμένες στον δείκτη είναι η Adidas, η Bayer και η BMW. Επίσης, ο DAX αφήνει πίσω του μια χρονιά πολύ επιτυχημένη, ενώ η καινούργια διακρίνεται με τη σειρά της ως πολλά υποσχόμενη και ευοίωνη. Η τιμή του δείκτη έφτασε στο υψηλό όλων των εποχών στις 5 Ιανουαρίου αγγίζοντας τα 16.285 ευρώ.

Ο δείκτης έκανε ποδαρικό στη νέα χρονιά αγγίζοντας την τιμή των 16.000 ευρώ (3.1.2022), ενώ στη συνέχεια σκαρφάλωσε στο υψηλότερο σημείο του. Αφού ακολούθησε μία μικρή πτώση, εν τέλει εδραιώθηκε στην τρέχουσα τιμή των 15.883,24 EUR (18.1.2022).

ΔΕΙΚΤΗΣ HANG SENG

Ο δείκτης Hang Seng, γνωστός και ως δείκτης του Χονγκ Κονγκ, ακολουθεί 50 εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Είναι ο τρίτος μεγαλύτερος δείκτης στον κόσμο (ακριβώς μετά τις ΗΠΑ στην πρώτη θέση και την Κίνα στη δεύτερη).

 

 

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ