Το θρίλερ με την αναζήτηση δύο ανήλικων παιδιών στη Ρόδο

To “Amber Alert” του «Χαμόγελου του Παιδιού» , οι διαμάχες στην Ρόδο, η εμπλοκή της ΕΛΑΣ και της πρεσβείας των ΗΠΑ .

Ένα πολυετές θρίλερ με εμπλοκή της πρεσβείας των ΗΠΑ, πολυήμερες  έρευνες της ΕΛΑΣ και διαδοχικές δικαστικές διαμάχες εντός κι εκτός της χώρας υποκρύπτεται  πίσω από καταγγελλόμενη υπόθεση   «γονικής αρπαγής»   (ΣΣ από την μητέρα  τους) στην Ρόδο ενός κοριτσιού κι ενός αγοριού  ηλικίας έξι κι οκτώ ετών για την οποία προχώρησε  προ μερικών ωρών σε “Amber Alert”  το «Χαμόγελο του Παιδιού» .

Με  τον αδελφό της μητέρας και θείο των παιδιών να προχωρεί άμεσα σε ανακοίνωση στην οποία μνημονεύει ότι « δεν υπάρχει καμία αρπαγή, τα παιδιά είναι ασφαλή με τη μητέρα τους και κατηγορεί τον πατέρα τους πως προσπαθεί να τα αποσπάσει με βίαιο τρόπο». Με την πλευρά όμως του πατέρα που διαμένει στις ΗΠΑ να  σημειώνει ότι υπάρχει κατάφωρη παραβίαση των νομίμων διαδικασιών κι ότι η μητέρα έχει προχωρήσει πράγματι σε αρπαγή των παιδιών που  επιχειρεί μάταια να συναντήσει.

Σύμφωνα με τα περαιτέρω δεδομένα αυτής της υπόθεσης ο  πατέρας που  είναι  ελληνικής καταγωγής κι εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός, είναι  κάτοικος ΗΠΑ  τα τελευταία χρόνια και παντρεύτηκε την μητέρα  τον Απρίλιο του 2016 στο Χιούστον  όπου διέμεναν  μόνιμα από τον Μάιο 2017 όταν εκείνος αποδέχθηκε την θέση καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Το 2020 μετά από προστριβές που   φαίνεται να  υπήρξαν στο ζευγάρι φέρεται να  χορήγησε εγγράφως  την  συγκατάθεσή του στην Ελλάδα  μαζί με τα παιδιά τους για λόγους αναψυχής για το χρονικό διάστημα από 09 Οκτωβρίου 2020 έως 04 Φεβρουαρίου 2021.

Η συναίνεση του υπήρξε με συμβολαιογραφική πράξη στην προσπάθεια εκτόνωσης –όπως υποστήριξε- της έντασης στο ζευγάρι  Από τον Φεβρουάριο του 2021 η μητέρα φαίνεται, σύμφωνα με την πλευρά του πατέρα- να «κατακράτησε και εξακολουθεί να κατακρατεί παράνομα τα  παιδιά  στην Ρόδο, αρνούμενη να τα επιστρέψει  στην μόνιμη κατοικία τους στην Φλόριντα» όπως σημειώνει η πλευρά του πατέρα.

Ο πατέρας αναζήτησε  νομική προστασία και βάσει του Ν. 2102/1992 (ΣΣ «Κύρωση Διεθνούς Σύμβασης για τα αστικά θέματα της διεθνούς απαγωγής παιδιών»)  προσέφυγε  στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου καταθέτοντας αίτηση για την επιστροφή των παιδιών.  Επίσης είχε ήδη υποβάλει αίτηση διαζυγίου  τον  Ιούλιο του  2021 ενώπιον του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Κομητεία Σέμινολ (της Φλόριντα)  αιτούμενος τη λύση του γάμου τους.

Με βάση τις εν λόγω δικαστικές ενέργειες έχει προσδιορισθεί  δικαστικά ως  «παράνομη»  η  κατακράτηση των ανηλίκων από την  τέως σύζυγο. Και έχει διαταχθεί  η παράδοση  στον πατέρα  τους στην Φλόριντα.

Από το καλοκαίρι του έτους 2021 η πλευρά του πατέρα (ΣΣ εκπροσωπείται νομικά με τον δικηγόρο Αθηνών κ Αθανάσιο Σανιδά)  όπως δηλώνει «ανέμενε  τις ελληνικές αρχές  σύμφωνα με την Διεθνή Σύμβαση της Χάγης να ενεργοποιηθεί για τον εντοπισμό και την επιστροφή των παιδιών του στις ΗΠΑ . Κατηγορώντας την μητέρα ότι «το χρονικό διάστημα από το έτος 2021 έως σήμερα, αποπειράται να αποξενώσει τον πατέρα από τα παιδιά και έκτοτε σχεδόν πάντοτε δίχως να παρέχει καμία αιτιολογία εμποδίζει την επικοινωνία του μαζί τους. Όποτε   ήταν εφικτή  η επικοινωνία του μέσω τηλεφώνου ή βιντεοκλήσης ήταν πάντα με παρεμβάσεις της μητέρας  η οποία όποτε τα ανήλικα τέκνα μας μου έκαναν επίμονα παράπονα πως δεν θέλουν να είναι στην Ελλάδα άλλο και πως θέλουν να επιστρέψουν στο σπίτι μας στην Φλόριντα η μητέρα  άρπαζε βίαια το τηλέφωνο από τα χέρια τους και το έκλεινε αποκλείοντας κάθε επικοινωνία με τα τέκνα για ημέρες» .

Κάτι που φέρεται να το αρνείται η πλευρά της μητέρας.

Ο πατέρας φαίνεται να έχει ταξιδέψει στην Ρόδο όπου έχει προσπαθήσει  μάταια να συναντήσει τα παιδιά του,. Με την απόφαση του Εφετείου Δωδεκανήσου  του 2022 όπως υποστηρίζει η πλευρά του πατέρα  κρίθηκε αμετάκλητα και από τα ελληνικά Δικαστήρια πλέον ότι ο τόπος της συνήθους διαμονής των παιδιών   είναι στις ΗΠΑ   ότι η  μητέρα τους, τα παρακρατεί παράνομα στη Ρόδο κι ότι είναι αβάσιμοι οι ισχυρισμοί της μητέρας ότι με την «επιστροφή τους τα παιδιά θα υποστούν αφόρητη ψυχική δοκιμασία».

Η παράδοση των παιδιών επιχειρήθηκε να γίνει στις  16 Απριλίου 2024, καθώς ο πατέρας τους  μετέβη  στο σχολείο για να τα παραλάβει  και είχε ειδοποιηθεί η αστυνομική αρχή για συνδρομή εφόσον χρειαζόταν. Όμως η  μητέρα τους  ειδοποιήθηκε , παρέλαβε τα παιδιά από το σχολείο  και αναχώρησε προς άγνωστη κατεύθυνση. Μετά από κατάθεσή του στο Α.Τ. Ρόδου και έρευνας των αστυνομικών, η μητέρα εντοπίστηκε να εχει  τα παιδιά στο σπίτι συγγενών της,. Ακολούθησε  επεισόδιο σε τοπικό αστυνομικό τμήμα με τον πατέρα να παραλαμβάνει τα παιδιά του με τα οποία έμεινε  σε ξενοδοχείο της Ρόδου.   Στην συνέχεια υπήρξε  επικοινωνία με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα ώστε να εκδοθούν διαβατήρια για τα παιδιά. Όμως ακολούθησε  ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Προέδρου Πρωτοδικών Ρόδου, επί αίτησης της μητέρας για προσωρινή ρύθμιση κατάστασης με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, ώστε να της επιστραφούν τα παιδιά , κάτι το οποίο αποφασίστηκε.

Την ύπαρξη της προσωρινής διαταγής   φερεται να πληροφορήθηκε ο πατέρας  ενώ  βρισκόταν  σε ταξί, μαζί με τη μητέρα του και τα παιδιά, το οποίο ακινητοποίησαν στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης της Αττικής Οδού αστυνομικοί, δηλαδή περίπου 6-7 δίκυκλα και 3 περιπολικά, κατέβασαν τον πατέρα  και τον οδηγό του ταξί από τις εμπρός θέσεις  Μετά από ώρες παραμονής στη ΓΑΔΑ ενημερώθηκε ο πατέρας ότι τον είχε καταμηνύσει  το πρωί  στην Ρόδο η μητέρα των παιδιών  για αυτοδικία, για απαγωγή ανηλίκων και για παραβίαση δικαστικής απόφασης. Με την σειρα του ο πατέρας των παιδιών προχώρησε κι αυτός σε μήνυση κατά της πρώην συζύγου του.  Λίγες ημέρες αργότερα η υπόθεση εκδικάστηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου μετά επίσπευση ημερομηνίας συζήτησης κι απορρίφθηκε η προηγούμενη απόφαση του Προέδρου Πρωτοδικών Ρόδου  για παράδοση των παιδιών  στην Ρόδο.

Με τον πατέρα να αποδίδει στις αστυνομικές αρχες δισταγμούς για τον εντοπισμό της μητέρας και την παράδοση των παιδιών. Με οικείους της μητέρας να σημειώνουν και να επισημαίνουν ότι  «καθίσταται γνωστό σε όλους, ότι δεν υφίσταται καμία γονική αρπαγή των παιδιών, ούτε πολύ περισσότερο δεν έχει εξαφανιστεί κανένα από αυτά. Τα παιδιά ήταν και παραμένουν ασφαλή και υγιή με τη μητέρα τους, όπως ήταν από την πρώτη ημέρα που γεννήθηκαν έως και σήμερα.

Η όλη προσπάθεια δημιουργίας πανικού στηριζόμενου σε δήθεν γονική αρπαγή, εντάσσεται στην προσπάθεια του πατέρα των παιδιών, να τα αποσπάσει βίαια από τη μητέρα τους, όπως επιχείρησε ανεπιτυχώς πριν από τέσσερις μήνες, ενώ η υπόθεση, εκκρεμεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Ελληνικών Δικαστηρίων».

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ