Τι συζήτησαν Μητσοτάκης και Ιερώνυμος στην συνάντηση στο Μαξίμου

Υπόμνημα παρέδωσε ο κ. Ιερώνυμος στον πρωθυπουργό με τα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας – Επίκειται η παρουσία του πρωθυπουργού στην έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Προπαρασκευστική συνάντηση ενόψει της διευθέτησης των εκκρεμών ζητημάτων Εκκλησίας – Πολιτείας, καθώς και της διαχείρισης της πανδημίας, είχαν σήμερα ο στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, παρέδωσε υπόμνημα στον πρωθυπουργό με τα χρονίζοντα εκκρεμή ζητήματα που άπτονται των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας, όπως τα κενά στις οργανικές θέσεις των κληρικών, αλλά και ζητήματα που δεν έχουν προχωρήσει, λόγω συναρμοδιότητας άλλων υπουργείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία θα συσταθούν επιπλέον 4.000 οργανικές θέσεις ιερέων, τις οποίες θα καταλάβουν υπηρετούντες εφημέριοι των ναών, οι οποίοι μονιμοποιούνται. Σημειώνεται ότι σήμερα στην Εκκλησία της Ελλάδος υπηρετούν περίπου 10.000 ιερείς, αλλά οι οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 6.000.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της παρουσίας του πρωθυπουργού στην έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, ύστερα από επίσημη πρόκληση της ΔΙΣ, όπου αναμένεται να συζητηθούν θέματα όπως οι οργανικές θέσει ιερέων, η εκκλησιαστική περιουσία, η πορεία των εμβολιασμών και ο τρόπος που θα λειτουργήσουν οι ναοί ναών τις γιορτές των Χριστουγέννων υπό το πρίσμα της πανδημίας.

Είναι η πρώτη φορά που έχει κληθεί και θα παραστεί πρωθυπουργός στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, θα εισέλθει από την είσοδο της Γενναδίου όπως προβλέπεται για τους αρχηγούς κρατών θα ακολουθήσει μικρό κέρασμα και θα γίνει προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου και αντιφώνηση του πρωθυπουργού.

 

πηγή πρώτο θέμα

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ