Από το 1949, ενημέρωση με αξιοπιστία

Τάσος Καραμήτσος: Ο λακές της εξουσίας και αυλοκόλακας ισχυρών ονειρεύτηκε να γίνει χαλίφης

Στους πιστούς συμμάχους της κυβέρνησης, ένας δίποδος Πίνατ, έχει κερδίσει επαξίως περίοπτη θέση: ο εκδότης της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», Τάσος Καραμήτσος, που ομολογουμένως στην πολύχρονη πορεία του διακρίνεται για τη δεξιότητά του να επιδιώκει και να αναπτύσσει εξαρτητικές σχέσεις και κάθε λογής συναλλαγές με την εξουσία. Ενδεικτικά τα προσωνύμια που έχει δώσει το αναγνωστικό κοινό στην εφημερίδα που διοικεί με παραλλαγές του ονόματος της, που δεν ποιούν τιμή για το ήθος και την ποιότητα της δημοσιογραφίας που υπηρετεί.

Με τους κατασκευαστές πλυντηρίων να σκίζουν τα πτυχία τους, το ΠΘ του Τάσου Καραμήτσου αναλαμβάνει να ξεπλύνει κάθε κηλίδα που σκιάζει την εικόνα της κυβέρνησης, με το αζημίωτο βέβαια σπεύδουν να προσθέσουν οι γνώστες. Στάθηκε βράχος μπροστά στις επιθέσεις που δέχτηκε και δέχεται το Μαξίμου για το έγκλημα των Τεμπών, βγάζοντας «σαν έτοιμος από καιρό» την επόμενη κιόλας ημέρα του πολύνεκρου δυστυχήματος το μονταρισμένο ηχητικό ντοκουμέντο που αποδείκνυε  ένα τραγικό ανθρώπινο λάθος και «στήριζε απολύτως» το αφήγημα «έφταιγε ο σταθμάρχης». Την υπακοή – υποταγή του στην κυβερνητική γραμμή εξακολουθεί να δηλώνει με τελευταία απόδειξη την στάση του ΠΘ για τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις για τα Τέμπη, με το μουσικό χαλί που συνοδεύει τα άρθρα που φιλοξενεί να είναι η παλαιότερη μεγάλη επιτυχία «ΝΔ ή χάος». Ωστόσο στο ποιοι θα εξασφαλίσουν την σωτηρία της χώρας από το χάος και θα κάτσουν σε υπουργική καρέκλα ο κ. Καραμήτσος φαίνεται να θέλησε να έχει λόγο, εγχείρημα που δεν στέφθηκε με επιτυχία, παρά τη λασπολογία εναντίον ανθρώπων που δεν «εγκρίνει», η οποία θα μπορούσε να του εξασφαλίσει συμμετοχή με αξιώσεις στα πούλιτζερ… λιβελογραφήματος.

Η συμβολή του συγκινητική και στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Τι κι αν στο σχετικά κοντινό παρελθόν το όνομά του συγκαταλεγόταν ανάμεσα σε εκείνους που παρακολουθούνταν από το σύστημα Predator-ΕΥΠ; Ο ίδιος έσπευσε να προσπεράσει αυτή τη μάλλον δυσάρεστη πραγματικότητα και η εφημερίδα με τη σειρά της έσπευσε να ασχοληθεί με το τι έκανε η ΕΥΠ επί Τσίπρα.

Τα έργα και οι ημέρες του Τάσου Καραμήτσου, λάτρη της πολυτελούς ζωής, την οποία όπως πιστοποιούν άσπονδοι φίλοι του εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό με «εξυπηρετήσεις» ή «υποσχετικές» σε ισχυρούς παράγοντες της πολιτικής και οικονομικής ζωής, βρίθουν από ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Θα ήταν τόμος ολόκληρος με τα κεφάλαια που ξεχωρίζουν να αφορούν περίεργα τραπεζικά δάνεια σε εταιρείες φαντάσματα, σχέσεις με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες που συχνά λειτουργούν ως προστάτες ή «χορηγοί», υπερπολυτελή ζωή ενώ τα χρέη τρέχουν, πολλές business που δεν διακρίνονται για τη διαφάνειά τους. Το κεφάλαιο με το σκάνδαλο των υποκλοπών και οι συναλλαγές με ένα εκ των πρωταγωνιστών του Predator, τον Γιάννη Λαβράνο και τον Γρηγόρη Δημητριάδη, επίσης θα ξεχώριζε.

Το μυστήριο θα κορυφωνόταν στις σελίδες που αφορούν την οικονομική διαχείριση, που πέραν όλων των άλλων, δάνεια του Πρώτου Θέματος αλλάζουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα ιδιοκτήτη – fund και στο τέλος μένουν με «λιποαναρρόφηση» που θα ζήλευε ο καλύτερος πλαστικός χειρουργός. Για εγχειρίδιο άφεσης χρέους μίλησαν γνωρίζοντες. Άλλωστε, δαιδαλώδης είναι και η διαδρομή των κεφαλαίων που χρησιμοποιήθηκαν για την ίδρυση του ΠΘ, που δύσκολα κατανοεί κανείς αν δεν έχει αποδείξεις ότι ο Καραμήτσος έχει τις ιδιότητες του Μίδα.

Στις ιστορίες δε που επιβεβαιώνουν πλήρως το ρητό «ουδείς αχαριστότερος του ευργετηθέντος», θα περιλαμβάνονταν οι μετατοπίσεις του κ. Καραμήτσου που ενώ αποθέωνε κάποιους απολαμβάνοντας τις δωρεάν παροχές που του προσέφεραν, (είπαμε έχει αυτή την αδυναμία στο είδος χλιδής που αναλογεί σε κροίσο, με τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία, το ιδιωτικό αεροπλάνο, το σκάφος, τις υπερπολυτελείς βίλες), στη συνέχεια δεν δίστασε να στραφεί εναντίον τους, όταν η προσφορά από άλλο στρατόπεδο ήταν πιο δελεαστική. «Είναι αχάριστος και εθισμένος στη τζάμπα χλιδή. Θα έκανε τα πάντα για να φάει, να πιει και να κάνει διακοπές τζάμπα», λένε χαρακτηριστικά άνθρωποι που  γνωρίζουν, υποδεικνύοντας ως πιο ασφαλή δρόμο για την κατανόηση της συμπεριφοράς του: «ακολούθησε τη διαδρομή του χρήματος».

 

Ας ξεφυλλίσουμε τις σελίδες… του βιβλίου αυτού πού όταν τυπωθεί μπορεί να δοθεί με το ΠΘ, ως προσφορά σαν εκείνα τα κουπόνια του Carrefour την περίοδο της κρίσης, μια εξαιρετικά επικερδής δραστηριότητα, που ούτε όμως αυτή… τρίζει από καθαριότητα.

Τρεις συνέταιροι, κάμποσα δάνεια και ποιους «δάγκωσε»

Ο Τάσος Καραμήτσος είναι ο ένας εκ των τριών αρχικών εκδοτών του Πρώτου Θέματος. Εξ αρχής διατηρούσε το μικρότερο ποσοστό, στη συνέχεια πήρε τα πάνω του όταν τα «έσπασαν» ο μακαρίτης Θέμος Αναστασιάδης με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, με τον τελευταίο να αποχωρεί από το επιχειρηματικό σχήμα.

Μετά το θάνατο του Θέμου Αναστασιάδη έμεινε ολομόναχος να διοικεί το καράβι, αντιμετωπίζοντας στην πορεία ουκ ολίγες φουρτούνες, με ογκώδες χαρτοφυλάκιο αγωγών, μεταξύ άλλων, για υψηλά χρέη, τις οποίες όμως κατάφερε να ξεπερνάει. Είναι πραγματικά θαυμαστός ο τρόπος που το πετύχαινε, συχνά με τη βοήθεια των από Μηχανής Θεών που κατοικοεδρεύουν στην Ηρώδου του Αττικού.

Όμως, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Αυτή που περιλαμβάνει τρεις εκδότες, τρεις εταιρείες και πολλά δάνεια.

Οι τρεις συνεταίροι το 2005 έφτιαξαν μία εταιρεία την Πρώτο Θέμα Εκδοτική ΑΕ με μετοχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ. Ο Θέμος Αναστασιάδης και ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος είχαν από 40% και ο Τάσος Καραμήτσος είχε 20%. Δύο σχεδόν χρόνια μετά ιδρύουν μια άλλη εταιρεία, με τους ίδιους μετόχους και ακριβώς τα ίδια ποσοστά, η οποία, μόλις δύο εβδομάδες μετά την ίδρυσή της, πήρε 18 εκατομμύρια δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς (είμαστε ακόμη στην εποχή του Μιχάλη Σάλλα), για να αγοράσει την πρώτη εταιρεία, και άρα τα χρήματα να καταλήξουν πάλι στους ίδιους. Δηλαδή, οι τρεις τους μοιράζονται 18 εκατομμύρια ως φυσικά πρόσωπα, για να πουλήσουν τις μετοχές στην εταιρεία της οποίας οι ίδιοι είναι μέτοχοι.

 

Αργότερα, το 2008, πούλησαν το 70% της εταιρείας στην ΠΗΓΑΣΟΣ, για 12.780.000 ευρώ, εισπράττοντας και αυτό το ποσό. Όμως, επειδή η συνεργασία δεν πήγε καλά οι Αναστασιάδης και Καραμήτσος – στο μεταξύ έχει αποχωρήσει ο Τριανταφυλλόπουλος από το σχήμα – αγόρασαν πίσω τις μετοχές που είχε πάρει η ΠΗΓΑΣΟΣ με τιμή 21 εκατομμύρια. Για να το κάνουν αυτό φτιάχνουν μια τρίτη εταιρεία που παίρνει πάλι από την Τράπεζα Πειραιώς δάνειο 18 εκατομμύρια για να επανέλθει έτσι η εφημερίδα στους δύο πλέον συνεταίρους, με μικρό μέρος του τιμήματος, μόνο 3 εκατομμύρια να καλύπτεται από δικά τους διαθέσιμα. Δηλαδή, έχουμε εδώ μια ακολουθία αγοραπωλησιών και γενναιόδωρου δανεισμού που σήμαινε μεγάλα ποσά στις τσέπες των συνεταίρων αλλά και ταυτόχρονα ένα μεγάλο χρέος, ακριβώς την περίοδο που ξεκινούσε η «ελληνική κρίση». Και η τραπεζική γενναιοδωρία δεν περιορίστηκε εδώ, αφού το 2015, παραμονές των εκλογών (23/01/2015), η Τράπεζα Πειραιώς συμφώνησε σε νέο δάνειο με σκοπό την αναδιάρθρωση του υφιστάμενου δανεισμού.

Τις πολύπλοκες αυτές συναλλαγές και αλχημείες, περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο η ίδια η Επιτροπή της Βουλής, στην έρευνα που πραγματοποίησε για τη νομιμότητα δανείων σε κόμματα και ΜΜΕ: «Οι αγοραπωλησίες μεταξύ των τριών εταιρειών των ίδιων μετόχων (δηλαδή ο δανεισμός για αγοραπωλησίες μετοχών από τους εαυτούς τους) πιστοποιούν στην προκειμένη περίπτωση ότι επιλέχθηκε το «φαινόμενο» των διαδοχικά αναδυόμενων εταιρειών («Μπάµπουσκα»). Ουσιαστικά, οι ίδιοι μέτοχοι δημιουργούν 3 εταιρείες, την «Πρώτο Θέμα», «Αναπτυξιακή» και το «Νέο Θέμα» και η µία εταιρία εξαγοράζει τις μετοχές της άλλης, µέσω δανείων. Σήμερα, οι συγκεκριμένοι μέτοχοι, ενώ οφείλουν το συνολικό ποσό των 44.000.000€, έχουν και τα χρήματα και τις εταιρείες […] Και πάντως με όρους κοινής λογικής και διαφάνειας, δεν εξηγείται γιατί, μετά την ίδρυση της εταιρείας που εξέδωσε την εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” και την επιτυχημένη κυκλοφορία της ιδρύθηκαν δύο νέες εταιρείες που δεν είχαν πραγματική δραστηριότητα και συνακόλουθα χρηματοροές (εισπράξεις), ώστε να εξυπηρετούνται τα δάνειά τους, δεν είχαν συγκεκριμένη έδρα, δεν είχαν εργαζόμενους και υπό τη γενική έννοια δεν είχαν αυτοτελές εταιρικό και επιχειρηματικό αντικείμενο, για το λόγο αυτό χαρακτηρίστηκαν από πολλά μέλη της Επιτροπής ως εταιρείες φαντάσματα. Παρά ταύτα, αυτές οι εταιρείες δανειοδοτήθηκαν από Τράπεζες και συγκεκριμένα την Πειραιώς και όχι το «Πρώτο Θέμα», χωρίς να υφίσταται σχετική διεθνής τραπεζική πρακτική».

Η εν λόγω έρευνα της Βουλής για τα δάνεια των 32 εκατ. ευρώ που είχε πάρει το Πρώτο Θέμα με κύριο χρηματοδότη την Τράπεζα Πειραιώς, είχε ενδιαφέρον καθώς ήταν έτοιμη να ασχοληθεί με τα ευρήματα η Δικαιοσύνη.

Οι σκληρές επιθέσεις του ΠΘ στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την περίοδο ήταν μάλλον συμπτωματικές και προφανώς είχαν αποκλειστικό στόχο την ενημέρωση του κοινού και τη σωστή άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

Για καλή τύχη όμως του κ. Καραμήτσου, στο μεσοδιάστημα ήρθαν οι εκλογές του 2019, άλλαξε η κυβέρνηση κι ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε το Μαξίμου ήταν οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα και η θέσπιση του ακαταδίωκτου για τα κορυφαία τραπεζικά στελέχη.

Κάπως έτσι αρκετές υποθέσεις, μεταξύ αυτών και η διερεύνηση των δανείων του Πρώτου Θέματος, αρχειοθετήθηκαν από τη Δικαιοσύνη.

Για τους λάτρεις της Ιστορίας πάντως, το πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής είναι διαθέσιμο εδώ, αναφέροντας πολύ ενδιαφέροντα πράγματα μέσα (σελ. 191 έως 207).

Πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της νομιμότητας δανειοδότησης κομμάτων και ιδιοκτητριών εταιρειών ΜΜΕ (2017)

 

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ