Στην Αθήνα η Τζόρτζια Μελόνι – Το «μενού» της συζήτησης στο αποψινό δείπνο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας πραγματοποιεί η Τζόρτζια Μελόνι, η οποία απόψε θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως επισημαίνουν πηγές, το αποψινό δείπνο του Έλληνα Πρωθυπουργού με την Ιταλίδα ομόλογό του αποτελεί μία ευκαιρία για μια συνολική συζήτηση για την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας-Ιταλίας, τις εξελίξεις στην περιοχή, τις κοινές προκλήσεις, αλλά και τον συντονισμό σε θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η χώρα μας και η Ιταλία, είναι δύο κράτη-μέλη της ΕΕ και της Μεσογείου που αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις σε μια σειρά από τομείς, ενώ ο Πρωθυπουργός έχει αναπτύξει μια καλή σχέση εργασίας με την Τζόρτζια Μελόνι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο αποψινό δείπνο εργασίας, τονίζουν οι ίδιες πηγές, αναμένεται να συζητηθούν ακόμη θέματα που αφορούν την οικονομία, αλλά και την ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών. Σημειώνεται ότι ήδη βρίσκεται υπό ανάπτυξη η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας, ένα εγχείρημα που η ελληνική πλευρά επιδιώκει να επιταχύνει, αυξάνοντας περαιτέρω τις ποσότητες εξαγωγής ηλεκτρικού ρεύματος προς την Ιταλία.

Εξάλλου, μέσα από σειρά πρωτοβουλιών τονίζεται η σημασία που δίνεται στο να μετατραπεί η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια όχι μόνο σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας, αλλά και σε παραγωγό, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των ΑΠΕ.

Επιπρόσθετα, στο τραπέζι της συζήτησης αναμένεται να τεθεί και η πρόκληση του μεταναστευτικού ζητήματος. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία επαναλαμβάνουν ότι το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό και διεθνές, που απαιτεί συνολική και ολοκληρωμένη πολιτική. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής, έχει τονίσει επανειλημμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια συνολική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος που θα περιλαμβάνει εκτός από την προστασία των συνόρων, την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, τις επιστροφές προς τρίτες χώρες και την συνεργασία με αυτές προκειμένου να παταχθούν τα δίκτυα των διακινητών που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές – ώστε να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε προσκληθεί από την Ιταλίδα ομόλογό του να παραστεί στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη που είχε διοργανώσει στη Ρώμη στο τέλος Ιουλίου, αλλά λόγω των εξελίξεων στα μέτωπα των πυρκαγιών, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί θετικά. Υπενθυμίζεται ότι στη Διάσκεψη της Ρώμης είχε μεταβεί ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης.

enikos.gr

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ