Οι παλινωδίες, η σύγχυση, η αδιαφάνεια και η μυστικοπάθεια συνεχίζονται στην ενεργειακή κοινότητα Χάλκης.

Δυστυχώς ούτε ο δήμαρχος, ούτε οι συνεργάτες και φίλοι του, που διαχειρίζονται από την αρχή μαζί του την ενεργειακή κοινότητα Χάλκης, εννοούν να καταλάβουν τις ζημιογόνες μεθοδεύσεις που έχουν υιοθετήσει στην συγκρότησή της, με τα θλιβερά αποτελέσματα να φαίνονται ήδη από την αρχή.

Η πρώτη γενική συνέλευση της ενεργειακής κοινότητας Χάλκης, είχε μόλις 38 εγγεγραμμένα μέλη, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Χάλκης και του Α.Σ. Χάλκης, καθώς και άτομα που είχαν αυθαίρετα και εκτός των προβλεπομένων από το καταστατικό, εγγράψει ως μέλη, τα οποία ούτε δημότες Χάλκης ήταν, ούτε ακίνητο στην ιδιοκτησία τους είχαν στην Χάλκη, και τα οποία μέλη παραμένουν ακόμη εγγεγραγραμμένα, την στιγμή κατά την οποία ζητούν ένα σωρό έγγραφα πιστοποίησης, προκειμένου να εγγράψουν νέα μέλη.

Συνεχίζουν την απαράδεκτη τακτική τους, προαναγγέλλοντας ημερομηνίες λήξης των νέων εγγραφών, γελοιοποιώντας τις διαδικασίες, την στιγμή κατά την οποία καμιά ημερομηνία λήξης δεν έπρεπε να υπάρχει, διότι οι εγγραφές πρέπει να είναι ανοιχτές οποτεδήποτε θελήσει ο κάθε πολίτης να προχωρήσει σε εγγραφή του.

Το φιάσκο της καταληκτικής ημερομηνίας εγγραφών της 15ης Δεκεμβρίου 2021, θα ακολουθήσει και η νέα δήθεν καταληκτική ημερομηνία της 31ης Ιανουαρίου 2022, δεδομένης της απροθυμίας των δημοτών να εγγραφούν, κυρίως για τους ακόλουθους λόγους :

1– Το σκόπιμη τιμή των 300 € ανά εταιρική μερίδα, που κοστολόγησαν ο δήμαρχος και οι συνεργάτες και φίλοι του, προκειμένου να κρατήσουν σε χαμηλό αριθμό τα μέλη της ενεργειακής κοινότητας, λες και είναι κλειστό club μελών, τελικά έφερε ισχυρά αρνητικά αποτελέσματα και δυσκολεύει σοβαρά τους πολίτες που επιθυμούν να εγγραφούν στην ενεργειακή κοινότητα.

2– Το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένας σαφής προσδιορισμός, παρά μόνο ασάφειες όπως στο πρόσφατο δισέλιδο δήθεν ενημέρωσης που κυκλοφόρησαν από χέρι σε χέρι, για τα συγκεκριμένα οφέλη που μπορεί να περιμένει το κάθε μέλος της ενεργειακής κοινότητας.

3– Στο συγκεκριμένο δισέλιδο αναφέρεται για πρώτη φορά, ότι τα μέλη της ενεργειακής κοινότητας, θα πρέπει με τις συνεισφορές τους να καλύψουν το κόστος σύνδεσης του φωτοβολταϊκού πάρκου με την ΔΕΗ, του οποίου το ύψος επίσης δεν αναφέρεται, καθώς και την ετήσια συντήρηση και τις πιθανές βλάβες και ζημιές του φωτοβολταϊκού πάρκου κάθε χρόνο, υπονοώντας προφανώς έκτακτες ετήσιες καταβολές, που θα επιμερίζονται σε όλα τα μέλη, με μορφή αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, δεδομένου ότι η ενεργειακή κοινότητα δεν έχει άλλες εισπράξεις, εκτός των εισφορών των μελών της, για να αντιμετωπίσει τα προαναφερόμενα έξοδα.

Στα ανωτέρω θα πρέπει να προστεθεί η σύγχυση και η ανασφάλεια που επιφέρουν οι αδιαφανείς και μυστικοπαθείς μεθοδεύσεις, αν λάβει κανείς υπόψη του ως παράδειγμα, ότι από την γενική συνέλευση των 38, εξελέγη πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο και τριμελής ελεγκτική επιτροπή, των οποίων τα μέλη μόνο οι περί τον δήμαρχο και τους συνεργάτες και φίλους του γνωρίζουν, αφού δημόσια δεν αναρτήθηκαν ή δημοσιεύθηκαν ποτέ, όπως επίσης και σε κανένα μέσο μαζικής ενημέρωσης, δεν έχει δημοσιευθεί το καταστατικό της ενεργειακής κοινότητας Χάλκης και τα λοιπά έγγραφα νομιμοποιήσής της.
Για όλους τους ανωτέρω λόγους προτείνουμε :

Α) Να εγγραφούν στην ενεργειακή κοινότητα Χάλκης όλοι οι ιδιοκτήτες και των 740 περίπου σπιτιών και επαγγελματικών κτιρίων της Χάλκης, που διαθέτουν ρολόι και ηλεκτρική σύνδεση με την ΔΕΗ ή άλλους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς γραφειοκρατικά προβλήματα και περιττά έγγραφα πιστοποίησης, που μόνο σκόπιμες δυσκολίες επιφέρουν, δεδομένου ότι το καταστατικό με σαφήνεια επιτρέπει την εγγραφή τους, είτε τα ακίνητα αυτά βρίσκονται στην ιδιοκτησία δημοτών, είτε πολιτών μη δημοτών Χάλκης.

Β) Για να συμβούν τα ανωτέρω, τα οποία αποτελούν και την μόνη σωστή, δίκαιη και δημοκρατική εξέλιξη για την επίτευξη της ενεργειακής δημοκρατίας στη Χάλκη, θα πρέπει άμεσα με έκτακτη γενική συνέλευση να αλλάξει η τιμή της εταιρικής μερίδας από 300 € σε 30 € και πιθανόν και λιγότερα, για να διευκολυνθούν και παρακινηθούν όλοι οι ιδιοκτήτες των 740 περίπου ακινήτων, να εγγραφούν.

Εμείς στη Χάλκη ακόμη και σήμερα, δεν γνωρίζουμε πόσοι ενεγράφησαν στην ενεργειακή κοινότητα μέχρι την ανεκδιήγητη γκάφα της 15ης Δεκεμβρίου 2021 και πόσοι έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα.

Θα είναι πάντως αξιοθρήνητο, λόγω των αλλεπάλληλων λανθασμένων χειρισμών και μεθοδεύσεων, να περιμένουν ο δήμαρχος, και οι περί αυτόν, να λειτουργήσει η ενεργειακή κοινότητα με 80 ή 100 μέλη, αφήνοντας απέξω εσκεμμένα, την συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών και των ιδιοκτητών ακινήτων της Χάλκης, από ένα έργο το οποίο δωρήθηκε στη Χάλκη από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, για να εξυπηρετήσει το σύνολο των δημοτών της.

Και είναι απορίας άξιο, αν ο πρωθυπουργός είχε υπόψη του τον αλλοπρόσαλλο, αδιαφανή και μυστικοπαθή τρόπο οργάνωσης της ενεργειακής κοινότητας Χάλκης που εφαρμόστηκε από τον δήμαρχο Χάλκης και τους συνεργάτες και φίλους του, όταν κατά την ομιλία του στη Χάλκη, προέτρεπε και άλλους δήμους και δημότες μικρών νησιών, να μιμηθούν το παράδειγμα της Χάλκης.

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ