Στον «πάγο» βάζει η κυβέρνηση την προστασία των δανειοληπτών από τις υπέρογκες δόσεις

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας εκφράζει, με ανακοίνωσή του, την ικανοποίησή του για το «πάγωμα» των επιτοκίων, αποτέλεσμα που αποδίδει στη συντονισμένη με το τραπεζικό σύστημα παρέμβαση της Κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση, ωστόσο, αν για κάτι μέχρι σήμερα έχει ξεχωρίσει, είναι μόνο για τη συντονισμένη αδράνειά της απέναντι στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Τους τελευταίους εννέα μήνες οι δανειολήπτες υφίστανται συνεχόμενες αυξήσεις στα επιτόκια των δανείων τους συνολικού ύψους τρεισήμισι (3,50) ποσοστιαίων μονάδων. Την ίδια περίοδο η διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια χορηγήσεων και τα επιτόκια καταθέσεων καλπάζει. Από τον Ιούλιο μέχρι τον Ιανουάριο, με την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ να έχει συντελεστεί στις 2,50 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η ψαλίδα μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και των επιτοκίων χορηγήσεων έχει μεγαλώσει από 3,96 σε 5,24 μονάδες. Δεν είναι απλά η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, είναι σχεδόν διπλάσια και από αυτή στις νότιες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι τράπεζες έχουν μετατρέψει μία επώδυνη για τους δανειολήπτες συγκυρία σε μοχλό κερδοσκοπίας, διασφαλίζοντας πρόσθετα κέρδη που σε ετήσια βάση, μόνο για το λόγο αυτό, θα ξεπεράσουν κατά πολύ το δισεκατομμύριο. Ανακοινώνουν μειώσεις των επιτοκίων 0,20% για ένα έτος, όταν πλέον έχουν επιβληθεί υπέρογκες αυξήσεις των επιτοκίων, συνολικού ύψους 3,50% στα δάνεια των καταναλωτών. Για το δε διαφημισμένο από την Κυβέρνηση σύστημα των τραπεζών για την επιδότηση του επιτοκίου των δανείων των ευάλωτων έχουν υποβληθεί μόλις περί τις 2.000 αιτήσεις. Οι βελτιώσεις που ανακοινώνονται δεν αναιρούν την ανεπάρκειά του.

Αντί για απτές ελαφρύνσεις, η Κυβέρνηση εκμεταλλεύεται κατά τρόπο αθέμιτο το άγχος και την ανασφάλεια των δανειοληπτών, συμμετέχοντας στην ανακοίνωση του παγώματος των επιτοκίων, όταν μάλιστα, κατά τις κυρίαρχες εκτιμήσεις, ο κύκλος των αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ φέρεται να πλησιάζει στο τέλος του.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει ουσιαστικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού και, εφόσον οι τράπεζες δεν ανακουφίζουν, με την εμπορική τους πολιτική, τους δανειολήπτες από το βάρος των υπέρογκων δόσεων, να επιβληθεί πλέον έκτακτη φορολόγηση των κερδών, προκειμένου να διαμορφωθεί, με βάση τα έσοδα από αυτά, ένα ουσιαστικό πρόγραμμα στήριξης των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες στην αποπληρωμή των δανείων τους.

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ