Σκηνικό ρήξης στον ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου – Οι υπογραφές και τα… στρατόπεδα

Στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη, σήμερα το απόγευμα επικεντρώνεται το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι πηγές της Κουμουνδούρου περνώντας στην αντεπίθεση αποδίδουν τα περί εμφυλίου στο κόμμα σε ξένα κέντρα και μεμονωμένες δηλώσεις στελεχών και κατηγορούν την… απέναντι όχθη ότι προχωράει στη δημιουργία νέου κόμματος.

«Η λογική του εμφυλίου στον ΣΥΡΙΖΑ, που καλλιεργείται από ξένα κέντρα και αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις, συντηρείται από δηλώσεις μεμονωμένων στελεχών που κινούνται αντικαταστατικά, έχουν θέσει τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ήδη έχουν δρομολογήσει το σχεδιασμό νέου κόμματος, με νέο καταστατικό και νέο αρχηγό» σημειώνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σκληρή γραμμή

«Διευθύνσεις και ονόματα» ζητεί η προεδρική πτέρυγα από την «Ομπρέλα», χτυπώντας ακόμη ένα καμπανάκι πως η σκληρή στάση του Στέφανου Κασσελάκη δεν θα αλλάξει απέναντι σε αυτούς που διαταράσσουν την ενότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά της «Ομπρέλας» δεν έχει ξεκαθαρίσει ούτε ο χρόνος αποχώρησης, ούτε ο τρόπος. Παράλληλα τα μέλη της τελευταίας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» περιμένουν ένα νεύμα από το «μπλοκ Αχτσιόγλου» που χθες το βράδυ πραγματοποίησε την πρώτη του πανελλαδική συνδιάσκεψη διαδικτυακά. Εκφράστηκε αγωνία για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και αναλύθηκαν οι προτεραιότητες που πρέπει να αναδειχθούν για τον σαφή πολιτικό προσανατολισμό του κόμματος. Ειπώθηκε πως το κόμμα πρέπει να προχωρήσει με ψυχραιμία και σοβαρότητα τον προσυνεδριακό διάλογο, μακριά από τις λογικές εσωτερικών εχθρών και εκκαθαρίσεων.

Η προεδρική πτέρυγα, ζυγίζοντας όλες τις δημόσιες αναφορές των «αντιφρονούντων» στελεχών, εκτιμά ότι είναι σε εξέλιξη μια επιχείρηση αποδόμησης του ΣΥΡΙΖΑ πριν «σαλπίσουν» τη διάσπαση. Καμία συζήτηση δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν με τους τέσσερις, για τους οποίους ο πρόεδρος έχει ανοίξει την πόρτα της εξόδου, αλλά και με όλους όσοι εξακολουθούν να τοποθετούνται εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη δημοσίως.

Η ρήξη είναι ολοκληρωτική και όλοι περιμένουν τι θα δείξει το «κοντέρ» στην Κεντρική Επιτροπή. Η «Ομπρέλα» συνεχίζει τις ευθείες βολές, με τα στελέχη που έχουν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας να κάνουν σαφές πως θα συνεχίσουν το «σκληρό ροκ».

Η σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου στις 16:30 θα είναι η πρώτη μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα τον περασμένο Ιούνιο. Έχει φιλική προς τον πρόεδρο σύνθεση, καθώς συμμετέχουν οι Σωκράτης Φάμελλος, Θεοδώρα Τζάκρη, Ράνια Σβίγκου, Γιώργος Βασιλειάδης, Ρένα Δούρου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Δώρα Αυγέρη και ο μόνος εκπρόσωπος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης θα είναι η Έφη Αχτσιόγλου. Η τελευταία, όπως λένε πηγές από το περιβάλλον της, θα κινηθεί θεσμικά. Αναμένεται να επαναλάβει στον πρόεδρο πως ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει μια πολύ μεγάλη κρίση, οι εξελίξεις είναι πολύ σοβαρές και γι’ αυτόν τον λόγο είναι επιτακτική ανάγκη να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία.

Από την συνεδρίαση του οργάνου αναμένεται να διευκρινιστεί αν θα συνεδριάσει άμεσα η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ή αν τα ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων και των προτάσεων διαγραφής για τους Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανο Τζουμάκα θα συζητηθούν στην Κεντρική Επιτροπή που έχει οριστεί να συνεδριάσει στις 11 Νοεμβρίου.

Οι υπογραφές

Την Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», έγινε μια προσπάθεια συλλογής υπογραφών στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας με αίτημα την άμεση σύγκληση του οργάνου. Τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία φέρεται να στήριξε και ο Διονύσης Τεμπονέρας. Τηλεφωνήματα έγιναν στους πάντες και σε όσους δεν ανήκουν σε κάποια τάση. Υπό τον κίνδυνο «ομαδοποιήσεων» ωστόσο το εγχείρημα δεν προχώρησε. Η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης έβγαλαν δική τους ανακοίνωση την Τρίτη και η «Ομπρέλα» απέστειλε σχετικό αίτημα στους δύο γραμματείς του κόμματος χθες.

Τσακαλώτος: Διαφορετικές οι θέσεις Κασσελάκη από την παράδοση της Αριστεράς – Ανησυχώ για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ

Την πρώτη του συνέντευξη μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Kontra και στην εκπομπή «Kontra 24» της Αναστασίας Γιάμαλη.

Ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε τις πρόσφατες αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πολλά μέλη παραπέμφθηκαν στην Επιτροπή Δεοντολογίας με σκοπό τη διαγραφή τους από το κόμμα.

Αναφορικά με το εάν σκέφτεται να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι σε δύσκολες στιγμές όπως αυτή που βιώνουμε με τα γεγονότα στον κόσμο και στη Γάζα, χρειάζεται ηρεμία.

Ανέφερε ότι δεν απαιτεί να είναι σε ένα κόμμα που συμφωνεί απόλυτα με τις απόψεις του και αναμένει να δουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στις επόμενες εβδομάδες.

Τόνισε ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι αν υπάρχει χώρος στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανανεωτική αριστερά και αναμένει να δει πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση.

Σχετικά με τον κ. Κασσελάκη είπε πως όπως φάνηκε στην δημοσκόπηση της GPO οι πολίτες δεν τον καταλαβαίνουν ως αριστερό, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να συζητηθούν όλα και η Αριστερά να καταθέσει προτάσεις στον δημόσιο διάλογο, όπως η μείωση του χρόνου εργασίας. Παράλληλα σημείωσε πως οι θέσεις του κ. Κασσελάκη δεν συνάδουν με τις παραδοσιακές θέσεις της Αριστεράς.

Το άγχος μου είναι εάν υπάρχει χώρος ανάμεσα στο ΚΚΕ και στο Κέντρο για την ανανεωτική Αριστερά. «Ανησυχώ για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, απομακρυνόμαστε από τις παραδοσιακές μας θέσεις», είπε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε δε πως ήταν αντίθετος με την εκλογή αρχηγού από τη βάση και το είχε εκφράσει πριν το τελευταίο συνέδριο, αλλά σημείωσε πως ο κ. Κασσελλάκης έχει νομιμοποιημένη θέση, ενώ τόνισε πως δεν ακούει στα σοβαρά τα περί καθαίρεσής του. Αναφορικά με το κλίμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως στελέχη που στήριξαν τον κ. Κασσελάκη επιδόθηκαν σε προσωπικές επιθέσεις.

Παράλληλα είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε τραυματισμένος από την εκλογική διαδικασία και επέρριψε την ευθύνη στα στελέχη που στήριξαν τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη. Όπως είπε δε, τις επόμενες εβδομάδες δοκιμάζεται η ενότητα του κόμματος. «Δεν είμαι αισιόδοξος» σημείωσε και τόνισε πως ήταν λάθος οι διαγραφές στελεχών από τον κ. Κασσελάκη των στελεχών όπως Τζουμάκας και Φίλης. «Εάν θέλεις την ενότητα πρέπει να συζητάς εξοντωτικά για να την πετύχεις», είπε.

«Όταν βάζεις τον κ. Πολάκη συντονιστή, δεν στέλνεις σήμα για ενότητα είπε, καθώς ο κ. Πολάκης ήταν ο πιο επιθετικός και το είχε δείξει όλα αυτά τα χρόνια», είπε.

«Αν ήμουν ο Τσίπρας, πριν από τις εκλογές θα έλεγα τρία πράγματα. Πρώτον ότι δεν υποστηρίζω κανέναν, ότι δεν πρέπει κανείς να λέει ότι τον στηρίζω και τρίτον ότι κανείς δεν πρέπει να λέει ότι με υπονομεύει», είπε ενώ στη συνέχεια επέρριψε ευθύνες στον κ. Τσίπρα λέγοντας πως το γεγονός πως δεν το έκανε αυτό είναι μέρος του τραύματος που βιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή.

Παράλληλα ο κ. Τσακαλώτος επέκρινε τον κ. Κασσελάκη για την απουσία του στις ΗΠΑ για μέρες ενώ τόνισε πως θα έπρεπε να υπάρχει συντονισμός μεταξύ των δύο αυτοδιοικητικών εκλογών, κάτι που δεν έγινε.

Παράλληλα ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως υπάρχει κόσμος στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν νιώθει ότι μπορεί να έχει πρόεδρο τον Κασσελάκη και πως η πλειοψηφία έχει χάψει το επιχείρημά του για λαμπερά πρόσωπα. Η ηγεσία πρέπει να είναι ανοιχτή στην κριτική, σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος αναφερόμενος στα σχόλια του Στέφανου Τζουμάκα περί ολιγαρχίας που οδήγησαν στην διαγραφή του λέγοντας πως ο κ. Κασσελάκης θα έπρεπε να απαντήσει πολιτικά.

Ο κ. Τσακαλώτος επέμεινε δε πως «θα τεστάρουμε τις επόμενες μέρες και εβδομάδες εάν υπάρχει χώρος για την ανανεωτική αριστερά. Όχι για να κυριαρχήσει».

Αναφερόμενος στον κ. Πολάκη παρέπεμψε σε συμπεριφορές του λέγοντας πως κάνει επιθέσεις και μιλά άσχημα κάτι που ο ίδιος δεν κάνει. «Εμείς δεν απαντάμε έτσι. Εμείς βάζουμε, όχι μόνο η Ομπρέλα, έχουμε και ανθρώπους που υποστήριξαν την Έφη Αχτσιόγλου στον πρώτο γύρο, είναι και άλλοι που ανησυχούν για την πορεία αυτού του κόμματος».

enikos.gr

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ