Κάρπαθος: Σε δημοπρασία σπάνιο φωτογραφικό υλικό

Η 75η Επέτειος Ενσωμάτωσης Δωδ/νήσου με τον ελληνικό κορμό αποτελεί κομβικό σημείο, όπως και κάθε επέτειος, για να αναστοχαστούμε τα δεινά αυτού του λαού.
Η επιχείρηση ορισμένων να στρογγυλοποιήσουν τις γωνίες, ιδίως της περιόδου της ιταλικής κατοχής, την οποία, επιμένουν να αποκαλούν κτήση, φαίνεται ότι δεν βρίσκει έδαφος και αυτό χάρις τις αποστομωτικές απαντήσεις που βρίσκουν στο αίμα των αγωνιστών και στο μελάνι που χύθηκε για να καταγραφούν τα γεγονότα στις σωστές τους διαστάσεις.
Αυτή την περίοδο ο οίκος δημοπρασιων A. Karamitsos εκποιεί μια νέα σειρά φωτογραφιών της Ιταλικής περιόδου με την γενική ονομασία COMANDO PRESIDIO MILITARE SCARPANTO (Egeo)” and “POSTE ITALIANE SCARPANTO (EGEO)*12.5.12”, δηλ. στην υπηρεσία της στρατιωτικής φύλαξης Καρπάθου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται να παρουσιάζει το γεγονός ότι αυτές οι φωτογραφίες, κατά τις πληροφορίες που μας δίνουν, τραβήχτηκαν στις 12 Μαίου του 1912, ημερομηνία κατάληψης και της Καρπάθου απο τους Ιταλούς . Πρόκειται λοιπόν για τους πρώτους φύλακες που όρισε η Στρατιωτική Ιταλική Διοίκηση για την φύλαξη του νησιού αμέσως μόλις πάτησε τα δοξασμένα νερά και χώματά της.
Στην πρώτη δε φωτογραφία οι κατακτητές φαίνεται να εντυπωσιάστηκαν από την οικοδομική δραστηριότητα των γυναικών σε παραθαλάσσιο σημείο της Καρπάθου.

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ