Ολοκληρώθηκε στην οδό Ιπποδάμου το σπουδαίο έργο μείζονος σημασίας: «Δημιουργία Δικτύου ΑμΕΑ»

Ολοκληρώθηκε στην οδό Ιπποδάμου το σπουδαίο έργο μείζονος σημασίας: «Δημιουργία Δικτύου ΑμΕΑ», που βελτιώνει την πρόσβαση και τις καθημερινές μετακινήσεις τους στην Παλιά Πόλη. Το έργο αυτό προέβλεπε την αποξήλωση από το μέσον του δρόμου τμήματος του βοτσαλωτού, πλάτους 1,2 m και την αντικατάστασή του με πλάκες Λάρδου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνει να παρουσιάζουν τα αρχιτεκτονικά στοιχεία της παρέμβασης σύμφωνα με τα σχέδια της μελέτης. Οι πλάκες Λάρδου, ακατέργαστες, κομμένες σε ανισομεγέθη τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα, έχουν τοποθετηθεί σε τεθλασμένη ανοιχτή γραμμή ορθών γωνιών, έτσι ώστε να εισχωρούν οι πλάκες στο βοτσαλωτό και το βοτσαλωτό στις πλάκες. Ο τρόπος αυτός επιτυγχάνει εκτός από λειτουργικότητα (σωστή εξυπηρέτηση των αναγκών) και οικονομικότητα, (αντοχή στις κυκλοφοριακές και διαβρωτικές συνθήκες του χρόνου, ελαχιστοποιώντας τις απαιτήσεις συντήρησης). Παράλληλα, η τεθλασμένη γραμμή που δημιουργείται από το βοτσαλωτό και τις πλάκες, εκτός από την αναφορά παράδοσης ελληνικότητας στην οποία παραπέμπει, προσδίδει γενικότερα ένταση και δυναμισμό στη σύνθεση αναδεικνύοντας την φυσική συμφιλιωτική σχέση των υλικών που μαζί με τα χρώματα των ακατέργαστων πλακών – οι πλάκες δεν είναι όλες μονόχρωμες γκριζόμαυρες – γίνεται φανερή η εκπληκτική τους αλληλοπεριχώρηση. Ούτε αυτοπροβάλλονται, ούτε ανταγωνίζονται το περίγυρο πολιτιστικό περιβάλλον. Η επίτευξη αυτής της ενότητας δεν καταργεί τα επιμέρους στοιχεία, αντιθέτως στηρίζεται σε αυτά και τα αναδεικνύει ως τμήματα μιας αρμονικής σύνθεσης.
Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία της παρέμβασης αυτής, σύμφωνα με την ταπεινή μου γνώμη, θα μπορούσαν να αποτελέσουν κατευθυντήρια γραμμή στον σχεδιασμό αισθητικής και λειτουργικής άποψης ανάλογων παρεμβάσεων στο μέλλον.
Τελειώνοντας, θα ήταν παράληψη να μην ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης κ. Στέφανο Δράκο και στο πρόσωπο αυτού όλους όσοι συνέβαλαν στην μελέτη, οργάνωση, εκτέλεση και χρηματοδότηση αυτού του έργου.

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ